Σάββατο 23 Μαΐου 2015

"ΤΑΛΙΜΠΑΝ" ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΝΕΛ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΤΑ...ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ, "ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ" ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ!!!

Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας «METRISI», που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20-22 Μαΐου και την οποία διαβάζουμε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ. Υπέρ της σκληρής διαπραγμάτευσης, ακόμη και αν αυτό σημαίνει έξοδο από το ευρώ, τάσσονται τρεις στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και έξι στους δέκα των ΑΝΕΛ.
Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα της δημοσκόπησης που...

πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του "Πρώτου Θέματος":
Πρώτον, ότι η κοινή γνώμη – έξι στους δέκα πολίτες – προεξοφλεί τη συμφωνία με τους θεσμούς.
Δεύτερον, ότι η μεγάλη πλειοψηφία, πάλι σχεδόν έξι στους δέκα, πιστεύει ότι η συμφωνία θα είναι «άλλο ένα Μνημόνιο» μακριά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Και τρίτον, ότι μια ισχυρή μειοψηφία ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου τρεις στους δέκα και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ (έξι στους δέκα) επιθυμούν σκληρή διαπραγμάτευση, ακόμα και αν αυτό οδηγήσει σε Grexit.
Ειδικότερα από τη δημοσκόπηση προκύπτει:
• Το 61,2% πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς. Σε αδιέξοδο πιστεύει ότι θα καταλήξουμε το 21,2%.
• Το 58,4% πιστεύει ότι, εάν επέλθει συμφωνία, αυτή θα είναι «άλλο ένα Μνημόνιο, με φόρους και υφεσιακά μέτρα, όπως τα προηγούμενα». Πάντως, υπάρχει και ένα ποσοστό 25,2% που πιστεύει ότι, εάν επέλθει συμφωνία, αυτή θα είναι σύμφωνη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
• Τη σκληρή διαπραγμάτευση επιθυμεί μια ισχυρή μειοψηφία ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα το 29,1% και το 63,2% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει έξοδο της χώρας από το ευρώ. Αντίθετα, επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι επιθυμούν επίτευξη συμφωνίας.
Το 49,2% πιστεύει ότι, εάν τελικά επιτευχθεί συμφωνία, δεν χρειάζεται να τεθεί σε δημοψήφισμα, αλλά αρκεί η έγκρισή της από την κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
• Στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, το 52,6% των πολιτών διαφωνεί με την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, ενώ αντίθετα το 49,3% συμφωνεί με τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας.
Σημειώνεται δε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αν και βλέπει τη δημοτικότητά του να υποχωρεί πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τον Απρίλιο, παραμένει δημοφιλής, με την ικανοποίηση για το έργο και τις προσπάθειές του να ανέρχεται στο 44,9%. Για την κυβέρνηση δεν ισχύει το ίδιο αφού η ικανοποίηση φτάνει στο 32,3%.
Μάλιστα, το 48,5% πιστεύει πως η κυβερνητική πολιτική αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενώ το 42,4% πιστεύει ότι η κατάσταση στη χώρα είναι σίγουρα/μάλλον χειρότερη σήμερα απ’ ό,τι ήταν πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι το 56,9% διαφωνεί με την κυβερνητική διαπραγματευτική προσπάθεια.
Σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πρώτος με 33,4% παραμένει κυρίαρχος, με τη διαφορά με τη ΝΔ που ακολουθεί με 23,9% να παραμένει στο 9,5%. Στην τρίτη θέση ακολουθεί Το Ποτάμι με 6,2%, και στη συνέχεια ακολουθούν οι ΑΝΕΛ με 5,3%, το ΚΚΕ στο 5,2%, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με 5,1% και το ΠΑΣΟΚ με 3,1%.
Το «Άλλο Κόμμα» εμφανίζεται ενισχυμένο στο 5,6% και η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 12,2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου