Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ο ΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΗΤΕΙ: "ΔΗΜΟΣΨΗΦΙΣΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ''



«Μόνο οι πολίτες μπορούν να αποφασίσουν το μέλλον της Πόλης»
 
Ένα από τα κυρίαρχα θέματα το τελευταίο διάστημα στην πόλη μας είναι η θεσμοθέτηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου (ΓΠΣ) της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου. Ο νόμος προβλέπει περίοδο διαβούλευσης της πρότασης του ΓΠΣ με την κοινωνία, έτσι ώστε να ψηφιστεί τελικά μια πρόταση που θα εκφράζει την πλειοψηφία της κοινωνίας. Δυστυχώς στο Δήμο μας η Δημοτική Αρχή υποβάθμισε αυτήν την διαδικασία και δεν ενημέρωσε ούτε άκουσε επαρκώς την τοπική κοινωνία για την πρόταση που θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου και θα παρθεί η τελική απόφαση.



Η έλλειψη άλλωστε εφαρμογής της απαραίτητης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που θα εξασφάλιζε την αυτόματη και αμφίδρομη επικοινωνία δήμου και δημότη, έχει επισημανθεί και έχει αναδειχθεί σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις.



Αν και δεν θα έπρεπε, το κυρίαρχο θέμα συζήτησης είναι ο συντελεστής δόμησης, δηλαδή το πόσο μπορεί να κτίσει κανείς στο οικόπεδό του. Σήμερα στη Δημοτική Κοινότητα Παπάγου ο συντελεστής δόμησης είναι «ένα» (1.0), δηλαδή μπορούν να οικοδομηθούν αθροιστικά σε όλους τους ορόφους, τόσα τετραγωνικά όσα είναι το οικόπεδο. Η πρόταση της Δημοτικής αρχής προτείνει την μείωση του συντελεστή στο μηδέν οκτώ (0,8) δηλ. δόμηση ίση με το 80% της έκτασης του οικοπέδου.



Στο σημείο αυτό αναφέρω ότι έχουμε επισημάνει αρκετές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι, δεν έπρεπε να προχωρήσουμε σε σύνταξη δύο διαφορετικών Γενικών πολεοδομικών σχεδίων και ότι έπρεπε να σταματήσει η σύνταξη του ΓΠΣ που αντιμετωπίζει τη κοινότητα Παπάγου και την κοινότητα Χολαργού ως διαφορετικές, αλλά έπρεπε να συντάξουμε ένα ενιαίο ΓΠΣ για το Νέο Δήμο Παπάγου-Χολαργού. Η σύνταξη ενιαίου ΓΠΣ εκτός του ότι αντιμετωπίζει τους δύο πρώην Δήμους συνολικά και δημιουργεί οικονομίες κλίμακας και εκτός του ότι συμβάλει στην πραγματική σύγκλιση, μπορεί να επιχορηγηθεί  από το Πράσινο Ταμείο και έτσι δεν θα υπήρχε κόστος για το Δήμο.



Η πρόταση αυτή της Δημοτικής Αρχής αποτελεί μείζον ζήτημα για την περιοχή μας. Είναι μια βασική απόφαση που θα πάρουμε και θα πρέπει να απαντάει στο ερώτημα τι πόλη θέλουμε, πώς θέλουμε δηλ. να είναι η πόλη μας τα επόμενα 10 ή 20 χρόνια.



Η συνεχόμενα αυξανόμενη οικοδόμηση στη Δημοτική Κοινότητα του Παπάγου με τον υπάρχοντα συντελεστή δόμησης, αυξάνει συνεχώς τις ανάγκες της περιοχής για υποδομές σε σχολεία, δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες κλπ. Αυτά κατ’ επέκταση σημαίνουν και αύξηση της κυκλοφορίας στην περιοχή και σίγουρα δυσχερέστερη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας.



Ουσιαστικά η μείωση ή η διατήρηση του συντελεστή δόμησης, απαντά στο πως θα είναι η Δημοτική Κοινότητα Παπάγου το 2025. Θα είναι ένα προάστιο αστικού τύπου, καθώς η συνεχόμενη αύξηση τον κατοίκων της θα δημιουργήσει άλλες συνθήκες διαβίωσης στη περιοχή που θα μοιάζουν με τα περισσότερα γειτονικά προάστια (Χαλάνδρι, Αγια Παρασκευή), δηλαδή περισσότερη ζωή στους δρόμους, αλλά προβλήματα με κυκλοφορία και υποδομές; Ή θα διατηρήσουμε μια Δημοτική Κοινότητα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, -όπως περιορισμένα κυκλοφορικά προβλήματα, το αρκετό πράσινο που ήδη υπάρχει στην περιοχή και την καλού επιπέδου καθαριότητα,- αλλά μια λιγότερο ζωντανή πόλη, που θα έχει όμως την προοπτική για πραγματική σύγκλιση και δημιουργία συνέργιας αμοιβαίας ωφελιμότητας (WIN-WIN)με τη Κοινότητα του Χολαργού ;



Την απόφαση αυτή μπορούν να την πάρουν μόνο οι Δημότες της Κοινότητας. Αυτοί είναι οι μόνοι που μπορούν να αποφασίσουν πώς θέλουν την πόλη τους, πως θέλουν την γειτονιά τους και τι θέλουν να βλέπουν από το παράθυρο τους σε 10 ή 20 χρόνια.



Όπως προανέφερα, υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης από τη Δημοτική Αρχή ως προς την πραγματική βαρύτητα του όλου θέματος. Έτσι προτείνω τη δημιουργία καμπάνιας ενημέρωσης των Δημοτών για την κρισιμότητα του ζητήματος και την διενέργεια Τοπικού Δημοψηφίσματος ώστε η κοινωνία του Παπάγου να αποφασίσει πραγματικά για το μέλλον της.



Δεν υπάρχει καμία άλλη διαδικασία πέρα από το δημοψήφισμα που να εκφράζει πληρέστερα την τοπική μας κοινωνία. Αν πραγματικά θέλουμε να εκπροσωπήσουμε τους Δημότες πρέπει να ακούσουμε, πώς οι ίδιοι θέλουν την πόλη τους.



Άκης Παπαγεωργίου

Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου-Χολαργού

Οικονομολόγος-Διοικητικός Επιστήμονας

MSc Management, Org&Gov London School of Economics(LSE)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου