Μιά ἀποκαλυπτική φωτό τῆς φωτιᾶς ἀπό τόν πύργο τῶν Ἀμπελοκήπων...
Ύποπτα περιστατικά καταστροφής υποδομών πυρασφάλειας έχουν σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες Αρχές, για «πρόβα» καταστροφικής πυρκαγιάς.....
Ρεπορτάζ: Μαρία Πανάγου
Τρεις σοβαρές επιθέσεις σε παρατηρητήρια πάνω στο βουνό του Υμηττού σημειώθηκαν μέσα στον Μάιο, παρατηρητήρια που καλύπτουν την έκταση από τα Γλυκά Νερά μέχρι τον Καρέα και θεωρούνται υψίστης σημασίας. Η καταστροφή τους σημαίνει ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς, δε θα υπάρχει άνθρωπος που θα μπορεί να διαπιστώσει την έναρξή ή τις εστίες της και δε θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης.
Αυτά τα ύποπτα περιστατικά εμπρησμών και καταστροφής υποδομών πυρασφάλειας στο δάσος έχουν σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες Aρχές, αφού είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να αποτελούν προπαρασκευαστικές ενέργειες οργανωμένου σχεδίου για μεγάλη φωτιά.
Πρώτος στόχος το φυλάκιο της Αγ. Παρασκευής
Το πρώτο περιστατικό καταστροφής υποδομής πυρασφάλειας στον Υμηττό σημειώθηκε την εβδομάδα του Πάσχα, όταν κάποιοι έσπασαν και αφαίρεσαν τις σανίδες αντιστήριξης στο παρατηρητήριο της Αγίας Παρασκευής. Το παρατηρητήριο είναι στέκι νεαρών γι αυτό και οι πρώτες σκέψεις ήταν ότι επρόκειτο για δικό τους έργο. Η καταστροφή κι άλλου παρατηρητηρίου όμως, λίγες μέρες αργότερα, σήμανε συναγερμό στους εμπλεκόμενους φορείς δασοπροστασίας . Στις 27 Απριλίου, κατά την πρωινή περιπολία εντοπίστηκε σπασμένο φυλάκιο και διαπιστώθηκε ότι κάποιοι είχαν δέσει συρματόσχοινα στις ξύλινες κολόνες επιχειρώντας με αυτοκίνητο να τραβήξουν και κατεδαφίσουν τον ξύλινο πύργο. Μπορεί αυτό να μην κατέστη δυνατό, το φυλάκιο όμως ετέθη εκτός λειτουργίας και το βουνό, περισσότερο εκτεθειμένο στη φωτιά από ποτέ.
«Έχουμε θορυβηθεί πολύ και γι αυτό επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι σε αυτό που πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία είναι το προληπτικό κομμάτι, πριν μας βρει το μεγάλο κακό», μας λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Β/Α Τομέα Υμηττού, Βαγγέλης Τσιγκρέλης. «Αυτό που χρειάζεται –και το έχουμε ζητήσει από τις Αρχές- είναι η αύξηση των περιπολιών από την Πυροσβεστική αλλά και την Αστυνομία, η επιδιόρθωση και η καλή συντήρηση των παρατηρητηρίων, οι καθαρισμοί του βουνού από τα σκουπίδια, τα ξερά και όλα τα υλικά που μπορούν να «βοηθήσουν» στο ξέσπασμα και την επέκταση μιας πυρκαγιάς. Αυτά αφορούν γενικά το βουνό του Υμηττού. Όσον αφορά το κομμάτι του βουνού που ανήκει στην Αγία Παρασκευή, αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα –και ξέρω ότι ο Δήμος έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση- είναι να μεταφερθεί το φυλάκιό της στη θέση Τρίστρατο που είναι κομβική. Το σημείο έχει πιο ευρεία θέα και ο παρατηρητής έχει τη δυνατότητα να ελέγχει μεγαλύτερο μέρος του βουνού. Επίσης, από εκείνο το σημείο ξεκινούν 3 δρόμοι διαφυγής: προς την Αγίας Παρασκευή, τον Χολαργό και τα Γλυκά Νερά. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα».
Καταστροφών συνέχεια
Το κακό δεν τελείωσε στο πρώτο περιστατικό. Στις 20 Μαΐου σε δασικό χωματόδρομο, που είναι κλειδωμένος με μπάρες και χρησιμοποιείται από την Πυροσβεστική μόνο σε περίπτωση φωτιάς, άγνωστος έβαλε στις 7 το απόγευμα μικρή πυρκαγιά στα μισά του δρόμου και σε δύσβατο σημείο. Όπως δήλωσε στο «Έθνος» ο επικεφαλής της ομάδας Εθελοντικής Δασοπροστασίας Παπάγου - Υμηττού, Βαγγέλης Στογιάννης, αυτό το ανεξήγητο περιστατικό μπορεί να ερμηνευτεί μόνο ως δοκιμαστική ενέργεια ώστε να χρονομετρηθεί η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής και των φορέων.
Εν τω μεταξύ, στο τέλος Μαΐου, τρίτο παρατηρητήριο στη θέση Καλοπούλας (από εκεί ελέγχεται η περιοχή του Παπάγου μέχρι τον Βύρωνα) καίγεται ολοσχερώς. Οι αρμόδιοι φορείς έχουν αρχίσει πια να σκέφτονται πολύ σοβαρά ότι ενδέχεται να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών αφού και τα τρία παρατηρητήρια που καταστράφηκαν είναι σε σημεία κρίσιμα για την έγκαιρη ειδοποίηση σε περίπτωση πυρκαγιάς από το πρώτο δευτερόλεπτο και την πρώτη σπίθα που θα δουν οι παρατηρητές κατά τη βάρδιά τους.
Τον τελευταίο καιρό έχουν επίσης αυξηθεί οι παρενοχλήσεις στους ασυρμάτους της Δασοπροστασίας αλλά και της Πυροσβεστικής. Άγνωστοι καταλαμβάνουν τις συχνότητες με μουσική ή δίνουν «ψεύτικες» κλήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Στογιάννη, τα παραπάνω περιστατικά έχουν θορυβήσει την ηγεσία της Πυροσβεστικής, την ΕΛ.ΑΣ., την Πολιτική Προστασία, το Δασαρχείο και τον Δήμο Παπάγου - Χολαργού. Ο λόγος είναι ότι, πριν από κάθε μεγάλη πυρκαγιά στο βουνό του Υμηττού, όπως το 2007 ή το 2012 που είχαμε 17 εμπρησμούς, είχαν προηγηθεί και πάλι τα ίδια φαινόμενα δολιοφθοράς.
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ζητά τη συμμετοχή όλων για την προστασία του Υμηττού
Βασική επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής είναι η προστασία του Υμηττού και γι’ αυτό ενόψει της αντιπυρικής περιόδου έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να προστατευτεί ο Βορειανατολικός τομέας του Υμηττού από πυρκαγιές, σε μια περίοδο ιδιαίτερα επικίνδυνη εξαιτίας της πολύ πλούσιας βλάστησης που υπάρχει φέτος λόγω των πολλών βροχοπτώσεων.
Το κύριο βάρος της προσπάθειας δίνεται στην πρόληψη η οποία πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά γιατί αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέσο κατά των πυρκαγιών και στην οποία μπορούν να συνεισφέρουν όλοι οι Σύλλογοι αλλά και οι πολίτες. Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ζητάει τη συμμετοχή όλων σε αυτή την προσπάθεια. Όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε το ελάχιστο που είναι η τήρηση ορισμένων πολύ απλών και ταυτόχρονα πολύ σημαντικών οδηγιών.
Πηγές: http://www.amarysia.gr, aganargyroi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου