Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ! BINTEO

Το «αντίο» του πολιτικού και πνευματικού κόσμου - Η ζωή και το μεγάλο έργο του σπουδαίου ποιητή, στιχουργού και πεζογράφου που «έφυγε» σε ηλικία 80 ετών.
Η απώλεια του ποιητή, στιχουργού και πεζογράφου Μάνου Ελευθερίου σε ηλικία 80 ετών προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση, καθώς ήταν ένας...


από τους σημαντικότερους ανθρώπους που πρόσφεραν στη χώρα και στην κοινωνία σε πολλαπλά επίπεδα, φωτίζοντας τη σκέψη και την έκφραση. Ο πολιτικός και πνευματικός κόσμος εξέφρασε τη θλίψη του για τη μεγάλεια απώλεια, καθώς ο Μάνος Ελευθερίου αφήνει πίσω του ένα τεράστιο έργο, αλλά και ένα κενό που θα χρειαστεί κόπος και έμπνευση από τους επόμενους φωτισμένους Έλληνες προκειμένου να καλυφθεί.

Ένας σπουδαίος Έλληνας, που είχε να πει πολλά και που η τελευταία του «εξομολόγηση» καταγράφηκε στο ΘΕΜΑ 104,6 και στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως», του Νίκου Θρασυβούλου. Μία εκπομπή που το protothema.gr επαναφέρει στην επικαιρότητα, ώστε ο κόσμος να ακούσει και να στοχαστεί από τα λόγια του σπουδαίου Μάνου Ελευθερίου, με το τεράστιο έργο και την πάντα εύστοχη και πάνω απ' όλα διορατική ματιά του, μέσα από την ευαισθησία μίας καλλιτεχνικής ψυχής.

Σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, ο Μάνος Ελευθερίου βρέθηκε στο ραδιοφωνικό πλατό και μίλησε για την πολύχρονη καριέρα του, τα τραγούδια και την ποίηση
Στο δυσαναπλήρωτο κενό και στο σπουδαίο έργο που αφήνει πίσω του ο Μάνος Ελευθερίου που έφυγε την Κυριακή από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών, αναφέρονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πολιτικοί εκπρόσωποι της χώρας.  «Ο Μάνος Ελευθερίου ανήκει, εδώ και πολλά χρόνια, στην χορεία των μεγάλων Πνευματικών μας Ανθρώπων, για τους οποίους ο θάνατος είναι το πέρασμα στην αιωνιότητα που δικαιωματικώς τους αναλογεί. Αιωνία η Μνήμη του», τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε ανακοίνωση για τον θάνατο του Μάνου Ελευθερίου.

Τσίπρας: Θα είναι μαζί μας για πολλές γενιές

«Στον κόσμο τούτο είναι φορές που πάει κανείς και δίχως χάρτη. Ο Μ. Ελευθερίου διέγραψε μια πορεία στον πολιτισμό που υπερβαίνει κατά πολύ την βιολογική του παρουσία, θα είναι μαζί μας για πολλές γενιές. Με τα λόγια του τίμησε τα χρόνια μας. Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση & σεβασμό».

Στον κόσμο τούτο είναι φορές που πάει κανείς και δίχως χάρτη. Ο Μ.Ελευθερίου διέγραψε μια πορεία στον πολιτισμό που υπερβαίνει κατά πολύ την βιολογική του παρουσία, θα είναι μαζί μας για πολλές γενιές. Με τα λόγια του τίμησε τα χρόνια μας. Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση & σεβασμό

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Μάνου Ελευθερίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βούτσης δήλωσε:

«Σήμερα η χώρα θρηνεί μια σπουδαία προσωπικότητα, τον Μάνο Ελευθερίου.

Ένας σπουδαίος ποιητής, πεζογράφος και στιχουργός, ένα πνεύμα ανήσυχο και οξυδερκές μέχρι το τέλος, έφυγε αφήνοντας το αποτύπωμα του στις καρδιές όλων μας και μια τεράστια παρακαταθήκη μέσα από τις ποιητικές του συλλογές, τα πεζογραφήματά αλλά και τους στίχους του.

Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.»

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη, αναφέρεται σε μήνυμα της στη σημαντική κοινωνική δράση του ποιητή και συγγραφέα.

«Ο Μάνος Ελευθερίου υπήρξε σπουδαίος ποιητής, λογοτέχνης, στιχουργός και συγγραφέας, όπως και ενεργός πολίτης με ευαισθησίες και σημαντική κοινωνική δράση.

Η απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό είναι μεγάλη αλλά το έργο που αφήνει πίσω του θα τον θυμίζει για πάντα. Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιητής με κάθε έννοια του όρου

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Μάνου Ελευθερίου έστειλε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιο αναλυτικά: 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Μάνου Ελευθερίου. Ποιητής με κάθε έννοια του όρου, αριστοτέχνης των λέξεων σε κάθε μορφή του λόγου, στο έργο του η ποίηση συναντούσε τον κοινωνικό εαυτό της, γινόταν τραγούδι στα χείλη των πολλών, κυρίως εκείνων που τ’ άδικο το ζούνε μέσα από την κούνια τους. Σε καιρούς όπως οι δικοί μας, όταν η τέχνη είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ, ο Μάνος Ελευθερίου θα παραμένει παρών. Το πολυσχιδές έργο του θα μας συντροφεύει. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

ΠΟΤΑΜΙ: Ο Μάνος Ελευθερίου ήταν... πάρα πολλά

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΠΟΤΑΜΙ, αναφέροντας: «O Μάνος Ελευθερίου για όσους δεν τον ήξεραν από κοντά ήταν πολλά, πάρα πολλά: στίχοι- χιλιάδες- ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, ραδιόφωνο, μια γλυκιά και σεμνή παρουσία. Όσοι είχαν την τύχη να τον έχουν γνωρίσει από κοντά το επιβεβαιώνουν.

Οι υπόλοιποι, όσοι τον γνωρίζαμε από τα τραγούδια που έγραψε, από τα βιβλία του, από το ραδιόφωνο, γίναμε δέκτες και της σοφίας του. Ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του 60, ο Μάνος Ελευθερίου δεν σταμάτησε ποτέ να διαμορφώνει το ηχόχρωμα και την ποιητική της σύγχρονης Ελλάδας. Με τον δικό του σεμνό αλλά επιδραστικό τρόπο, χωρίς εκζήτηση, πάντα δεμένος στην παράδοση από την οποία δεν έπαψε ποτέ να αντλεί. Μια παράδοση που την κουβαλούσε από τα νεανικά του χρόνια στη Σύρο και που δεν έπαψε ποτέ να ανανεώνει. Δεν είναι εύκολο να χωρέσει η προσφορά του σε λέξεις, ίσως γιατί είναι αδιόρατη: δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς για έναν άνθρωπο που με τα γραπτά του και τους στίχους του σε έκανε να νιώθεις οικείος του. Θα μας λείψει για πολλά, ίσως περισσότερο για αυτό.

Η Φώφη Γεννηματά, προέδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει πως εκλιπών τίμησε τον πολιτισμό και την Ελλάδα.

«΄΄Το τρένο φεύγει στις οχτώ....΄΄ Το Κίνημα Αλλαγής αποχαιρετά τον Μάνο Ελευθερίου. Το μεγάλο λογοτέχνη, τον ποιητή, τον δημοκράτη. 

Άνθρωπος του πνεύματος είδε τους στίχους του να γίνονται τραγούδια από όλους τους κορυφαίους συνθέτες και να φτάνουν στα χείλη όλων των Ελλήνων. Τραγουδήθηκαν και θα τραγουδιούνται. Το έργο του είναι μεγάλο, τίμησε τον πολιτισμό και την Ελλάδα».

Συλλυπητήρια δήλωση έκανε και ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης. 

«Άνθρωποι με έργο σαν αυτό που αφήνει πίσω του ο Μάνος Ελευθερίου δεν πεθαίνουν. Θα διαβάζονται και θα τραγουδιούνται πάντα, γιατί η δύναμη των λέξεων και των συναισθημάτων που αναδύεται από το έργο του Μάνου Ελευθερίου, δίνει ξεχωριστή υπόσταση στις μεγάλες έννοιες και ιδέες που σε όλη τη ζωή του, με πίστη, πρέσβευε. Σήμερα, όμως, αποχαιρετούμε και έναν πολύτιμο συνεργάτη. Έναν άνθρωπο που, για 22 χρόνια και έως την τελευταία ώρα, τίμησε τον «Αθήνα 984» και μοιράστηκε με τους ακροατές του τις σκέψεις του. Μάνο, σε ευχαριστούμε». 

Ανάρτηση στο facebook για τον Μάνο Ελευθερίου έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος 

«Αν μια λέξη μπορεί να αποδώσει την αίσθηση που άφηνε πάντα ο Μάνος Ελευθερίου είναι η λέξη γλυκός. Ευγενής, καλλιεργημένος, ευθύβολος στα σχόλια του, γενναιόδωρος στη συμπεριφορά και τους χαρακτηρισμούς του. Με την άνεση που του έδινε η προνομιακή του σχέση με την ελληνική γλώσσα κινήθηκε σταδιακά σε όλα σχεδόν τα πεδία του γραπτού λόγου μένοντας πρωτίστως αυτό που ήταν συνολικά, ποιητής. Ο Μάνος Ελευθέριου πέτυχε να δείξει ότι το λόγιο μπορεί να είναι και λαϊκό και το αντίστροφο, χωρίς τις ευκολίες του λογοτεχνικού λαϊκισμού. Αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη έναν ωραίο άνθρωπο».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, αποχαιρετά τον «Δάσκαλο» Μάνο Ελευθερίου, ευπατρίδη της Τέχνης και της ζωής

«Ο Μάνος Ελευθερίου έγραφε για όσους «με τους αθάνατους είχαν λογαριασμούς». Χωρίς ίσως να είχε επίγνωση πως η τελευτή του έκανε τον ίδιο αθάνατο στη συλλογική μνήμη διαδοχικών γενεών. Με τιμή και συγκίνηση αποχαιρετούμε τον Δάσκαλο Μάνο Ελευθερίου, ευπατρίδη της Τέχνης και της ζωής, αγωνιστή της Δημοκρατίας και φανατικό αντίπαλο της ανελευθερίας, από όπου αυτή και αν προέρχεται».

Η ζωή και το μεγάλο έργο του Μάνου Ελευθερίου

Ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών, τα ξημερώματα της Κυριακής.  Πρόσφατα είχε αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Πέμπτη είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στον πνεύμονα και απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς σήμερα τα ξημερώματα. 

Ο Μάνος Ελευθερίου έχει γράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και περισσότερα από 400 τραγούδια. Παράλληλα έχει εργαστεί ως αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός.
 Συναντήσεις Με Συγγραφείς| Ν. Θρασυβούλου, Μ. Ελευθερίου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου. Ο πατέρας του ήταν ναυτικός. Σε ηλικία 14 ετών έρχεται με την οικογένειά του από την Σύρο στην Αθήνα και τα πρώτα επτά χρόνια κατοικούν στο Χαλάνδρι. Το 1960 μετακομίζουν οικογενειακώς στο Νέο Ψυχικό. Το 1955 γνωρίζεται με τον Άγγελο Τερζάκη ο οποίος τον ωθεί να παρακολουθήσει μαθήματα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως ακροατής. Το 1956 γράφεται στο τμήμα 
θεάτρου της Σχολής Σταυράκου με καθηγητές τον Χρήστο Βαχλιώτη, Γιώργο Θεοδοσιάδη και Γρηγόρη Γρηγορίου.
 manos-eleutheriou3

Το 1960 στα Ιωάννινα όπου βρέθηκε για να εκτελέσει την στρατιωτική του θητεία αρχίζει να γράφει θεατρικά έργα και ποιήματα. Το 1962 σε ηλικία μόλις 24 ετών δημοσιεύει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Συνοικισμός, με δικά του χρήματα αλλά δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία. Την ίδια εποχή στα Ιωάννινα γράφει τους πρώτους στίχους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και «Το τρένο φεύγει στις 8:00» που αργότερα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. 
 Το τρένο φεύγει στις οχτώ - Μανώλης Μητσιάς

Τον Οκτώβριο του 1963 ξεκινά να εργάζεται στο «Reader’s Digest» όπου και παρέμεινε για τα επόμενα δεκαέξι χρόνια. Στο μεταξύ κυκλοφορούν τα δύο πρώτα του βιβλία με διηγήματα, Το διευθυντήριο (1964) και Η σφαγή (1965) για τα οποία γράφτηκαν εξαιρετικές κριτικές.Το 1964 παρουσιάζεται στην ελληνική δισκογραφία.
 manos-eleutheriou6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου