Πολιτικές και θεσμικές προεκτάσεις έχει λάβει η κατάθεση τριών..
απόρρητων εγγράφων στην Βουλή από τον Αν. Λοβέρδο για την υπόθεση Καμμένου, η συζήτηση επί της οποίας αναβλήθηκε, μετά από αίτημα του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, για το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου, ώστε να παραστεί ο ίδιος, αναφέρει στην σχετική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση.
Η Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου που συνήλθε εκτάκτως για το θέμα, αποδέχθηκε κατά πλειοψηφία την πρόταση για μετάθεση της συζήτησης (υποστηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ -ο Δ. Καμμένος ψήφισε «ναι», ενώ ο Αθ. Παπαχριστόπουλος «παρών»- και Ποτάμι) και όπως είπε αργότερα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Βούτσης αιτιολογώντας το σκεπτικό του, στην πρότασή του οδήγησαν δυο ζητήματα: Το πρώτο είναι «η διάθεση και η ευαισθησία του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος με επιστολή που μου έστειλε επικαλείται λόγους που αφορούν την μεθοδευμένη προσπάθεια να εμφανιστεί ως κρυπτόμενος και μη αλληλέγγυος στον υπουργό Άμυνας». «Μέσω της επιστολής του θέλει να διευκρινίσει ότι δεν θέλει να υπάρχει καμία σκιά και ζητά αναβολή», διευκρίνισε.
Ενώ όσον αφορά τον δεύτερο λόγο αναφέρθηκε στα απόρρητα έγγραφα Λοβέρδου και την προέκταση που έλαβε το θέμα. «Υπήρχε προδιάθεση από ορισμένες πλευρές η σημερινή και αυριανή μέρα να σκιαστούν με ένα πέπλο συζητήσεων μη σύννομων για απόρρητα έγγραφα», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφερθείς στα συγκεκριμένα έγγραφα που κατατέθηκαν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ το βράδυ της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής, τα οποία παραλήφθηκαν από τον αντιπρόεδρο Ν. Κακλαμάνη και μπήκαν αμέσως σε φάκελο που σφραγίστηκε.
Μάλιστα ο κ. Βούτσης δήλωσε την έκπληξή του για την κίνηση του κ. Λοβέρδου να καταθέσει τα απόρρητα έγγραφα, τα οποία μετά από επικοινωνία του κ. Κακλαμάνη με τον Πρόεδρο της Βουλής πήγαν σε ειδικά φυλασσόμενο χώρο. «Δεν τα αγγίξαμε και δεν τα είδε κανείς», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης στην ενημέρωση προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Ο Πρόεδρος της Βουλής επιβεβαίωσε ενώπιον των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων ότι τα έγγραφα έφεραν την ένδειξη ότι είναι απόρρητα και με την σύμφωνη γνώμη των μελών της παραπέμφθηκαν στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου.
Όπως αναφέρεται στην σχετική επιστολή «στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2015 και την Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2015, και, ενώ στην έδρα βρισκόταν ο Δ’ Αντιπρόεδρος κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε απόρρητα, κατά δήλωσή του, έγγραφα.
Τα ανωτέρω έγγραφα τοποθετήθηκαν από τον προεδρεύοντα σε φάκελο, σφραγίστηκαν και παραδόθηκαν προς φύλαξη στη Γενική Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Έργου. Ο φάκελος ανοίχθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων και αφού διαπιστώθηκε από εμέ, ενώπιον των μελών της Διάσκεψης, ο απόρρητος χαρακτήρας των εγγράφων, καθώς επρόκειτο για πρακτικά αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.) τα ανωτέρω έγγραφα σφραγίστηκαν εκ νέου σε φάκελο.
Επειδή, σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθρου 16 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα (π.δ. 63/2005, Α΄ 98) «Τα πρακτικά των συνεδριάσεων των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων είναι απόρρητα», η δε «διαφύλαξη του απορρήτου των πρακτικών αποτελεί υπηρεσιακή υποχρέωση του γραμματέα του οικείου συλλογικού οργάνου», κατά δε την παρ. 6 του άρθρου 18 του ίδιου Κώδικα: «Καθήκοντα γραμματέα του ΚΥ.Σ.Ε.Α. ασκεί ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης (…)» και επειδή τα ανωτέρω έγγραφα κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς τήρηση των διαδικασιών του Κανονισμού της Βουλής, σας παραδίδω τον σχετικό φάκελο».
Όπως είπε ο κ. Βούτσης στους δημοσιογράφους, «τα έγγραφα είναι απόρρητα και γνωρίζουν όλοι, πόσω μάλλον οι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου και οι πολιτικοί που έχουν πολλά χρόνια σε αυτό το κτίριο, ότι χρειάζονται τουλάχιστον 30 χρόνια για τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων που αφορούν διαλόγους υπουργικών συμβουλίων και συλλογικών κυβερνητικών οργάνων, δηλαδή του ΚΥΣΕΑ και άλλων».
Μάλιστα είπε ότι επ’ αυτού «καμιά πλευρά δεν διαφώνησε», ενώ σημείωσε ότι «η Βουλή ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει προβεί σε συζήτηση και αποχαρακτηρισμό και μοίρασμα στους υπεύθυνους των κομμάτων τέτοιων απόρρητων εγγράφων», με εξαίρεση μια φορά στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και αφορούσε λίστα καταθετών, την οποία είχαν πρόσβαση να δουν οι βουλευτές.
«Όλα αυτά με οδήγησαν στην πρόταση με την οποία καμία πλευρά δεν διαφώνησε να αποδώσουμε με δική μου υπογραφή το σύνολο αυτών των εγγράφων στην πηγή που την αφορά δηλαδή στο γενικό γραμματέα της κυβέρνησης ο οποίος κατά νόμο έχει την αρμοδιότητα. Αυτά τα έγγραφα δεν αφορούν τη Βουλή αλλά τους υπουργούς που συμμετείχαν στο ΚΥΣΕΑ και το υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε ο κ. Βούτσης.
Αργότερα ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΔΗΣΥ Β. Κεγκέρογλου διέψευσε τον Πρόεδρο της Βουλής λέγοντας ότι «είναι εντελώς ανυπόστατα και προβοκατόρικα τα όσα διαρρέονται σχετικά με την τοποθέτησή μου στη σημερινή διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου υποστήριξα ξεκάθαρα, ότι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν γνώση του περιεχομένου εγγράφων με χαρακτηρισμό απόρρητο, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν».
Ο κ. Βούτσης διατυπώνοντας αιχμές όσον αφορά τα κίνητρα του κ. Λοβέρδου να καταθέσει εν γνώσει του απόρρητα έγγραφα είπε στους δημοσιογράφους: «Σήμερα από το πρωί τουλάχιστον δύο κορυφαία στελέχη του κοινοβουλίου ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης και ο κ. Θεοχαρόπουλος από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, διότι ο κ Λοβέρδος είχε πει στον κ. Θεοχαρόπουλο να έχει πρόσβαση στα έγγραφα και αύριο στη συζήτηση που θα γίνει να διανθίσει την ομιλία του με αυτά. Η πίεση η οποία υπήρξε στις υπηρεσίες της Βουλής ήταν συγκεκριμένη για να υπάρξει απόλυτη πρόσβαση και απόδοση των εγγράφων», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «λυπάμαι αλλά δεν υπήρχε από όλους η διάθεση να μην αποτελέσουν στην αυριανή συζήτηση ή στην συζήτηση της Δευτέρας αντικείμενο αυτά τα έγγραφα».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Βούτση είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι ζήτησε τα έγγραφα ως όφειλε για να έχει ενημέρωση –«δεν ξέρουμε τι κατατίθεται και τι κάνει δεκτό η Βουλή και τι όχι», είπε χαρακτηριστικά. «Απολύτως θεσμικά κινηθήκαμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. «Δεν έχω διαβάσει τα συγκεκριμένα έγγραφα. Ο κ. Λοβέρδος τα κατέθεσε για να κρίνει η Βουλή. Δεν τα κατέθεσε για να δημοσιοποιηθούν», συμπλήρωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης εξέφρασε τον φόβο του «ότι εάν υπάρξει σήμερα ή τις επόμενες μέρες διαρροή αυτών των εγγράφων αυτό θα είναι διπλά κακό ως προς το εξής: Οτι υπήρχε ενδεχομένως σχεδιασμός να χρησιμοποιηθεί η άπλα και η δημοκρατικότητα και ο τρόπος που λειτουργεί η Βουλή ως πρόσχημα για να φανεί ότι από δω έγινε αυτή η διαρροή». Και τόνισε ότι «αυτό το θωρακίσαμε, το περιφρουρήσαμε από χθες και οτιδήποτε θα συμβεί αν συμβεί δεν θα αφορά τη Βουλή και αυτό είναι απολύτως τεκμηριωμένο».
Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε «τουλάχιστον ακατανόητη» την κίνηση του κ. Λοβέρδου λόγω της κοινοβουλευτικής του εμπειρίας, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «το ποιος θα ευθύνεται θα το βρει η Δικαιοσύνη σε ανώτατο βαθμό όταν θα διερευνήσει την υπόθεση στην περίπτωση βέβαια που υπάρξει διαρροή».
Από την πλευρά της ΝΔ ο γραμματέας της Κ.Ο. Κ. Τσιάρας μιλώντας νωρίτερα με τους δημοσιογράφους είπε πως «όταν πρόκειται για απόρρητα έγγραφα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», ενώ αναφερθείς στην αναβολή της συζήτησης την χαρακτήρισε «αδιανόητη»....
ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου