Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ! ΑΚΥΡΟΣ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΤΗΣ Α'ΒΑΘΜΙΑΣ & Β'ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ!

Άκυρη κρίνεται από το Συμβούλιο Επικρατείας, η Επιλογή – Ορισμός όλων των Διευθυντών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με...

πληροφορίες, παρότι αυτοί διανύουν ήδη τον πρώτο χρόνο της Θητείας τους. 
Όπως έγινε γνωστό, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), εκδικάζοντας την ομαδική προσφυγή που είχε καταθέσει μεγάλος αριθμός Διευθυντών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, όπως και Διευθυντές Εκπαίδευσης, κατά του τρόπου επιλογής που ορίσθηκε και εφαρμόσθηκε με απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά, την έκανε δεκτή, κάτι που ουσιαστικά ακυρώνει και την επιλογή και ορισμό όλων των Διευθυντών  σχολικών μονάδων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. 
Όπως έγινε γνωστό, αλλά προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται επίσημα, το Συνταγματικό Δικαστήριο, έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις της απόφασης Μπαλτά, με την οποία έγινε η επιλογή – ορισμός των Διευθυντών, με τις οποίες ορίσθηκε ως βασικό κριτήριο επιλογής τους η μυστική «ψηφοφορία» των εκπαιδευτικών του Συλλόγου Διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας. 
Ειδικότερα, κρίθηκε, όπως αναφέρεται ότι με την «μυστική ψηφοφορία» δεν αιτιολογήθηκε  η προτίμηση του συλλόγου διδασκόντων με βάση «αντικειμενικά κριτήρια», όπως επίσης και ότι ταυτόχρονα μοριοδοτήθηκε απλή προϋπηρεσία και «απουσίες» από τις σχολικές μονάδες (άδειες λοχίας, άδειες μεταπτυχιακών, κλπ) ως εκπαιδευτική, ενώ αντίθετα δεν αναγνωρίσθηκε και δεν μοριοδοτήθηκε ως εκπαιδευτική, η προϋπηρεσία υποψηφίων σε θέση Διευθυντών εκπαίδευσης, κλπ. 
Ακόμη, ως αντισυνταγματική κρίθηκε και η κατάργηση της «Συνέντευξης» ως στοιχείο αντικειμενικής αξιολόγησης  των υποψηφίων. 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα επιτελικά στελέχη της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, γνώριζαν από τον Οκτώβριο τις «απόψεις» του εισηγητή της υπόθεσης στο ΣτΕ, «περί αντισυνταγματικότητας των διατάξεων της Απόφασης Μπαλτά», και θεωρώντας ότι αυτή θα γίνει τελικά αποδεκτή, καθυστέρησαν στην αρχή την επιλογή των Διευθυντών Εκπαίδευσης, δίνοντας παράταση στην θητεία τους έως 31.12.2015 και στην συνέχεια, λόγω καθυστέρησης  έκδοσης της απόφασης από το συνταγματικό Δικαστήριο, προστέθηκε στην διαδικασία επιλογής τους η «Συνέντευξη», με παράλληλη διόρθωση των υπερβολών που υπήρχαν στην αναγνώριση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας των υποψηφίων. 
Για τον ίδιο λόγω, παρατάθηκε η θητεία των Σχολικών Συμβούλων και ξεκίνησε μόλις πρόσφατα η διαδικασία για την επιλογή των νέων. 
Αν και τίποτα δεν είναι επίσημο, εκτιμάται ότι με βάση την απόφαση του ΣτΕ, την οποία το Υπουργείο «έχει ατύπως εκφράσει την επιθυμία να δημοσιευθεί προς το τέλος του σχολικού έτους», προκειμένου να μην προκληθεί αναστάτωση στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, θα προχωρήσει σε νέες διαδικασίες επιλογής «Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι, με απόφαση που θα προσαρμόζει τα κριτήρια και τις διαδικασίες επιλογής στα όσα θα ορίζει η Απόφαση του ΣτΕ. 
Να σημειώσουμε και να τονίσουμε, ότι προς το παρόν, τίποτα δεν είναι επίσημα διατυπωμένο και ότι ελάχιστοι γνωρίζουν τι ακριβώς περιλαμβάνει και ορίζει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Οι πληροφορίες είναι από πολύ αξιόπιστες πηγές, μένει, όμως να επιβεβαιωθούν… έως τότε οι ενδιαφερόμενοι ας είναι σε αναμονή… 
Εκπαιδ-άρχης 
Vukentra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου