Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΤΙ ΣΑΣ ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ; Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΗΔΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ !

katathesis-trapezes
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ! ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΙ ΕΔΩ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!
Το παρακάτω ρεπορτάζ είναι της "Ημερησίας" ωστόσο έχει σημασία στα σημεία που υπογραμμίζουμε:
Σαφές μήνυμα προς το Βερολίνο να μην υποτιμά τη μικρή Κύπρο ως παράγοντα αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης (ειδικά με το μεγαλύτερο μέτωπο της Ιταλίας ορθάνοιχτο) έστειλε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν: «Ακόμα όταν προέρχεσαι από ένα μεγάλο κράτος-μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει να έχεις συναίσθηση ότι κάθε μέλος του ευρώ έχει συστημική σημασία», δήλωσε ο Ρεν σε συνέντευξή του στο Der Spiegel. Ο ίδιος τόνισε ότι εάν η Κύπρος εξωθηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα υποχρεούνταν να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, ενώ τάχθηκε και κατά του «κουρέματος» των καταθέσεων, σενάριο που φέρεται να πριμοδοτεί η Γερμανία. «Δεν επιδιώκουμε να εμπλέξουμε τους καταθέτες. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες όλων των χωρών της Ευρωζώνης», είπε ο κ. Ρεν.
Το Βερολίνο, πάντως, φαίνεται να... κωφεύει, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιμένει ότι το Eurogroup δεν θα συρθεί σε εσπευσμένη λύση για το «δυσεπίλυτο», όπως είπε, πρόβλημα της Κύπρου. Υπογράμμισε δε ότι βασική του επιδίωξη είναι η συρρίκνωση του υπερμεγέθους τραπεζικού τομέα της χώρας, κάνοντας λόγο για «κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί». Μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος επέδειξε ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ που δήλωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας για τη στήριξη της Κύπρου δεν είναι εύκολη, αλλά οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν επιλυθεί έως το τέλος του μήνα.
Κρίσιμο Eurogroup
Στο κλίμα αυτό, κρίσιμο είναι το σημερινό Eurogroup, όπου θα δώσει τις πρώτες του «εξετάσεις» ο νέος υπουργός Οικονομικών. Ο Μιχάλης Σαρρής προσέρχεται στις Βρυξέλλες με στόχο να εξασφαλίσει επίσημη δήλωση ότι αποκλείεται «κούρεμα» καταθέσεων, καθώς και ένα χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή του Μνημονίου. Κομίζει δε πρόταση για τον έλεγχο του νομικού πλαισίου της Κύπρου για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, που προβλέπει ο έλεγχος να τεθεί υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας με την εμπλοκή της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και αν είναι αναγκαίο τη βοήθεια ιδιωτών εμπειρογνωμόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου