Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ: "ΣΚΥΨΕ... ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΕ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ 5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ! ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΕ ΣΩΣΟΥΜΕ!!!

Προχτές τους βλέπαμε σχεδόν αγκαλιασμένους! Χεράκι-χεράκι. Σήμερα, ο Γιούνκερ ζητάει μέτρα 5 δις για να...σώσει την Ελλάδα (βλέπε τους δανειστές)...

Το ρεπορτάζ από το ΒΗΜΑ:
Λύση στο γόρδιο δεσμό του ελληνικού ζητήματος, πριν αυτός κοπεί με το μαχαίρι, επιχειρεί να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που ο χρόνος για την ελληνική οικονομία εκπνέει.
Σε πολυσέλιδο κείμενο με τίτλο "Σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα", που δημοσίευσε Το Βήμα, το μεσημέρι της Δευτέρας, τίθενται οι προϋποθέσεις για να δοθεί ανάσα ρευστότητας στην Ελλάδα τον Ιούνιο και να υπάρξει συνολική συμφωνία μέχρι το Φθινόπωρο.
Όπως αναφέρει το Βήμα, το κείμενο έχει σταλεί σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη διαπραγμάτευση.Η Κομισιόν, αλλά και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν ότι έχει κατατεθεί πρόταση.
Σύμφωνα με σχέδιο:
Η πρώτη προϋπόθεση για να "ξεκλειδώσει" η ρευστότητα, είναι να ληφθούν τα συμφωνηθέντα μέτρα, τα οποία περιγράφονται στην πρώτη λίστα του κειμένου ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 - 2016.
Η δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία, είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.
Σύμφωνα με το Βήμα, στο κείμενο προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 - 2018 που είναι οι εξής:
-2015 Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ
-2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ
-2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ
-2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Μέτρα φωτιά
Επίσης, θα ζητηθούν μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2015-2016. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
*Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.
*Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα προ της μείωσης επίπεδα
*Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος
*Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος 
*Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωποαικής Ενωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.
*Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της
*Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.
*Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ,  δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».
Τέλος, σημειώνεται ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και το θέμα των "κόκκινων" δανείων.
Τα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα
Η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου, η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ, το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015
Σύμφωνα με το Βήμα, η πρόταση της Κομισιόν έχει παραληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, βρίσκεται  στα χέρια των θεσμών και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις τις επόμενες μέρες.
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί, ότι το Μαξίμου, υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει την πρόταση επισήμως.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με νέα τηλεδιάσκεψη του Brussels Group, το βράδυ της Δευτέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου