Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

ΣΦΟΔΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ!!!

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες το λιμάνι του Ηρακλείου, όταν αγρότες που ζητούσαν να ναυλωθεί πλοίο για τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων πολιόρκησαν οχηματαγωγό που βρισκόταν στο λιμάνι και επιτέθηκαν σε ναυτεργάτες, οι οποίοι αρνήθηκαν να σπάσουν την απεργία. Μάλιστα, οι αγρότες πέταξαν φωτοβολίδες προς το πλοίο και έβαλαν φωτιά σε παλιά εκδοτήρια, ενώ οι ναυτικοί απάντησαν με ρίψεις νερού.
Οι αγρότες έβαλαν φωτιά και σε παλιά εκδοτήρια που βρίσκονται στο...

λιμάνι. Στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση. Τελικά, το πλοίο απέπλευσε, χωρίς να φορτώσει τις 150 νταλίκες που βρίσκονταν στο λιμάνι.

Την Πάρο και τα μικρά νησιά των Κυκλάδων γύρω από τη Νάξο άρχισαν από χθες να εφοδιάζουν με τρόφιμα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Νάξου, χρησιμοποιώντας μεγάλα καΐκια. Σε ορισμένα νησιά έχουν εξαντληθεί ή περιοριστεί πολύ πολλά αναγκαία προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης. Ελλείψεις παρατηρούνται τόσο σε γαλακτοκομικά όσο και σε κρέας, είδη για τα οποία η Νάξος έχει σημαντικές δυνατότητες. Οι Ναξιώτες αγρότες εμφανίζονται διατεθειμένοι να συνεχίσουν τις μεταφορές με καΐκια.

Αντίστοιχα, διακίνηση εμπορευμάτων και επιβατών με βάρκες και ταχύπλοα πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τη Θεσπρωτία προς την Κέρκυρα (από τις περιοχές της Πλαταριάς, τα Σύβοτα και τη Σαγιάδα) και από την Κέρκυρα προς τη Θεσπρωτία (από τον Κάβο της Λευκίμμης, τις Μπενίτσες, τη Γαρίτσα και το Φαληράκι). Το Σωματείο Ναυτεργατών Κέρκυρας προχώρησε σε καταγγελία, την οποία αναμενόταν να την κοινοποιήσει στις δικαστικές και λιμενικές αρχές, ζητώντας «να αντιμετωπιστεί η παρανομία».

Χθες νωρίς το πρωί το οχηματαγωγό «Mare di Levante», της ζακυνθινής κοινοπραξίας Ionian Group, εκτέλεσε δρομολόγιο στη γραμμή Ζάκυνθος - Κυλλήνη μεταφέροντας 328 επιβάτες, 88 Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και 33 φορτηγά με ευπαθή προϊόντα, ενώ στην επιστροφή επιβιβάστηκαν 250 επιβάτες, 67 επιβατικά αυτοκίνητα και 24 φορτηγά. Στην ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας γίνεται λόγος για «την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του αγαπημένου μας νησιού, από τα σοβαρά προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί».

Ανάλογη κίνηση έγινε και από πλοίο της Kefalonian Lines που εκτέλεσε χθες νωρίς το πρωί δρομολόγιο από τον Πόρο Κεφαλονιάς έως την Κυλλήνη μετ’ επιστροφής.

Στην Κέρκυρα, πάντως, φάρμακα για το Γενικό Νοσοκομείο του νησιού, καθώς και πετρέλαιο θέρμανσης για τις ανάγκες ιδρυμάτων όπως του νοσοκομείου, του γηροκομείου και του ορφανοτροφείου μετέφεραν με πλοίο της γραμμής οι απεργοί ναυτεργάτες. Επίσης, μεταφέρθηκαν και τρεις ασθενείς προς Ηγουμενίτσα, ώστε να διακομιστούν στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Ο Δήμος Ιεράπετρας κατέθεσε αίτημα για την κήρυξη της Κρήτης και του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την παρατεταμένη απεργία της ΠΝΟ. «Τα πλήγματα που έχουν δημιουργηθεί στον αγροτικό τομέα και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι ανεπανόρθωτα. Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται πλέον σε απόγνωση, αφού βλέπει τις καλλιέργειές του να καταστρέφονται και τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα να μένουν εγκλωβισμένα και αδιάθετα, οδηγώντας τον σε ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή», τονίζει ο δήμαρχος Θεοδόσιος Καλαντζάκης. Στα Χανιά έγινε προσπάθεια για τη ναύλωση πλοίου προχθές με σκοπό τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων με 12 νταλίκες, χωρίς αποτέλεσμα λόγω κακοκαιρίας. Οι αγρότες διέθεσαν δωρεάν τις ντομάτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου