Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

9 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ. ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ

nisia-polisi
Δείτε γιατί οι άραβες επενδύσουν τα εκατομμύριά τους σε Ιόνιο και Αιγαίο
Οι Εχινάδες νήσοι, το σύμπλεγμα των μικρών νησιών που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή απέναντι από τον Αστακό και το γνωστό λιμάνι στο Πλατυγιάλι, έχουν τον τελευταίο καιρό την τιμητική τους στα διεθνή κτηματομεσιτικά sites αλλά και στα χαρτοφυλάκια δικηγορικών και μεσιτικών γραφείων.
Μάλιστα, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος από το Κατάρ αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει σε αποδοχή κληρονομιάς ώστε να διεκδικήσουν μερίδιο από την πιθανή πώληση των νησιών. Πριν από μερικές ημέρες το «Business Insider» σε άρθρο του με τίτλο «Μπορούν να γίνουν δικά σας με μερικά εκατομμύρια» παρουσίασε λίστα με 9 ελληνικά νησιά. Το δημοσίευμα τονίζει ότι πρόκειται για κάποιες από τις παραδεισένιες νησίδες της Μεσογείου. Αυτές είναι:

1 Ο Αγιος Αθανάσιος στην Ιτέα, με τιμή πώλησης 1,9 εκατ. δολάρια.
2 Το Μόδι στον Κορινθιακό, το οποίο χαρακτηρίζεται «κόσμημα» που κοστίζει 1,5 εκατ. δολάρια.
3 Τα Τοκμάκια της Λέσβου, που προτείνονται για τουριστικές επενδύσεις, με 5 εκατ. δολ.
4 Η Καρδιώτισσα Σικίνου, η «απόλυτη ευκαιρία», με τιμή πώλησης 8 εκατ. δολάρια.
5 Τμήμα του Αγίου Θωμά στον Αργοσαρωνικό που πωλείται έναντι 15 εκατ. δολαρίων.
6 Το Δουλίχιο, το μεγαλύτερο νησί προς πώληση στη λίστα. Με 4.000 ελαιόδεντρα και θέα στο Ιόνιο, πωλείται έναντι 50 εκατ. δολαρίων.
7 Το νησί Ομφορι, επίσης στο Ιόνιο, που πωλείται 62 εκατ. δολάρια, καθώς το 20% της επιφάνειάς του ενδείκνυται για τουριστική αξιοποίηση.
8 Η Γαία, που συνοδεύεται με άδεια ανοικοδόμησης και πωλείται 5 εκατ. δολάρια.
9 Η νησίδα Πάτροκλος, κοντά στην Αττική, που χαρακτηρίζεται «εξαιρετική αγορά» λόγω της εγγύτητάς της με τις αστικές υποδομές. Επίσης διαθέτει ελαιόδεντρα, πεύκα και χαμηλή βλάστηση και κοστίζει 186 εκατ. δολάρια.
Μάλιστα, η οικονομική έκδοση αναφέρει «Θέλετε να βοηθήσετε την ελληνική οικονομία; Αγοράστε ένα νησί» προτρέποντας εύπορους ιδιώτες και επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα. Στην παραπάνω λίστα θα πρέπει να προστεθούν και ορισμένα «φιλέτα» των Εχινάδων νήσων. Οπως η νήσος Γαία, που πωλείται 4,6 εκατ. δολάρια.
Επίσης, φημολογείται ότι η νήσος Πεταλάς έχει βγει στο σφυρί και πωλείται πάνω από 30 εκατ. ευρώ. Στον δήμο Κεφαλονιάς ανήκει το 15% του νησιού και το υπόλοιπο σε ιδιώτη. Το συγκεκριμένο ακίνητο θεωρείται το καλύτερο στην περιοχή, διότι βρίσκεται μόλις 800 μέτρα από την ακτή και διαθέτει 7 κολπίσκους.
Πωλητήριο έχει μπει στο νησί Μόδι, με έκταση 550 στρεμμάτων, που ανήκει διοικητικά στον δήμο Ιθάκης. Εχουν αποχαρακτηριστεί 265 στρέμματα και έχει τιμή 2 εκατ. Στο μικροσκόπιο των επενδυτών και η Ατοκος, με έκταση 4.400 στρεμμάτων, που ανήκει στην οικογένεια Τσάκου και φημολογείται ότι έχει τιμή κοντά στα 40 εκατ. Υπενθυμίζεται ότι στο σύμπλεγμα είναι το νησί Σώρος, 330 στρεμμάτων, και πούλησε ο τραγουδιστής Βασίλης Τερλέγκας.
Αγοράζουν νησιά οι Αραβες
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φήμες σχετικά με την αγορά μικρών νησιών στην Ελλάδα με στόχο την ανάπτυξη πολυτελών συγκροτημάτων, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ημερησία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το νησί Οξυά στο Ιόνιο, που πέρασε στην κυριότητα του εμίρη του Κατάρ Χαλίφα Αλ Θάνι, έναντι 5 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον τρία ακόμη νησιά στην ευρύτερη περιοχή έχουν πουληθεί ή βρίσκονται στην τελική ευθεία για να κλειστεί η συμφωνία, με τους αγοραστές να είναι κι αυτοί από το Κατάρ.
Οι Εχινάδες νήσοι, το σύμπλεγμα των μικρών νησιών που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή απέναντι από τον Αστακό και το γνωστό λιμάνι στο Πλατυγιάλι, βρίσκεται στο μικροσκόπιο πλούσιων Αράβων, άγνωστο όμως για ποιο λόγο. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αγορές νησιών στην περιοχή είναι μεμονωμένες κινήσεις μεγιστάνων που θέλουν να αποκτήσουν έναν ιδιόκτητο παράδεισο και να χτίσουν πολυτελή εξοχικά.
Γνώστες, ωστόσο, της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι η αγορά 3-4 νησιών μαζί, στην ίδια περιοχή, ενδεχομένως να κρύβει ένα ευρύτερο σχέδιο μετατροπής της περιοχής σε τουριστικό προορισμό για υψηλά βαλάντια, κυρίως για Αραβες που θα θελήσουν να κατασκευάσουν πολυτελείς κατοικίες και να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνουν μεσίτες και δικηγόροι, οι οποίοι διαπραγματεύονται την πώληση νησιών στο Ιόνιο κι όχι μόνο, «η αγορά της Οξυάς από τους Καταριανούς, είναι μόνον η αρχή και βρίσκεται στην επικαιρότητα συνεχώς αν και υπάρχουν μυστικές διαπραγματεύσεις και για τρία ή τέσσερα νησιά ακόμη στις Εχινάδες νήσους».
Οι τίτλοι
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί οι συμφωνίες εκατομμυρίων, ωστόσο, στο υποθηκοφυλακείο δεν έχουν γίνει ακόμη οι μετεγγραφές των τίτλων ιδιοκτησίας. Οι πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» κάνουν λόγο για μια αγοραπωλησία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά νησί στις Εχινάδες νήσους, μικρότερο από την Οξυά. Βρίσκεται ανατολικά από την Ιθάκη και δυτικά από την Αιτωλοακαρνανία. Θεωρείται το πέμπτο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Εχινάδων (με έκταση περίπου 180 στρέμματα) μετά τον Πεταλά, την Οξυά, τη Δρακονέρα και το Προβάτι.
Οπως και η νήσος Μάκρη έχει έκταση ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο και ιδιοκτήτης είναι κάποιος Αθηναίος, ο οποίος το απέκτησε με κληρονομιά κι έχει όλους τους τίτλους ιδιοκτησίας, ενώ είναι ξεκάθαρο και από δασικά ή άλλα προβλήματα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νησίδα διαπραγματεύεται να πουληθεί σε Αραβες με ένα ποσό της τάξης των 2-3 εκατομμυρίων ευρώ.
seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου