Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Ο ΑΔΩΝΙΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ: ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΩΘΗΣΗ ΣΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ-ΙΕΚ!!! ΒΙΝΤΕΟ!

 ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ MEDITERRANEAN COLLEGE Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΜΑΡΚΑΤΟΣ!!! ΕΙΠΑΤΕ ΤΙΠΟΤΕ;
Δείτε και τον Άδωνι που θάβει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο-Πολυτεχνείο εξυμνώντας τα ιδιωτικά κολλέγια! Ετοιμαστήτε για λουκέτα στα δημόσια ΑΕΙ!


Έχοντας διανύσει λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία ως πρύτανης του ΕΜΠ, ο δρ Νικόλαος Μαρκάτος αναλαμβάνει τα ηνία του ερευνητικού κέντρου ΚΕΤΑΚ (Κέντρο Ερευνών, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας) του MEDITERRANEAN COLLEGE –φορέα του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ- με στόχο τη διεξαγωγή έρευνας, την ανάπτυξη τεχνογνωσίας, και τη μεταφορά τεχνολογίας.
Μιλώντας στο NewsVoice.gr,
ο κ. Μαρκάτος επισημαίνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του MEDITERRANEAN COLLEGE (MC) έναντι άλλων κολεγίων της χώρας μας, υπογραμμίζοντας το υψηλό ποσοστό επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων του MC –στην εγχώρια, αλλά και τη διεθνή αγορά εργασίας- αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών, που ελέγχεται αδιάλειπτα στα 35 χρόνια λειτουργίας του κολεγίου. 
  • Κύριε Μαρκάτο, μιλήστε μας λίγο για το ΚΕΤΑΚ, το ερευνητικό κέντρο του οποίου ηγείστε ως πρόεδρος και ανήκει οργανικά στο MEDITERRANEAN COLLEGE, του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ. Ποιοι είναι οι στόχοι του και σε ποια σημεία έγκειται η καινοτομία του;
«Η χώρα μας σήμερα, στην περίοδο της μεγάλης κρίσης, έχει ανάγκη τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας. Για το λόγο αυτό, με χαρά δέχτηκα την προεδρία της επιστημονικής ομάδας του ΚΕΤΑΚ (Κέντρο Ερευνών, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας) του Mediterranean College, σκοπός του οποίου είναι η διεξαγωγή έρευνας, η ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και η μεταφορά τεχνολογίας. Με άλλα λόγια, σκοπεύουμε στην ανάπτυξη προϊόντων λογισμικού και άλλων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας για την στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας, υπηρεσιών και θεσμών. Να τονίσω σε αυτό το σημείο, ότι το επιστημονικό συμβούλιο του ΚΕΤΑΚ αποτελείται από Έλληνες και ξένους ειδικούς, εγνωσμένης εμπειρίας και αξίας. Επιπλέον, το ΚΕΤΑΚ έχει συνάψει συνεργασίες με ιδρύματα του εξωτερικού –Derby University, Teeside University- και ελπίζουμε στο μέλλον και σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Cambridge».
  • Έχετε διανύσει λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία ως πρύτανης του ΕΜΠ. Τι σας έκανε να επιλέξετε να συνεχίσετε την ακαδημαϊκή σας καριέρα στο MEDITERRANEAN COLLEGE; Ποια θεωρείτε ότι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του εν λόγω κολεγίου έναντι άλλων κολεγίων της χώρας μας και τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει στον νέο/νέα που θα ολοκληρώσει τις σπουδές του εκεί;
«Όλη μου τη ζωή αγωνίστηκα για τη νεολαία, γιατί πιστεύω ότι αυτή είναι η κινητήριος δύναμη της εξέλιξης των κοινωνιών. Μέσα από το πιο καταπιεστικό σύστημα εξετάσεων του κόσμου (σχολείο, φροντιστήριο, κ.ο.κ), η ελληνική νεολαία γενικά έχει τα λιγότερο ευχάριστα χρόνια νιότης στην Ευρώπη! Τα παιδιά μας φτάνουν στα 18 και κάποια –πολλά!- δεν εισέρχονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οφείλουμε λοιπόν, να δώσουμε και σε αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα μελλοντικής ανέλιξης και ωφέλιμης κοινωνικής προσφοράς, μέσω εναλλακτικών μορφών σπουδών. Θεωρώ ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Mediterranean College είναι ότι προσφέρει σε αυτούς τους νέους/νέες χρήσιμα πεδία ενασχόλησης, που προκύπτουν μετά από λεπτομερή ανάλυση των αναγκών της αγοράς, και ότι η προσφερόμενη εκπαίδευση ελέγχεται ποιοτικά, αδιάλειπτα, στα 35 χρόνια λειτουργίας του. Τέλος στο Mediterranean College, και γενικότερα στον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΞΥΝΗ, επικρατεί η άποψη –την οποία συμμερίζομαι απόλυτα- ότι η Ελλάδα πρέπει, και μπορεί, να γίνει Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, και να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού, μέσω της προσέλκυσης πολλών ξένων σπουδαστών από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, και την Άπω Ανατολή. Άλλωστε, ο πολιτισμός μας, το κλίμα και η ομορφιά της χώρας μας αποτελούν, ασφαλώς, ισχυρούς πόλους έλξης».
  • Η ανεργία που μαστίζει τη νεολαία της χώρας μας, φέρνει τους νέους μας αντιμέτωπους με μια πρωτοφανή ανασφάλεια για το επαγγελματικό τους μέλλον. Το πτυχίο από το Mediterranean College είναι ικανώς ισχυρό ώστε να διασκεδάσει αυτήν την ανασφάλεια και να διασφαλίσει επαγγελματική αποκατάσταση στην εγχώρια, αλλά και τη διεθνή αγορά εργασίας;
«Το πτυχίο του Mediterranean College διασκεδάζει τη σημερινή ανασφάλεια των νέων μας με το να προσφέρει εκπαιδευτικά πεδία, με γνώση των αναγκών της αγοράς, αλλά και με φαντασία, που επιτρέπει στην πράξη την ενασχόληση σε ποικίλους τομείς της οικονομίας. Βεβαίως, δεδομένης της κρίσης, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει επαγγελματική αποκατάσταση στο 100% στην εγχώρια αγορά εργασίας, αλλά τουλάχιστον, στο Mediterranean College, φροντίζουν να εξασφαλίζουν στους αποφοίτους τις περισσότερες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης. Όσον αφορά τώρα στη διεθνή αγορά εργασίας, τα στατιστικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι οι απόφοιτοί μας βρίσκουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό δουλειά».
  • Με ποια κριτήρια θα συμβουλεύατε τους γονείς να επιλέξουν πού θα στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές;
«Η φήμη είναι κάτι που αποκτάται με μακροχρόνιο κόπο, γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται σωστά για τη φήμη των διαφόρων κολεγίων, πριν επιλέξουν πού θα στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές. Δεύτερον, το βασικότερο κριτήριο για μια σωστή απόφαση είναι η ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών, γι’ αυτό και οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται για τις διαδικασίες ελέγχου ποιότητας σπουδών που παρέχουν τα κολέγια. Τέλος, τι καλύτερο από το να ρωτήσουν 2-3 αποφοίτους, τόσο για την αποτελεσματικότητα της φοίτησής τους, όσο και για τη μετέπειτα επαγγελματική τους αποκατάσταση».
  • Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, περιδινίζεται σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Εκτιμάτε έξοδο από την κρίση; Η εκπαίδευση μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο ως προς τη θετική έκβαση του «αγώνα» της ελληνικής οικονομίας;
«Είμαι απαισιόδοξος για την έξοδό μας από την κρίση ως προς τη διάρκειά της, την οποία θα τοποθετούσα στο διάστημα δεκαετίας. Μια δεκαετία χαμένη για την πατρίδα και τη νεολαία μας… Ωστόσο, η εκπαίδευση είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να μας οδηγήσει σε θετική έκβαση του «αγώνα» της ελληνικής οικονομίας. Μιας και αυτό που διαθέτουμε στην Ελλάδα, εν περισσεία, είναι η “δύναμη εγκεφάλου”-έχουμε πολλά πανέξυπνα μυαλά- και όχι η δύναμη κεφαλαίου ή βιομηχανικής εμπειρίας». 
 Το ρεπορτάζ είναι από το newsvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου