Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

"ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ BABY LED-WEANING"! ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΑΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ; ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ...

γράφει η Βάννα Καρκάση*
«Μα δεν θα πνιγεί;» αναρωτήθηκε φωναχτά η μαμά μου βλέποντας με τρόμο την 8 μηνών εγγονή της να χώνει στο στόμα της μια πατάτα και να κρατά σφιχτά στο άλλο χεράκι ένα δεντράκι μπρόκολο. «Κάτσε και θα δεις», της απάντησα με ηρεμία. Ευτυχώς δεν έτρεξε να βγάλει την μπουκιά από το στόμα του παιδιού! Η μικρούλα μάσησε την πατάτα, έκανε λίγο gagging (που συνοδεύτηκε από μικρούς, πνιχτούς ήχους τρόμου της γιαγιάς) και κατάπιε την μπουκιά της. «Να δοκιμάσουμε να της τα αλέσουμε;» ήταν η...
επόμενη ερώτηση. Η μικρούλα απάντησε αντί για μένα έχοντας ήδη καταβροχθίσει την πατάτα και έχοντας βάλει στο στόμα το μπρόκολο. «Δεν προλαβαίνουμε, τα έφαγε κιόλας» γέλασα.

Όταν πρόκειται να μιλήσουμε για εισαγωγή στερεών τροφών σε βρέφη, ο καθένας ανάλογα με τα βιώματά του έχει διαφορετικό πράγμα στο μυαλό του. Και φυσικά και όποιον παιδίατρο και να ρωτήσεις, άλλο πράγμα θα σου προτείνει. Άλλοι θα πουν για ρυζάλευρο, κρέμα βανίλια, άλλοι για φρουτόκρεμα, άλλοι για λαχανικά, κ.ο.κ. Πού να δεις τι γίνεται όταν στην κουβέντα μπαίνουν γιαγιάδες, πεθερές, θείες και φίλοι!
Όταν η κόρη μου, Έλενα, έγινε 6 μηνών, περιχαρής ξεκίνησα αυτό που είχα εγώ στο μυαλό μου σαν εισαγωγή στερεών τροφών. Τι είχα στο μυαλό μου; Αλεσμένα, βιβλία με συνταγές για αλεσμένα και πουρέδες, σαλιάρες, ειδικά μπλέντερ -ατμομάγειρες που κονιορτοποιούν στην κυριολεξία την τροφή, ειδικά κουτάλια, μαλακά, πιο σκληρά και ένα μωρό χαμογελαστό που θα ανοίγει μόνο του αδιαμαρτύρητα το στόμα σε κάθε μπουκιά, που θα τρώει όλο του το πιατάκι με την κρέμα και που σχεδόν θα λέει και «ευχαριστώ, μανούλα, για το νόστιμο φαγάκι».
Η πραγματικότητα που με περίμενε ήταν πολύ διαφορετική. Βρέθηκα μπροστά σε ένα μωρό που δεν άνοιγε με τίποτα το στόμα του, που προσπαθούσε να βγάλει τη σαλιάρα, που ήθελε να μου αρπάξει το κουτάλι, που έκλαιγε όταν την πίεσα με το κουτάλι πάνω στα χείλια και κατέληξα με μια κουζίνα με σημάδια πολτοποιημένης τροφής στον τοίχο, στο πάτωμα, στα ρούχα μου, παντού, εκτός από το στόχο που ήταν το στομάχι της μικρής.
Στο νου μου ήρθαν αμέσως εκφράσεις τύπου «κακόφαγο παιδί», «έδωσα μάχη για να φάει» και εννοείται το ειδυλλιακό σκηνικό που είχα φτιάξει με τη φαντασία μου πήγε περίπατο... Αδιέξοδο; Όχι. Γιατί ευτυχώς υπάρχει το ίντερνετ... ή πιο συγκεκριμένα η μηχανή αναζήτησης google. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φράση «my baby won't eat» (το μωρό μου δεν τρώει...) βγάζει 116 εκατομμύρια αποτελέσματα! Το καλό ήταν ότι ξαφνικά δεν ήμουν μόνη... Το κακό ήταν ότι χρειαζόμουν μια λύση γρήγορα... Και τη βρήκα. Ήταν το baby-led weaning ή για συντομία blw. Απογαλακτισμός με την πρωτοβουλία του μωρού ή καλύτερα εισαγωγή στερεών τροφών με την πρωτοβουλία του μωρού.

Με λίγα λόγια το blw είναι μια μέθοδος εισαγωγής συμπληρωματικών τροφών στα βρέφη. Το βρέφος τρώει μόνο του, πιάνοντας με τα χεράκια του (στην αρχή) κατάλληλες τροφές μαγειρεμένες στην κατάλληλη υφή, αντί να του προσφέρεται τροφή σε κουτάλι από τον φροντιστή του. Η φιλοσοφία της μεθόδου εστιάζει στο ότι το μωρό συμμετέχει στα οικογενειακά γεύματα και είναι το ίδιο «υπεύθυνο» για το τι και πόσο θα φάει από αυτά που του προσφέρουμε.
Έτσι κι εμείς μετά από αρκετό διάβασμα και ψάξιμο, μαζί με τον σύζυγό μου αποφασίσαμε να δώσουμε στο μωρό μας την πρωτοβουλία στην εισαγωγή των στερεών τροφών. Το αποτέλεσμα; Ένα ευτυχισμένο μωρό, που μπορούσε να παίξει, να ανακαλύψει, να εξερευνήσει, να ζουλήξει, να λιώσει, να μυρίσει και ίσως να γευτεί τις όμορφες, χρωματιστές τροφές που της προσφέραμε, όπως ακριβώς έκανε μέχρι εκείνη τη στιγμή και με τα παιχνίδια της.
Πώς λειτουργεί το blw; Κάνει κάτι πολύ απλό: χρησιμοποιεί τη φυσική περιέργεια των βρεφών που είναι ιδιαιτέρως έντονη στο αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκονται, εκεί γύρω στους 6 μήνες. Το κίνητρό τους είναι η ανακάλυψη του κόσμου που τα περιβάλλει. Με τον ίδιο τρόπο και με το ίδιο κίνητρο που απλώνουν το χέρι τους να πιάσουν ένα παιχνίδι, έτσι απλώνουν το χέρι να πιάσουν την τροφή που βάζουμε μπροστά τους. Και τι κάνουν τα μωρά μόλις πιάσουν κάτι ενδιαφέρον στα χέρια τους;
Πρώτα από όλα το επεξεργάζονται. Ειδικά αν έχει ενδιαφέροντα σχέδια και χρώματα είναι σίγουρο ότι θα το επεξεργαστούν οπτικά με πολύ ενδιαφέρον. Το ίδιο ακριβώς κάνουν και με την τροφή. Και φυσικά δεν είναι μόνο τα χρώματα, είναι και η διαφορετική υφή και το διαφορετικό σχήμα.
Το δεύτερο στάδιο και ο τρόπος με τον οποίο γνωρίζουν τον κόσμο στη φάση αυτή είναι με τη γεύση. Αφού λοιπόν αρπάξουν το παιχνίδι ή το φαγητό, αφού το κοιτάξουν καλά καλά, θα το δοκιμάσουν επεκτείνοντας τη γνώση για τον κόσμο τους. Στην πορεία όπως ακριβώς κάνουν με τα παιχνίδια τους, έτσι κάνουν και με τις τροφές. Θα τις ζουλήξουν, θα τις απλώσουν στο τραπεζάκι τους, θα τις κοπανήσουν πάνω σε κάποια επιφάνεια, θα τις πετάξουν κάτω.
Σιγά σιγά τα βρέφη καταλαβαίνουν ότι τις τροφές μπορούμε να τις μασήσουμε και να τις καταπιούμε και αργότερα θα καταλάβουν ότι χορταίνουν κιόλας, μειώνοντας σταδιακά την πρόσληψη γάλακτος (μητρικού ή φόρμουλα). Ας μην ξεχνάμε ότι για ολόκληρο τον πρώτο χρόνο η κύρια πηγή θερμίδων και θρεπτικών ουσιών είναι το γάλα (μητρικό ή φόρμουλα) και οι τροφές είναι απλώς συμπληρωματικές.
Το baby-led weaning είναι ό,τι πιο φυσικό για τα βρέφη, γιατί έρχεται ως φυσική συνέχεια των δραστηριοτήτων τους που έχουν σχέση με την ανακάλυψη του κόσμου. Το παιδί παίρνει την πρωτοβουλία στα χέρια του. Δεν είναι παθητικός δέκτης, αλλά ενεργητικός εξερευνητής που μαθαίνει και διασκεδάζει, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητές του.
Αυτός είναι ίσως και ο σημαντικότερος λόγος που εφάρμοσα τη συγκεκριμένη μέθοδο. Πέρα από το γεγονός ότι απαντούσε στην ανάγκη μου να γίνει εισαγωγή στερεών τροφών στο μωρό μου που δεν δεχόταν οτιδήποτε άλλο, το blw είναι πάνω από όλα σεβασμός στο παιδί και στις ιδιαίτερες ανάγκες του.
Ο μικρός άνθρωπος έχει άποψη, είναι ενεργό μέλος της οικογένειας. Όπως ακριβώς αυτενεργεί με τα παιχνίδια του και την εξερεύνηση του κόσμου γύρω του, με το blw αυτενεργεί και στην ανακάλυψη της τροφής που είναι μέρος του κόσμου του.

*Η Βάνα Καρκάση είναι εκπαιδευτικός, λογοθεραπεύτρια και ευτυχισμένη μαμά δύο παιδιών που μεγάλωσαν με baby-led weaning.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Κοίτα, μαμά, τρώω», όπου περιγράφεται αναλυτικά η εφαρμογή της μεθόδου και δημιουργός της ιστοσελίδας www.babvledweaninp.pr, με σκοπό να βοηθήσει αποτελεσματικά όσους γονείς επιλέξουν να εφαρμόσουν το blw με τα παιδιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου