Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΤΑΤΟΥΑΖ: ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!



του Μάκη Βραχιολίδη
vrachiolidis@yahoo.gr
Είναι νέοι άνθρωποι και με ανοιχτά μυαλά. Αν και κάποιοι τους θεωρούν… κολλημένους, κάνοντας υποτιμητικά σχόλια σε βάρος τους, όπως και σε βάρος όσων στολίζουν με tattoo το σώμα τους: «Τι θέλουν και χαράσσουν το σώμα τους; Δεν τους αρέσει όπως τους έπλασε ο Θεός; «Είναι παλαβοί. Κάνουν πίνακα ζωγραφικής το κορμί τους», λένε.
Η επιμονή όμως των επαγγελματιών tattoo δείχνει να τους δικαιώνει απόλυτα. Σήμερα, τα tattoo κάνουν θραύση σε όλη την Ελλάδα. Σχεδόν κάθε οικογένεια διαθέτει και από ένα μέλος που έχει διακοσμήσει με τατουάζ το σώμα του. Άλλος μικρού σχήματος και άλλος μεγαλύτερου. Η τηλεόραση συνέβαλε στη μεγάλη διάδοση των τατουάζ. Ο επώνυμος ηθοποιός, ο αθλητής ή ο δημοσιογράφος με tattoo στο σώμα του, πρόβαλλαν τη θετική εικόνα του tattoo  και σήμερα η τέχνη του τατουάζ διακοσμεί όλο και περισσότερα σώματα. Άνδρες, γυναίκες και νέα παιδιά.

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι  το επάγγελμα του tattoo είναι αυτό που νίκησε την κρίση. Ουρές ολόκληρες σχηματίζονται σε  επιχειρήσεις του είδους. Μέχρι και 3 μήνες σε λίστα αναμονής περιμένουν οι πελάτες, για να κάνουν tattoo στο σώμα τους!
Το «shake tattoo crew» είναι ίσως το πιο γνωστό στούντιο του είδους, στην Αττική. Βρίσκεται στο Χαλάνδρι στην οδό Κολοκοτρώνη 3 στα ψηλά ενός εμπορικού κέντρου. Εκεί όπου πολλές επιχειρήσεις του κέντρου έχουν βάλει λουκέτο, το  «shake tattoo crew» έχει πελάτες να περιμένουν στη σειρά!!! Με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης Γιάννη Καραμπέτσο είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, ενώ ξεναγηθήκαμε στους χώρους και απαθανατίσαμε την ώρα της  δράσης…

Πόσα χρόνια λειτουργεί η επιχείρησή σου;
Γιάννης: 7 χρόνια
Σε αυτό το διάστημα αυξήθηκε ο κόσμος που προσέρχεται για τατουάζ;
Γιάννης: Τουλάχιστον δεκαπλασιάστηκε ο κόσμος που προτιμά να κάνει τατουάζ, τα τελευταία χρόνια. Τα media, βοήθησαν πολύ στην αποποινικοποίηση του tattoo. Βοήθησαν να περάσει πιο εύκολα και ευγενικά στα σπίτια, η εικόνα του τατουάζ.
Υπήρχε ένα ταμπού σε βάρος των τατουάζ;

Γιάννης:  Βεβαίως. Ακόμα υπάρχει, αλλά σε πολύ μικρό ποσοστό. Δεν το θεωρώ αρνητικό και το ταμπού, ίσα-ίσα πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος διότι στο τέλος θα χάσουν τον έλεγχο και οι συλλέκτες και οι καλλιτέχνες. Οι γονείς για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και αυστηροί με τα παιδιά τους στο θέμα των tatoo. Και αυτό, να γίνεται με σωστό τρόπο ώστε να μην προκαλέσουν την αντίδραση των παιδιών και έχουν αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Τα στούντιο πλέον είναι πάρα πολλά. Τα tattoo έχουν εξαπλωθεί πολύ και είναι δύσκολο από την πλευρά των γονιών να ελέγξουν πού θα πάνε τα παιδιά τους. Πρέπει να ξέρουν, εκεί που θα πάνε τα παιδιά τους να υπάρχουν νόμιμες άδειες να τηρούνται κανόνες υγιεινής. Όταν υπάρχει ένα στούντιο που αποτελείται από σοβαρούς επαγγελματίες θα μπορέσουν να βοηθήσουν και τα άτομα για το πού θα μπορούν να κάνουν το tattoo τους.  Έχουν διαφοροποιηθεί οι συνθήκες τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πολλά παιδιά 18, 19 χρονών που κάνουν tattoo στον λαιμό, στα χέρια, χαμηλά κ.λ.π. Δυστυχώς το επαγγελματικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν έχει λυθεί ακόμη.  Δεν πρέπει να το παρακάνουμε.

Εάν ένας γονέας δώσει την άδεια εσείς προχωράτε αμέσως στο tattoo;
Γιάννης:  Μόνον εγγράφως. Eφόσον ο γονέας δώσει την εντολή, ναι, εμείς κάνουμε το tattoo. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση εάν δούμε ότι το παιδί επιμένει για tattoo που δεν είναι πρέπον να γίνει, επεμβαίνουμε και ως σύμβουλοι των γονιών. Έχουμε επισημάνει αρκετές περιπτώσεις που ο πατέρας ή η μητέρα δεν έχουν τη δύναμη επιβολής στο παιδί τους κι ερχόμαστε εμείς να παίξουμε αυτό τον ρόλο. Είναι δύσκολο βέβαια να βλέπει το παιδί έναν επαγγελματία που έχει στο σώμα του γεμάτο tattoo να προσπαθεί να πείσει ένα παιδί να μην κάνει tattoo, αλλά πολλές φορές λειτουργεί σωστά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα παιδιά που θα κάνουν tattoo να μην έχουν προβλήματα αργότερα.

Τι εννοείς;
Γιάννης: Εκεί που θα πάνε να εργαστούν να μην τους δημιουργήσει πρόβλημα το tattoo που έχουν κάνει στο σώμα τους. Αν δουλεύει για παράδειγμα σε μια τράπεζα και έχει tattoo στα χέρια του, δεν θα μπορεί να φορέσει το καλοκαίρι ένα κοντομάνικο. Θα πρέπει να φοράει μονίμως  μακρύ πουκάμισο ή μπλούζα.
Συμβαίνει δηλαδή κάποιος  να χάσει τη δουλειά του ή να μην μπορεί να πιάσει δουλειά λόγω tattoo; Λειτουργεί αποτρεπτικά σε έναν εργοδότη να επιλέξει έναν που έχει κάνει tattoo στο σώμα του;
Γιάννης:  Νομίζω ότι είναι 50%-50%. Βλέπω παιδιά που βρίσκουν εύκολα δουλειά επειδή έχουν πάνω τους tattoo αλλά παράλληλα σε άλλες περιπτώσεις, δεν μπορούν.

Ένα tattoo μπορεί να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα υγείας;
Γιάννης: Εδώ μπορεί να πάθεις κάτι κι από ένα κακοδουλεμένο μανικιούρ. Το πρόβλημα βρίσκεται στους επαγγελματίες και όχι στο υλικό. Τα μελάνια μας είναι όλα ελεγμένα από τον ΕΟΦ. Οι βελόνες είναι μιας χρήσης στο 90% των στούντιο, γι’ αυτό επιμένω ότι τα παιδιά, ο κόσμος που πάει για tattoo να έχει τον νου του ότι πηγαίνει σε αξιόπιστο studio.
Υπάρχουν δηλαδή στούντιο που χρησιμοποιούν και δεύτερη φορά βελόνα;
Γιάννης: Δυστυχώς ναι. Και να σκεφτείς ότι το κόστος της βελόνας είναι υπερβολικά μικρό.
Και η χρήση βελόνας για δεύτερη φορά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σοβαρά υγείας;
Γιάννης: Ναι, μπορεί.
Υπάρχουν κάποιοι που να έχουν κάνει tattoo και να έχουν μετανιώσει; Γυρνάνε πίσω για να τους το αφαιρέσετε;
Γιάννης: Ναι, πολλοί. Συνήθως όταν έχουν βάλει στο σώμα τους ονόματα γυναικών και η σχέση τους έχει χαλάσει ή κάποιοι που θέλουν να αλλάξουν ένα πορτραίτο για να βάλουν στη θέση του κάτι άλλο.

Και υπάρχει επιτυχία σε αυτό το… σβήσιμο του tattoo;
Γιάννης:  Σε ένα ποσοστό 70% ναι. Κι εκεί που δεν μπορούμε εμείς, υπάρχουν ιατρεία, δερματολόγοι που με laser το αφαιρούν σε άριστο βαθμό, σε σημείο που δεν μπορεί να καταλάβει κανείς ότι στο ίδιο σημείο υπήρχε tattoo.
Στο στούντιό σας έρχονται άτομα κάποιας οικονομικής επιφάνειας, ή και αυτοί που έχουν πληγεί από την κρίση;
Στην Ελλάδα το κόστος για να κάνεις tattoo είναι σε πολύ χαμηλό βαθμό σε σχέση με την Ευρώπη. Στην Ιταλία, Γερμανία ή Γαλλία παίρνουν πολύ περισσότερα λεφτά. Η κρίση σίγουρα έχει αγγίξει και το δικό μας χώρο, όχι όμως τόσο,  απλά αυτοί που έρχονται, εκεί που θα ήθελαν να κάνουν ένα μεγάλο tattoo, περιορίζονται σε ένα μικρό άρα πιο φθηνό κομμάτι. Βλέποντας βέβαια και την οικονομική κρίση φροντίζουμε κι εμείς να διαμορφώνουμε τις τιμές μας προς τα κάτω.
Ο Κυριάκος Μπαλάσκας, έμπειρος τεχνίτης της επιχείρησης «shake tattoo crew», μιλώντας στους «Νέους Ανθρώπους» είπε: «Το επάγγελμα των tattoo δεν έχει κρίση αλλά αυτό εξαρτάται και από τους επαγγελματίες. Πόσο σωστά κάνουν τη δουλειά τους. Υπάρχει όμως και μια άλλη εξήγηση. Επειδή ο κόσμος δεν έχει χρήματα να διαθέσει για να τα χαλάσει έξω, τα μαζεύει σταδιακά για να κάνει κάτι για τον εαυτό του».
Καλύπτει δηλαδή ψυχικές ανάγκες το tattoo;
Κυριάκος: Βεβαίως. Είναι κάτι που κάνει τον άλλον να νιώθει ευχάριστα, να χαίρεται περισσότερο το σώμα του. Νιώθει επίσης ότι επάνω του αποτυπώνεται μια μορφή τέχνης.
Τι σε κάνει να χαίρεσαι δηλαδή;
Κυριάκος: Πολλοί αποτυπώνουν στο σώμα τους τα προσωπικά τους βιώματα. Το μονόγραμμα του παιδιού τους, έναν αγαπημένο τους που μπορεί να έχουν χάσει, ακόμη και τάματα.
Χρειάζονται εξετάσεις πριν επιτρέψετε σε κάποιον να κάνει τατουάζ;
Κυριάκος: Όχι. Συμπληρώνει μόνο ένα ερωτηματολόγιο. Βασικό είναι να μην έχει πρόβλημα με το δέρμα του.
Περισσότερες γυναίκες ή άνδρες προτιμούν να κάνουν τατουάζ;
Κυριάκος: Οι γυναίκες είναι η μεγάλη πλειοψηφία.
Και οι ηλικίες;
Κυριάκος: Ο μέσος όρος πελατών μας είναι από 18 έως 35 χρονών. Αυτό όμως σημαίνει ότι δεν έχουμε πελάτες και μεγάλης ηλικίας. Ακόμη και 60-65 ετών.
Μήπως όσοι έρχονται καλύπτουν κάποια ματαιοδοξία τους;
Κυριάκος: Όσοι το λένε αυτό, δεν ξέρουν. 

4 σχόλια:

  1. Η Τέχνη του Τατουάζ κατεβαίνει στα Νότια Προάστια

    Στο επαγγελματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διδάσκονται όλα τα είδη του τατουάζ:
    3D, Tribal, Only Black, Black & Grey, Japanese, Modern Arts, Realism, Portraits, κ.ά.


    Για περισσότερες πληροφορίες – εγγραφές κάντε κλικ εδώ
    ΚΕΑΣ ΞΥΝΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Λ. Βουλιαγμένης 67 & Αχιλλέως 31-33
    Τηλ. 2109640117
    www.keasxini.edu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοβαρά θα υπάρχει και μάθημα τατουάζ! ?? Έρχομαι. Πετώντας

      Διαγραφή
  2. Η Τέχνη του Τατουάζ έχει ξεκινήσει πλέον και στη Θεσσαλονική!

    Στο επαγγελματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διδάσκονται όλα τα είδη του τατουάζ:
    3D, Tribal, Only Black, Black & Grey, Japanese, Modern Arts, Realism, Portraits, κ.ά.


    Για περισσότερες πληροφορίες – εγγραφές κάντε κλικ εδώ
    ΚΕΑΣ ΞΥΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- Βαλαωρίτου 9
    Τηλ. 2310552406
    www.keasxini.edu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή