Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΤΙ ΟΧΙ;

Εγώ δεν έχω ενδοιασμούς, θα ψηφίσω ΟΧΙ. Ελπίζω και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι με διαφορά υπέρ του ΟΧΙ. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο το αποτέλεσμα να είναι αμφίρροπο. Μπορεί οι ...
δανειστές να επιχειρήσουν να ξεκαθαρίσουν με κάθε τρόπο ότι ΟΧΙ ισοδυναμεί με έξοδο ούτως ώστε να επηρεάσουν το αποτέλεσμα υπέρ του ΝΑΙ. Νομίζω όμως ότι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν κάτι τέτοιο γιατί δεν είναι στο χέρι τους να διώξουν την Ελλάδα η οποιαδήποτε χώρα από το ευρώ. Πάραυτα ίσως το επιχειρήσουν. Το ΝΑΙ είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει ενώ το ΟΧΙ είναι ασαφές. Είναι σαφές τι ΔΕΝ σημαίνει το ΟΧΙ:
  • Ψήφο στη κυβέρνηση
  • Εντολή για μια καλύτερη συμφωνία
  • Εντολή για μια έξοδο από το ευρώ
             Εάν το αποτέλεσμα είναι ΝΑΙ η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να το παρουσιάσει σαν καταψήφιση της κυβέρνησης. Αντίθετα εάν είναι ΟΧΙ τότε η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να το παρουσιάσει σαν υπερψήφιση της. Δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο αλλά απλά η θέση των πολιτών σε ένα ζήτημα. Εγώ θα ψηφίσω ΟΧΙ αλλά δεν θα ψήφιζα ούτε ΣΥΡΙΖΑ ούτε ΑΝΕΛ εάν γινόντουσαν εκλογές.
            Μετά το ΟΧΙ υπάρχουν δύο εναλλακτικές στη στάση των Ευρωπαίων ανεξάρτητα με το τι θα έχουν δηλώσει πριν το δημοψήφισμα:
  • Άρνηση περαιτέρω διαπραγμάτευσης
  • Συνέχιση διαπραγμάτευσης
            Η συνέχιση διαπραγμάτευσης μπορεί να οδηγήσει σε μια λίγο καλύτερη συμφωνία η σε μη συμφωνία. Μια καλύτερη συμφωνία όπως το λέει και η λέξη είναι καλύτερα. Όμως ούτε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών αλλά και ούτε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να υπογράψει ένα Γ’ Μνημόνιο που θα είναι απλά λίγο καλύτερο από την συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές. Τον Ιανουάριο ο λαός έδωσε εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ  να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Το ΟΧΙ δεν σημαίνει ΝΑΙ σε μια λίγο καλύτερη συμφωνία.
            Τώρα, εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία (προκαταβολικά η μετά από διαπραγμάτευση) είναι και πάλι ασαφές για το τι θα συμβεί. Είναι μεν πιθανή η έξοδος αλλά όχι βέβαιη. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να το επιβάλλουν άμεσα αλλά μόνο με έμμεσους τρόπους.
            Εγώ προσωπικά είμαι κάπως ουδέτερος μεταξύ ευρώ και εθνικού νομίσματος. Κλίνω περισσότερο υπέρ του εθνικού νομίσματος. Είμαι ουδέτερος γιατί αποτελεί ένα πολύ δύσκολο ερώτημα με πολλά υπέρ και κατά για τις δύο επιλογές. Απαιτείται σοβαρή μελέτη για να καταλήξει κανείς σε ένα μη επιπόλαιο συμπέρασμα. Τη μελέτη αυτή δεν την έχω κάνει. Παρόλο που κλίνω υπέρ της εξόδου παραδέχομαι ότι το ΟΧΙ δεν δίνει ταυτόχρονα και εντολή εξόδου.
            Για να γίνει πιο σαφές το ΟΧΙ θα χρειαστούν περισσότερα ερωτήματα στο δημοψήφισμα από απλά ένα ερώτημα ΝΑΙ η ΟΧΙ :
  • Προτιμάτε μια καλύτερη συμφωνία η έξοδο από το ευρώ;
  • Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία προτιμάτε την έξοδο η την αποδοχή οποιασδήποτε συμφωνίας.
Και αυτό όμως είναι ασαφές διότι ο καθένας θα ορίζει την καλύτερη συμφωνία με το δικό του τρόπο. Το αποσαφηνίζει όμως κάπως καλύτερα.
             Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Το πιθανότερο κατά την άποψη μου είναι το εξής. Οι δανειστές θα επιχειρήσουν πριν το δημοψήφισμα να επηρεάσουν το αποτέλεσμα εξισώνοντας το ΟΧΙ με έξοδο. Μετά το δημοψήφισμα όμως θα καταλήξουν σε μια καλύτερη συμφωνία. Θα βρούν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα για να το στηρίξουν. Ακόμη και μια καλύτερη συμφωνία, Γ’ Μνημόνιο θα είναι. Τζάμπα η φασαρία και ο πανικός!
Αναστάσης Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου