Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΕΞΕΛΙΞΗ - ΒΟΜΒΑ: ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ELDORADO ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ!

eldorado-gold
Την πιθανότητα να αποχωρήσει από την χώρα μας ανακοίνωσε η εταιρεία Eldorado Gold σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα.
Ο λόγος σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Στρατουδάκη διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα καθαρό και μεθοδικό επενδυτικό τοπίο στη χώρα. Μάλιστα ο ίδιος δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για «μικροπολιτικά συμφέροντα και παραγοντισμό των τοπικών κοινωνιών».
«Το ερώτημα είναι αν ως χώρα θα διαμορφώσουμε ένα καθαρό και μεθοδικό επενδυτικό τοπίο. Αν υπάρξει αυτό, η εταιρεία θα μείνει», είπε ο κ. Στρατουδάκης, και πρόσθεσε ότι «η χώρα και η κυβέρνηση επιδιώκει επενδύσεις. Διατηρώ, ωστόσο, επιφυλάξεις αν μπορεί να διαχειριστεί επενδύσεις και μάλιστα τέτοιου μεγέθους».
Ο κ. Στρατουδάκης διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται σε υποκίνηση των αντιδράσεων από πολιτικά κόμματα, καθώς -όπως είπε- στους αντιδρώντες περιλαμβάνονται μέλη όλων των κομμάτων. «Θα είχε σημασία οι αντιδράσεις να συνοδεύονται από πρόταση», είπε πως «όλα αυτά τα χρόνια άκουσα μόνο στείρα άρνηση και καταστροφολογία». Υποστήριξε ακόμη ότι στις διαδηλώσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα κατά των επενδύσεων συμμετείχαν τα ίδια πρόσωπα, μετακινούμενα.

Το business plan
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της εταιρείας παρουσίασαν τα οικονομικά και περιβαλλοντικά στοιχεία των επενδύσεων σε Χαλκιδική και Θράκη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν την προσεχή πενταετία το 1 δισ. δολάρια και θα οδηγήσουν σε αύξηση των εξαγωγών κατά 1 δισ. δολάρια τον χρόνο, από την παραγωγή χρυσού, χαλκού, μολύβδου, αργύρου και ψευδαργύρου.
Τα έσοδα του Δημοσίου την επόμενη 20ετία από άμεσους φόρους εκτιμώνται σε 1,6 δισ. ευρώ ενώ οι θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες θα φθάσουν τις 5.000.
Υποστήριξαν ακόμη ότι εφαρμόζουν πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες, σε σχέση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όπως είπαν, στη Χαλκιδική δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο, ενώ το αρσενικό υπάρχει στη γεωλογία της περιοχής. Στη Θράκη αντίθετα δεν υπάρχει αρσενικό, αλλά η επεξεργασία περιλαμβάνει κυάνιο (κυανιούχο νάτριο) σε συγκεντρώσεις χαμηλότερες από τις επιτρεπόμενες.
Η αξία των μεταλλευμάτων στη Χαλκιδική που έχουν εντοπισθεί και περιλαμβάνονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επενδύσεων εκτιμάται σε 11 δισ. δολάρια, εκτιμάται ωστόσο ότι η συνολική αξία των αποθεμάτων στην περιοχή μπορεί να είναι διπλάσια, περί τα 20 δισ. Αντίστοιχα στη Θράκη η αξία των κοιτασμάτων που έχουν εντοπισθεί είναι 1,5- 1,6 δισ. δολάρια.
makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου