Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΟΥΤΕΡΗ: "Η ΣΟΦΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΗ Ή ΕΘΝΟΤΗΤΑ" (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ)

Η Σοφία δεν έχει Φυλή ή Εθνότητα
                                    Αριστοτέλης
-------------
           
γράφει ο Γιάννης Σκουτέρης
επ. δικηγόρος

Είναι αλήθεια ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν επάνω - κάτω τα ίδια αποτελέσματα. Προβάδισμα της Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αυξανόμενη δυσφορία προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
            Όμως, αμετακίνητο είναι ένα σοβαρό ποσοστό 41,5% το οποίο σε ερώτηση ποιον θεωρεί ....

καταλληλότερο για Πρωθυπουργό, απαντά «κανένας».
            Η απαξίωση του πολιτικού προσωπικού, για την ακρίβεια η αρνητική εντύπωση των ερωτηθέντων, σύμφωνα και με την τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας, δεν επιτρέπει χαμόγελα ν’ ανθίσουν.
            Για να γίνει ο «κανένας» ένας ν’ αποκτήσει ονοματεπώνυμο και ν’ αποτελέσει ρωγμή στο μέτωπο της αναξιοπιστίας δεν αρκούν η ρητορική του εναντίου, η επιθετικότητα και αντιπαράθεση.
            Χρειάζεται λόγος στέρεος και όχι αδιάλλακτος να εμπνέει χωρίς να εξαπατά καθώς επίσης να μην αποκλείει το συναίσθημα, υπερασπιζόμενος αξίες χωρίς να ηθικολογεί.
            Και αν ο συνδυασμός φαντάζει δύσκολος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η  ευκολία αποφέρει κρίσεις και όχι λύσεις. Προ παντός ο Πρωθυπουργός κ. Α. Τσίπρας κλπ. αυτοαποκαλούμενοι αριστεροί να μη λησμονούν ότι ο φιλελευθερισμός δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομία, αλλά με το σύνολο των κοινωνικών σχέσεων, μέρος των οποίων είναι η οικονομία ή η θρησκεία στην κοινωνική της διάσταση. Και δεν ήταν ανάγκη, ο πράγματι σπουδαίος χαρισματικός Πρόεδρος Ομπάμα  να μας διδάξει, όσα έχουμε διδαχθεί εδώ και 2.500 χρόνια από της εποχής Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη κλπ.
            Ότι το απόλυτο είναι ανέφικτο, η γνώση δεν έχει σύνορο ότι το καλύτερο που περιέχεται στη Δημοκρατία είναι το πιο πιθανό.
            Η οποία Δημοκρατία για να λειτουργήσει, θέλει τον ΠΟΛΙΤΗ και όχι τον οπαδό, τον ψηφοφόρο, τον μαζάνθρωπο (και το τσούρμο!...). Κινδυνεύει να εκφυλισθεί  εάν επικυριαρχήσει η οικονομία επί των δημοκρατικών θεσμών και ο άνθρωπος καταστεί ισχυρότερος τούτων. Όπως πρώτα ο λαός και μετά ο θεσμός, πρόσφατα αλλά παλαιότερα παραδείγματα.
            Ο λαϊκισμός των πολιτικών γίνεται καρκίνος της Δημοκρατίας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος διακήρυξε την ισότητα μπροστά στο νόμο ώστε μερικοί να μην είναι περισσότερο ίσοι από τους… ίσους.
            Ο λόγος του, αποτελεί κλασικό οικουμενικό κείμενο πολιτικής και δημοκρατικής παιδείας, χωρίς εμμονές και ιδεοληψίες.
            Αυτό όμως δεν πάει να πει ότι και εμείς οι Έλληνες και κυρίως οι πολιτικοί, δεν πρέπει να ονειρευόμαστε τον Αριστοτέλη, όπως ο Χαλίφης της Βαγδάτης Αλ - Μαμούν μεγάλος υπέρμαχος του ορθολογισμού να του λέει: «Η Σοφία δεν έχει Φυλή ή Εθνικότητα και ότι ο αποκλεισμός των ιδεών, είναι αποκλεισμός από το Βασίλειο του Θεού».
            Και να ευχηθούμε οι θεοί του Ολύμπου και οι αξίες του Διαφωτισμού και της Ακρόπολης να φωτίσουν και τους δικούς μας να βρούνε την Ιθάκη της ανάπτυξης, αντί να παραδέρνουν, κοντά 10 χρόνια, στα νερά του εκδικητικού Ποσειδώνα, του λαϊκισμού και του ανορθολογισμού.
Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2016

6 σχόλια:

  1. Άλλος Λεβέντης μας βρήκε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πληθύναμε στην χώρα της μπαρούφας και τι θα κάνουμε με την ακατάσχετη μπαρουφολογία, μέσα και έξω από την βουλή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η τελευταία παράγραφος του δημοσιεύματος, σ' εμένα τουλάχιστον,
    έκαμε πολύ κακήν εντύπωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ω θεοί του Ολύμπου, ω Δία "αρχιθεέ???" ρίξε τους κεραυνούς σου στον μοχθηρό Σόϊμπλε και τους συν αυτώ συνωμότες κατά της Ελλάδος...
    συμφωνώ και με τα τρία σχόλια... πληθύναμε, πληθύναμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΑ Η ΜΑΣΟΝΙΑ ΧΟΡΕΥΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή