Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΧΟΛΑΡΓΟ! ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΔΗΜΟΣ


Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι της οδού Αγαμέμνονος για την ανατροπή της μονοδρόμησης που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο. 
Θυμίζουμε το ρεπορτάζ που πρώτοι είχαμε αναδείξει, όταν τότε η κ. Μπουφούνου φερόταν να δηλώνει: "'ΕΓΩ ...ΑΛΛΑΞΑ ΤΗ ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΟΣ ΛΟΓΩ ΚΑΠΗ"!
"Η οδός Αγαμέμνονος στον Χολαργό, από το ύψος της οδού Βεντούρη μέχρι την οδό Φανερωμένης, άλλαξε κατεύθυνση. Ενώ ο μονόδρομος είχε πορεία από τη "Βεντούρη" ώς την "Φανερωμένης", τώρα η πορεία των αυτοκινήτων είναι ανάποδη! Από την οδό Φανερωμένης στρίβουν προς την Αγαμέμνονος, για να βγουν στην οδό Βεντούρη!
Όπως μας αναφέρει ο κ. Γιάννης, που μένει επί της οδού Αγαμέμνονος, συναντήθηκε τυχαία με την κ. Μπουφούνου, δημοτική σύμβουλο, υπεύθυνη του ΚΑΠΗ Χολαργού, η οποία, του είπε ότι η ίδια πέτυχε την αλλαγή στη  μονοδρόμηση της οδού λόγω του ΚΑΠΗ που βρίσκεται επί του ίδίου δρόμου (φωτό)!
"Πρέπει να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα μέλη του ΚΑΠΗ και όσοι θέλουν να έρχονται στο σημείο", του είπε η κ. Μπουφούνου, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο κ. Γιάννης. 
Είναι πραγματι έτσι κυρία Μπουφούνου; Η γνώμη των κατοίκων ελήφθη υπόψη; Διότι όπως μαθαίνουμε οι περισσότεροι διαμαρτύρονται ότι τώρα οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ολόκληρο κύκλο, προκειμένου να φτάσουν στο φανάρι της οδού Φανερωμένης με έξοδο την Λ. Μεσογείων" 
Η επιστολή που είχαν στείλει κάτοικοι της περιοχής και μας την κοινοποίησαν προ ημερών, έχει ως εξής:
"Προ ενός μηνός περίπου, χωρίς καμιά προειδοποίηση - ενημέρωση των παροικούντων - ενδιαφερομένων, έγινε αλλαγή της κατεύθυνσης πορείας της οδού Αγαμέμνονος, στο τμήμα της από την οδό Βεντούρη έως την οδό Φανερωμένης. Συγκεκριμένα ενώ η μονοδρόμηση ήταν με πορεία από την οδό Βεντούρη προς την οδό Φανερωμένης αντεστράφη, δηλαδή από την οδό Φανερωμένης προς την οδό Βεντούρη.
Από την Έφορο του ΚΑΠΗ, πληροφορηθήκαμε ότι η αλλαγή έγινε κατόπιν εισηγήσεώς της και ενεκρίθη από το δημοτικό συμβούλιο. Τα επιχειρήματα της κ. Εφόρου  ήταν ότι "επανέφερε την πορεία όπως ήταν παλαιότερα" και ότι "η αλλαγή έγινε, διότι μερικοί επισκέπτες του ΚΑΠΗ που κατοικούν στον άνω Χολαργό, όπως και η ίδια, δεν εξυπηρετούντο καθ’ ότι με την υπάρχουσα ως τότε πορεία δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση στο ΚΑΠΗ."
Αντιπαρερχόμενοι τον ισχυρισμό περί  επαναφοράς της πορείας όπως ήταν παλαιότερα, (υπάρχουν κάτοικοι, εν ζωή από τη δεκαετία του ’50, που μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι από μονοδρομήσεως του δρόμου η κατεύθυνση πορείας των αυτοκινήτων ήταν πάντα από την οδό Βεντούρη προς την οδό Φανερωμένης), θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
1. Αποφασίσατε και εφαρμόσατε, την αλλαγή πορείας των αυτοκινήτων, χωρίς καμία διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, που είναι οι κάτοικοι του συγκεκριμένου δρόμου και της περιοχής, αγνοώντας παντελώς την γνώμη τους και χωρίς καμιά κυκλοφοριακή μελέτη, από συγκοινωνιολόγους, όπως συμπεράναμε από τα λεγόμενα της Εφόρου του ΚΑΠΗ.
2. Η αλλαγή αυτή, υποχρεώνει τους κατοίκους της οδού Αγαμέμνονος, των οποίων οι οικίες απέχουν σε "ευθεία γραμμή" από την λεωφόρο Μεσογείων 80 μέτρα ή με κανονική διαδρομή 150 μέτρα, να διανύουν 800 και πλέον μέτρα, προκειμένου να εισέλθουν στην ως άνω λεωφόρο, είτε δια της διαδρομής, ακολουθώντας με την σειρά, τις οδούς Αγαμέμνονος, Βεντούρη, Ασπασίας, Φανερωμένης, Μεσογείων, είτε δια της διαδρομής Αγαμέμνονος, Βουτσινά, Περικλέους, Μεσογείων.
3. Διερωτώμεθα λοιπόν ποιοι πολίτες πλήττονται περισσότερο; Οι ελάχιστοι επισκέπτες, κάτοχοι αυτοκινήτων, του ΚΑΠΗ από Άνω Χολαργό που θα το επισκεφθούν 2-3 φορές την εβδομάδα και οι οποίοι εξυπηρετούνται άνετα από τον παράδρομο της Μεσογείων και την οδό Βεντούρη ή οι κάτοικοι της οδού Αγαμέμνονος που διακινούνται 3-4 φορές καθημερινά και είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τις πιο πάνω διαδρομές που εκτός από την οικονομική επιβάρυνση ως προς το κόστος των καυσίμων, επιβαρύνουν τον Δήμο μας τόσο κυκλοφοριακά, (ήδη τόσο στη Φανερωμένης όσο και στη Περικλέους το κομβόι των αυτοκινήτων, για τη έξοδο στην Μεσογείων, κατά τις ώρες αιχμής φθάνει μέχρι την Ασπασίας) όσο και, κυρίως, από απόψεως επιβάρυνσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στο προάστιό μας, με την έκλυση των αυξημένων καυσαερίων που προκαλείται με αυτήν την επιπλέον, άσκοπη, κυκλοφορία. Ας σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των επισκεπτών του ΚΑΠΗ προσέρχεται πεζή, πράγμα που σημαίνει ότι η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση επιδρά αρνητικά και σε αυτούς.
4. Περαιτέρω, η εν λόγω αλλαγή, έφερε προβλήματα λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας (και μεγάλης ταχύτητος) επί της οδού, (τουλάχιστον δεκαπλασιασμό διέλευσης οχημάτων), διότι οι περισσότεροι που στρίβουν από την Φανερωμένης έχουν την εντύπωση ότι ο δρόμος συνεχίζει πέραν της Βεντούρη προς την Περικλέους, οπότε στρίβουν αριστερά στην Βεντούρη για να βγουν πάλι δεξιά στην Βουτσινά, στο ίδιο σημείο θα φθάνανε αν είχαν στρίψει από Φανερωμένης δεξιά στην Βουτσινά, οπότε γιατί όλη αυτή η πολυπλοκία; Εκτός αυτού η έξοδος των οχημάτων από την οδό Αγαμέμνονος, προς την οδό Βεντούρη, λόγω στενότητας της οδού και των σταθμευμένων αυτοκινήτων, είναι εξαιρετικά δύσκολη ως και αδύνατη ειδικά για μεγάλα οχήματα, όπως απορριμματοφόρα, νοσοκομειακά, φορτηγά. Χαρακτηριστική η τραγελαφική εικόνα του απορριμματοφόρου του Δήμου να φθάνει στο τέλος της οδού και μετά να οδεύει με την όπισθεν, αναγκάζοντας και τα ακολουθούντα αυτοκίνητα να κινούνται με την όπισθεν, μέχρι την έξοδο της οδού Αγαμέμνονος στην οδό Φανερωμένης, με όλα τα επακόλουθα στην κυκλοφορία επ’ αυτής. Και όλα αυτά τα προβλήματα συσσωρεύονται σε ένα δρόμο μήκους 160 μέτρων που ως τώρα είχε τα χαρακτηριστικά της μιας ήσυχης γειτονιάς.
5. Βέβαια η κ. Έφορος πρότεινε να μπουν απαγορευτικές πινακίδες ώστε να είναι δυνατή η στροφή των οχημάτων, αυτό όμως α.) Προϋποθέτει συνεχή έλεγχο του χώρου για να μην παρκάρουν αυτοκίνητα και β.) Περαιτέρω μείωση των θέσεων στάθμευσης στην ούτως ή άλλως προβληματική, νόμιμη, στάθμευση στην περιοχή μας. Και μια επισήμανση, απέναντι από την έξοδο του γκαράζ του ΚΑΠΗ, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος και δυσκολία εξόδου από το γκαράζ καταλαμβάνεται 1 θέση στάθμευσης αυτοκινήτου, με απαγορευτικές πινακίδες. Αντίθετα, στερούνται μιας θέσης στάθμευσης οι μόνιμοι κάτοικοι της οδού. Με αυτή την λογική θα έπρεπε απέναντι απ’ όλες στις εξόδους γκαράζ των σπιτιών - πολυκατοικιών του Δήμου μας να υπήρχαν απαγορευτικά. Και κάτι ακόμα, στον χώρο πάρκινγκ δίπλα στον διάδρομο που οδηγεί στην πλαϊνή είσοδο του ΚΑΠΗ, και που είναι προορισμένος για στάθμευση ασθενοφόρου ή άλλου ειδικού οχήματος έχει παρατηρηθεί να σταθμεύουν (κάθετα) Ι.Χ. που πολλές φορές εκτός από την κατάληψη του πεζοδρομίου καταλαμβάνουν και τμήμα του οδοστρώματος.
6. Εκ των ανωτέρω το μόνο συμπέρασμα που συνάγουμε αβίαστα ως προς τους λόγους της αλλαγής μονοδρόμησης, είναι ότι εξυπηρετεί τους μερικούς επισκέπτες του ΚΑΠΗ που κατοικούν στον άνω Χολαργό και είναι κάτοχοι αυτοκινήτων που οδηγούν, όπως και την ίδια την κ. Έφορο.
Μετά τα παραπάνω, διαμαρτυρόμαστε εντόνως και ζητούμε να επανεξετάσετε το θέμα και να ανακαλέσετε την απόφασή σας, λαμβάνοντας υπόψη την καθολική επιθυμία των κατοίκων της οδού Αγαμέμνονος για την επαναφορά της πορείας των αυτοκινήτων από την οδό Βεντούρη προς την οδό Φανερωμένης".
Άραγε γιατί γίνονται αυτά εν αγνοία των κατοίκων που τους αναστατώνουν τελείως τη ζωή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου