Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΙΓΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΑΤΑΓΟ! ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ!

Μια δυνατή συνέντευξη του Κώστα Τίγκα εξασφάλισε ο Κώστας Δεληγιάννης για λογαριασμό του "Αντίλογου Χολαργού" (μηνός Οκτωβρίου). Μια συνέντευξη που θα προκαλέσει νέο γύρο αντιπαραθέσεων. 
Διαβάστε τη στα περισσότερα...

Κύριε Τίγκα συμπληρώθηκε ένας χρόνος δημαρ­χίας Αποστολόπουλου. Μπορείτε να μας κάνετε ένα σύντομο απολογισμό; Το έργο που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα η νέα διοίκηση είναι θετικό; Υπάρχουν παραλείψεις, ποιες είναι αυτές και τι απαντάτε στα όσα ισχυρίστηκε στη συνέντευξη του ο κύριος δήμαρχος;

Τίγκας: Κύριε Δεληγιάννη, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ γιατί, μέσω της έγκριτης εφημερίδας σας, έχω την δυνατότητα να επικοινωνώ με τους συμπολίτες μας για τους οποίους όπως γνωρίζετε τρέφω αισθή­ματα ειλικρινούς και βαθειάς εκτίμησης. Εύχομαι στον "Αντίλογο", σε σας και στους συνεργάτες σας να συνε­χίσετε με επιτυχία το δημιουργικό σας έργο. Θέλω επί­σης μέσω της εφημερίδας σας να συγχαρώ την οικο­γένεια του Δημάρχου για το νέο μέλος της.
Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εγκατάσταση της νέας Δημοτικής Αρχής. Είχα την ελπίδα ότι στα σημαντικά θέματα που αγγίζουν ολόκληρη την τοπική μας κοινωνία οι αποφάσεις θα λαμβάνονταν στο τρα­πέζι του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα σας θυμίσω κύριε Δεληγιάννη, ότι είχα ανακοινώσει κατά την τελετή ορκωμοσίας μας, ότι θα στηρίξω το έργο της Δημοτι­κής Αρχής. Ήλπιζα ειλικρινά ότι θα υλοποιηθεί το "συμβόλαιο τιμής", όπως ακριβώς γράφει στο πρόγραμμά της η Δημοτική Αρχή, για εκσυγχρονισμό υπηρεσιών και υποδομών αλλά και για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Μάταια όμως. Δυστυχώς βλέπω να συνεχίζεται το ίδιο έργο, όπως και πριν, με μόνη δια­φορά τις πιο πολλές φωτογραφίες και το περισσότε­ρο γέλιο.
Το έργο της νέας Διοίκησης στον χρόνο που πέρα­σε ήταν έργο απλής διαχείρισης, έκανε δηλαδή τα απολύτως απαραίτητα και τίποτε παραπάνω. Σε ό,τι αφορά εμάς, σας θυμίζω ότι η αντιπολίτευση ελέγχει, κρίνει αλλά και προτείνει για να βοηθήσει στη λήψη ορθών αποφάσεων. Πάντα ασκούσαμε και ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση. Προσωπικά, δεν πιστεύω στη δομική αντιπολίτευση, δηλαδή στο "όχι σε όλα". Αυτή την οδηγία έχω δώσει και στους συνεργάτες μου που συμμετέχουν στην διοίκηση των Νομικών Προσώ­πων και στις διάφορες Επιτροπές.
Σε επιβεβαίωση αυτών, θα ήθελα ενδεικτικά να σας υπενθυμίσω ορισμένες από τις παρεμβάσεις-προτάσεις που κάναμε, αλλά και τον τρόπο που τις αντιμε­τώπισε η Δημοτική Αρχή. Κατ’ αρχήν οι έλεγχοι που κάνουμε και τα στοιχεία που δημοσιοποιούμε είναι απολύτως ακριβή.
_ Να σας θυμίσω ότι όταν αναδείξαμε το ζήτημα σχετικά με την παράνομη άδεια οδήγησης, που πήρε μετά από πρόταση του Δημάρχου για να οδηγεί το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο, ένας υποψήφιος Δημοτι­κός Σύμβουλος της παράταξής του, «χωρίς να είναι υπάλληλος του Δήμου»,  όπως προβλέπεται από το νόμο, δεν υπήρξε απάντηση και διάψευση. Και δεν υπήρξε απάντηση από το δήμο γιατί ήξερε πολύ καλά ότι εμείς λέγαμε αλήθεια, ενώ αυτός είχε ήδη παρα­πλανήσει την προϊστάμενη αρχή.
Ακόμη, όταν τελευταία αναδείξαμε την αδράνεια της Δημοτικής Αρχής στη διεκδίκηση πιστώσεων από την Περιφέρεια Αττικής για την κατασκευή έργων στο Δήμο μας, το κάναμε με αδιαμφισβήτητα στοιχεία. Σας θυμίζω ότι από το ποσό των 48.477.683,4 ευρώ, χρημάτων της Περιφέρειας Αττικής, ο Δήμος μας πήρε 785.148,0 ευρώ, δηλαδή μετά βίας κατετάγη προτελευταίος και πήρε το 1,62 % του συνολικού ποσού των 48.477.683,4 ευρώ που διανεμήθηκε.
Μετά από όσα σας ανέφερα, το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα. Ο Δήμαρχος αγνοεί παντελώς τις προτάσεις όλων ανεξαιρέτως των παρατάξεων της Αντιπολίτευ­σης. Η άποψή μου είναι ότι τις αγνοεί γιατί φοβάται να τις διαχειρισθεί ή δεν θέλει καν να τις αναδείξει. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι δεν ζητάμε την υποχρεωτική υιοθέτηση των προτάσεων της Αντιπολί­τευσης, επιμένουμε όμως στον προγραμματισμό για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο των προτάσεων και τη λήψη από αυτό των αποφάσεων.
Σας διαβεβαιώνω ότι μέχρι σήμερα ΟΥΔΕΠΟΤΕ έφερε για συζήτηση θέμα της Αντιπολίτευσης. Δυστυ­χώς, ο Δήμαρχος λειτουργεί στη βάση ενός δημαρχο-κεντρικού προτύπου Διοίκησης των περασμένων δεκαετιών, που είναι ήδη ξεπερασμένο και πάνω απ’ όλα καταδικασμένο από τους δημότες και την κοινωνία μας.

Επειδή λέγεται ότι ο Παπάγος έχει εγκαταλειφθεί από την νυν διοίκηση, ποια είναι η δική σας άποψη;

Τίγκας: Τα παράπονα των κατοίκων της Κοινότητας Παπά­γου δυστυχώς υπάρχουν και φθάνουν καθημερινά στον συνδυασμό μας και σε μένα προσωπικά. Τέσσε­ρα χρόνια μετά τον "Καλλικράτη" δεν έχει επιτευχθεί η ενοποίηση των δύο Κοινοτήτων. Η Δημοτική αρχή λει­τουργεί στο μοντέλο των δύο ξεχωριστών Δήμων, τους οποίους απλώς συστεγάζει. Από το 2011 έχω τοποθετηθεί με προτάσεις μου στο Δημοτικό Συμβού­λιο, αλλά και με ανακοινώσεις μέσω του τύπου για το θέμα αυτό.
Η πλειοψηφία των κατοίκων του Παπάγου καθημερι­νά βιώνει την ολιγωρία ή και την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ακύ­ρωση της αγοράς του οικοπέδου που θα στέγαζε το 3ο νηπιαγωγείο. Η μονομερής αυτή απόφαση του Δημάρχου στέρησε την Κοινότητα από μια απαραίτη­τη υποδομή, ειδικά σήμερα. Αν υπήρχαν προβλήματα, όπως επικαλείται ο νυν Δήμαρχος, προβλήματα που ο προηγούμενος Δήμαρχος δεν έβλεπε, αυτά θα έπρεπε να λυθούν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ΜΟΝΟ.
Για να διαπιστώσετε την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει ο Παπάγος, σας προτρέπω να περπατή­σετε, όπου εσείς θέλετε, είτε στην «άνω» είτε στην «κάτω» ζώνη. Η καθαριότητα είναι ελλιπέστατη, σε ένα προάστιο που δεν είναι πυκνοκατοικημένο και μάλιστα είναι αμιγούς κατοικίας, δηλαδή δεν έχει τις επιβαρύν­σεις των καταστημάτων του Χολαργού σε απορρίμμα­τα. Τα σκουπίδια και ο ελλιπέστατος φωτισμός κυριαρχούν. Στον τοπικό τύπο έχουν δημοσιευθεί φωτογραφίες από κακοφωτισμένα και βρώμικα σημεία του Μεγάλου Πάρκου και το νερό της λίμνης του, πρά­σινο και θολό, είχε μεταβληθεί σε εκκολαπτήριο κουνουπιών. Λόγω του ελλιπούς φωτισμού οι κάτοικοι νοι­ώθουν μειωμένο το αίσθημα της ασφάλειας στην περιοχή. Οι διαρρήξεις κατοικιών είναι συχνό φαινόμε­νο πλέον.
Οι παρεμβάσεις μας είναι συνεχείς για όλα τα θέμα­τα που απασχολούν τους συνδημότες μας, όπως τελευταία:
Έθεσα θέμα προοδευτικής μείωσης δημοτικών τελών που τώρα είναι 2,0 /τ.μ. στον Παπάγο και 1,57 /τ.μ. στο Χολαργό, αρχής γενομένης από το 2016. Η πρότασή μου ήταν 1,80 για τον Παπάγο και 1,57 για το Χολαργό, με στόχο να έχουμε μέχρι το 2019 ένα τέλος και για τις δύο Κοινότητες. Η πρότασή μας απορρί­φθηκε. Όμως, για μας αυτό αποτελεί δέσμευση.
Για να σταματήσουν οι "κόντρες" μοτοσυκλετών στην περιοχή αυτή χρειάσθηκε η προσωπική μου παρέμβαση στις 8 Σεπ. 2015 στην Τροχαία Αγ. Παρα­σκευής, η οποία προς τιμήν της, ανταποκρίθηκε την επόμενη μέρα και γι αυτό τους ευχαρίστησα δημόσια.
Οι Παπαγιώτες συμπολίτες μας θεωρούν στην πλειοψηφία τους, ότι ο Χολαργιώτης Δήμαρχος ασχολείται περισσότερο με την "δική του" περιοχή, όπου είναι και ο τόπος της κατοικίας του και ελάχιστα με τον Παπάγο.

Για το περίφημο θέμα του οικόπεδου στου Παπά­γου που είχε εκφραστεί η πρόθεση αγοράς από τη διοίκηση του κυρίου Ξύδη και ακυρώθηκε από τον κύριο Αποστολόπουλο, εσείς είσαστε υπέρ της αγοράς ή όχι και γιατί;

Τίγκας: Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις απαντήσεις του Δημάρχου για αυτό το θέμα, δεν έχω όμως πεισθεί. Εκτός του ότι ο Δήμαρχος κατάργησε μόνος του και απολύτως συνειδητά μια απόφαση πολυμελούς οργά­νου, όπως είναι το Δημοτικό Συμβούλιο που είχε απο­φασίσει την αγορά, εγώ και πολλοί συνδημότες μας δεν έχουμε πεισθεί από τα στοιχεία που επικαλείται ο κ. Αποστολόπουλος.
Ο σημερινός Δήμαρχος, κατά τον χρόνο που απο­φασίσθηκε η αγορά του οικοπέδου, ήταν μέλος της Διοίκησης και είχε πλήρη πρόσβαση σε όλα τα στοι­χεία. Γιατί δεν ενημέρωσε τον τότε Δήμαρχο που ήταν ο εισηγητής του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι υπήρχαν προβλήματα στην αγορά; Γιατί το υπερψήφι­σε; Δεν γνώριζε λέει. Οπότε προβάλει το εύλογο ερώ­τημα, με ποιο κριτήριο ψήφισε, ή μήπως, εκείνη την εποχή, δεν ήθελε να δυσαρεστήσει τον κ. Ξύδη επειδή θα τον στήριζε στις επερχόμενες εκλογές;
Σε ό,τι αφορά τη μη νομιμότητα των πράξεων της επιτροπής Φασούλη - Ρετσινιά - Υπαλλήλου Τεχνικής Υπηρεσίας, όπως ισχυρίζεται, επειδή όπως λέει απου­σίαζε και δεν υπέγραφε ένα μέλος της επιτροπής (η υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας), άρα οι πράξεις δεν είναι νόμιμες, καλό είναι να διαβάσει τον «Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων» (Ν.3584/2007). Συγκεκριμένα στο άρθρο 32 παρ. 4 αναφέρει ότι «υπάλληλος που έχει αντίθετη γνώμη για εντελλόμενη ενέργεια και δεν τη διατυπώ­σει εγγράφως θεωρείται ότι την προσυπέγραψε».
Άρα, οι προτάσεις της επιτροπής ήταν ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΟΜΙΜΕΣ. Τώρα, γιατί ο Δήμαρχος δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να αγοράσει το οικόπεδο, καλό είναι να ρωτήσετε τον ίδιο. Το γιατί, εγώ δεν το γνωρίζω.

Κατηγορήσατε τη διοίκηση για μελέτες έργων που κοστίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ και ο κύριος δήμαρχος μέσα από την συνέντευξη σάς έδωσε κάποιες απαντήσεις. Εσείς εμμένετε στην άποψή σας ότι υπάρχει σπάταλη;

Τίγκας: Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα με γενικότητες, τόσο για τα συγκεκριμένα έργα όσο και για την βελ­τίωση της ζωής των πολιτών. Θα επαναλάβω αυτά που είπα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ανακοίνωσα δημό­σια, χωρίς να λάβω τεκμηριωμένη απάντηση. Τοποθε­τήθηκα συγκεκριμένα κατά των δαπανών ύψους 780.000,00 ευρώ. Ειδικότερα διατίθενται:
360.000,00 ευρώ για τη μελέτη της κατασκευής του κτι­ρίου ΚΑΠΗ Παπάγου, η οποία ήλθε προς συζήτηση και ψήφιση, χωρίς επαρκή αιτιολογία. Το ερώτημα που έκανα και κάνω στο Δήμαρχο είναι εάν έχει κάνει κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις με φορείς χρημα­τοδότησης (ΕΣΠΑ - ΠΕΠ - Δημόσιες Επενδύσεις κ.α.) για να δούμε εάν το έργο θεωρείται ώριμο και υπάρ­χουν βάσιμες πιθανότητες χρηματοδότησης. Άλλως είναι άκαιρο. Σήμερα, δεν σπαταλάμε 360000,00 ευρώ για ένα έργο αναγκαίο μεν, αλλά χωρίς στοιχειώδη εκτί­μηση, εάν μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Πιθανότατα, η μελέτη θα χρειασθεί επικαιροποίηση μελλοντικά, δηλαδή αρκετές χιλιάδες ευρώ ακόμη.
195.000,00 ευρώ για την αγορά ενός σαρώθρου, όταν ο Δήμος μας διαθέτει ήδη τρία και το 2014 δόθηκαν πολλά χρήματα για την αγορά εξοπλισμού καθαριότη­τας. Ο Δήμαρχος έπρεπε να έχει ζητήσει μια συνολική και τεκμηριωμένη μελέτη από την Υπηρεσία Καθαριό­τητας, για την υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται για την καθαριότητα, όσο και για το ζήτημα της καθαριό­τητας, ανακύκλωσης και αποκομιδής συνολικά, ώστε να εξορθολογισθούν οι δαπάνες, με αποτέλεσμα την μείωση του κόστους καθαριότητας και δημοτικών τελών, αλλά και την καλλίτερη αξιοποίηση των εργαζο­μένων στον τομέα αυτόν.
245.000,00 ευρώ  για τη χρηματοδότηση προς το ΕΜΠ μελέτης στατικής επάρκειας και αντισεισμικότητας κάποιων δημοτικών κτιρίων. Ο Δήμος ουσιαστικά επι­χορηγεί μια έρευνα στην οποία θα εργασθούν μετα­πτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, όπως προκύπτει από την σύμβαση που ήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σήμερα κ. Δεληγιάννη, η παράταξή μας δεν θα διέθετε ούτε 1 ευρώ για δαπάνες που δεν έχουν κοινωνικό χαρα­κτήρα.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 3ης Σεπ. 2015 ζητήθη­κε η έγκριση 48.816,12 ευρώ υπέρβασης του αρχικού ποσού για εργασίες που δεν έχουν προβλεφθεί εκ παραδρομής στην κατασκευή του βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού στου Παπάγου. Μέσα σε ένα μήνα δηλαδή δαπανούμε συνολικά 828.816,12 ευρώ. Με ποιο τρόπο αυτό το ποσό εξυπηρετεί την βελτίωση της ποι­ότητας ζωής; Όταν οι οικογένειες που αναμένουν τη βοήθεια από το Κοινωνικό Παντοπωλείο υπερβαίνουν τις 210, αυτά τα χρήματα δεν δίδονται.
Απαντώντας στο ερώτημά σας, σας λέγω ότι στο Δήμο μας δυστυχώς γίνονται:
ΣΠΑΤΑΛΕΣ-ΣΠΑΤΑΛΕΣ-ΣΠΑΤΑΛΕΣ
Παρατηρούμε μια κινητικότητα στην παράταξή σας, έχουμε όμως την αίσθηση ότι κάποια κορυφαία στελέχη που ήταν υποψήφιοι και έφεραν πολλούς ψήφους έχουν αποστασιοποιηθεί. Υπάρχει πρόβλημα, είναι μαζί σας και πώς θα αναπληρώσετε αυτές τις απώλειες;
Τίγκας: Ο συνδυασμός μας δεν έχει σταματήσει την δραστηριότητά του μετά τις εκλογές του Μαΐου 2014. Διατηρούμε το γραφείο μας επί των οδών Μπουμπουλίνας και Β. Μελά στο Χολαργό και εκεί συσκεπτόμα­στε και σχεδιάζουμε τη δράση μας. Εκεί μπορούν να μας επισκεφθούν και οι συμπολίτες μας. Έχουμε κάνει ως τώρα 24 παρεμβάσεις-προτάσεις για θέματα που αφορούν στους συνδημότες μας, με τους οποίους είμαστε και συνεχή αλλά και σε προσωπική επαφή. Μέχρι σήμερα, κανένα στέλεχος του συνδυασμού δεν μου έχει πει ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει, αλλά είναι βέβαιο ότι κάποιοι μπορεί να δραστηριοποιούνται αυτή την περίοδο σε μικρότερο βαθμό.

Κλείνοντας, θα ήθελα με το χέρι στη καρδιά, κάνο­ντας ταμείο γι αυτούς τους δώδεκα μήνες δημαρ­χίας Αποστολόπουλου, με μια λέξη να μας απαντή­σετε το έργο που έχει γίνει, είναι θετικό ή όχι;
Τίγκας: Με το χέρι στην καρδιά θα σας απαντήσω ότι ποτέ δεν μηδενίζω το έργο και την προσπάθεια. Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος και έχω μάθει να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Υπάρχει όντως θετικό πρόσημο για τη λειτουργία των οικονομικών του Δήμου μας και εύχομαι να συνεχισθεί αυτή η καλή πορεία.
Για μένα όμως και για τις δημοκρατικές αρχές με τις οποίες πάντα λειτουργούσα και διαχειριζόμουνα τα ζητήματα, είναι θέμα μείζονος σημασίας η «μη εισα­γωγή των προτεινόμενων από την αντιπολίτευση θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο». Τούτο, ουσιαστικά αποτελεί σιωπηρή απόρριψη των προτεινόμενων θεμάτων αλλά και φανερή απαξίωση του ρόλου της Αντιπολίτευσης, Συνιστά ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου