Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011


 ΔΕΚΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

του
Κώστα – Πολυχρόνη Τίγκα
Δημοτικού Συμβούλου Παπάγου-Χολαργού
 
            Στη  συνεδρίαση της 16ης  Ιουλίου 2012 ακούσαμε από τον κ. Δήμαρχο τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το χρονικό διάστημα από 1 Ιαν. έως 31 Δεκεμβρίου 2011. Ακούσθηκαν πολλά για όσα έγιναν και θεωρώ ότι δεν είναι ανάγκη να επαναλάβουμε την κριτική μας και όσα είπαμε στις παλαιότερες συνεδριάσεις.  Όμως πιστεύω ότι ο πρώτος χρόνος του νέου δήμου είχε δύο βασικές δυσκολίες:
          α. Αυτές που προέκυψαν κατά την ενοποίηση των δύο πρώην δήμων Παπάγου και Χολαργού.
          β. Τις περικοπές των θεσμοθετημένων και εκτάκτων πόρων που το κράτος έχει μειώσει αισθητά.
          Θα ήθελα να αναφερθώ στις παραπάνω δυσκολίες γιατί αναμφισβήτητα η πορεία του νέου μας δήμου επηρεάζεται άμεσα από αυτές. Η ενοποίηση των δύο πρώην δήμων είχε και συνεχίζει να έχει δυσκολίες αφού είχαν διαφορετική φιλοσοφία και κουλτούρα. Ο Παπάγος πιο συντηρητικός, ενώ αντίθετα ο Χολαργός πιο φιλελεύθερος σε δράσεις, σκέψεις και συμπεριφορές. Η ενοποίηση οργάνων, υπηρεσιών και φορέων δημιούργησε σε πολλές περιπτώσεις κλυδωνισμούς γιατί επεκράτησε το ατομικό και όχι το επιδιωκόμενο γενικότερο συμφέρον.
        Με την ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου  λειτουργίας του νέου μας Δήμου και με τη όση εμπειρία αποκτήθηκε, πιστεύω ακράδαντα ότι δεν έγιναν πράξη όλα αυτά που ένας απλός συνδημότης μας θα περίμενε. Για την επιτυχημένη συγκρότηση του νέου δήμου θα πρέπει όλες οι Δημοτικές παρατάξεις να προσφέρουν έργο ουσιαστικό και αποτελεσματικό. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να ξαναδούμε προσεκτικά και να προσεγγίσουμε την ενοποίηση, με αισθήματα:
     ● ΕΥΘΥΝΗΣ για την επιτυχία του μεγάλου εγχειρήματος.
     ● ΣΕΒΑΣΜΟΥ στις προσδοκίες των κατοίκων του δήμου μας.
     ● ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ δυνάμεων ψυχής και σώματος για την επιτυχία.
     ● ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ μεταξύ των παρατάξεων.
      Η δεύτερη πολύ βασική δυσκολία, είναι οι περικοπές των θεσμοθετημένων και εκτάκτων πόρων που το κράτος έχει μειώσει αισθητά. Το ύψος των μειώσεων ανέρχεται στο 35% και είναι πάρα πολύ μεγάλο. Κατόπιν τούτου η οικονομική πραγματικότητα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη γιατί είναι αδιανόητο να συζητάμε για οποιαδήποτε επιβάρυνση του δημότη κάτω από τις παρούσες συνθήκες. Εδώ νομίζω ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την τάξη που άρχισε να μπαίνει στα οικονομικά του Δήμου μας.
      Με βάση όσα αναφέρθηκαν για τις περικοπές, πιστεύω ότι έχουμε δύο επιλογές, από τη μια την πλήρη κατάργηση δραστηριοτήτων, όπου αυτό είναι εφικτό και από την άλλη τον ορθολογισμό των πραγματοποιούμενων δαπανών. Από την συμμετοχή μου στην Οικονομική Επιτροπή, όπου οφείλω να ομολογήσω ότι γίνεται πολύ σημαντική δουλειά και την εμπειρία που απέκτησα σε αυτή θα ήθελα να πω ότι δυστυχώς  ακόμη και σήμερα προτείνονται για εκτέλεση δαπάνες με κριτήρια και λογικές προ του 2009 δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι αγνοείται η σημερινή ζοφερή πραγματικότητα.  
         Αν προσπαθήσουμε να πούμε πολύ συνοπτικά ποια είναι η σημερινή εικόνα, μετά ένα έτος από την εφαρμογή του Καλλικράτη, θα λέγαμε με απόλυτη ειλικρίνεια και κοιτάζοντας τους συνδημότες μας στα μάτια, ότι η κατάσταση στο Παπάγο είναι αισθητά καλύτερη από ότι η αντίστοιχη στο Χολαργό. Τούτο είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε και έχει να κάνει με το γεγονός ότι στον Παπάγο οι πάσης φύσεως λειτουργίες και δράσεις των Υπηρεσιών εφαρμόζονται επί πολλά χρόνια με τον ίδιο τρόπο, έχουν δοκιμασθεί και αποδίδουν πάρα πολύ καλά το ζητούμενο, κάτι που στο Χολαργό δεν συνέβη. Όμως σε κάθε περίπτωση και ο κάτοικος του Χολαργού δικαιούται και πρέπει να απολαμβάνει των ίδιων αποτελεσματικών υπηρεσιών όπως και ο κάτοικος του Παπάγου.
         Από τη συνεχή επικοινωνία και επαφή με τους συνδημότες μας διαπιστώνεται ότι είναι ανάγκη η Δημοτική Αρχή να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της και να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα παρακάτω. Γι αυτό προτείνονται:
         α. Αναζήτηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων για πάσης φύσεως δράσεις με προτεραιότητα αυτές  που αφορούν τον ανθρώπινο παράγοντα και τις συνθήκες διαβίωσής του.
         β. Σύνταξη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Παπάγου και  αναθεώρηση του αντίστοιχου του Χολαργού. Το πρώτο αποφασίσθηκε από το 2009 και ακόμη δεν έχει υποβληθεί από το μελετητή ένα αρχικό κείμενο των προτάσεών του. Ενώ το αντίστοιχο αναθεωρημένο ΓΠΣ του Χολαργού είναι στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας εδώ και 4 και πλέον χρόνια.
         γ. Μελέτη πεζοδρομήσεων, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και άλλων αναγκαίων παρεμβάσεων, ώστε να κάνουμε το Χολαργό πιο ανθρώπινη πόλη.
         δ. Επανεξέταση των Δημοτικών Τελών, το 2,35Ε/τ.μ. στον Παπάγο και το 1,85Ε/τ.μ. στο Χολαργό με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ υψηλά. Πρέπει πάση θυσία να μειωθούν, χωρίς βεβαίως να υποβαθμισθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.
         ε. Λειτουργία και πάλι του Πολυϊατρείου στον Άνω Χολαργό. Μπορεί η κατάργησή του τους πρώτους δύσκολους μήνες να βοήθησε τη νέα διοίκηση του Δήμου με την εξοικονόμηση ενός σημαντικού ποσού, τώρα όμως που έχει μπει μια τάξη στα οικονομικά του Δήμου νομίζω ότι θα πρέπει να σταματήσει η ταλαιπωρία των ηλικιωμένων ατόμων.
         στ. Σύσταση και λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου. Είναι εύκολη υπόθεση, βούληση χρειάζεται. Να είσαστε βέβαιος  κ. Δήμαρχε πως εάν προχωρήσετε στη σύστασή τους,  κάνετε ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα στην κοινωνική πολιτική του Δήμου μας.
         ζ. Εντατικοποίηση των προσπαθειών ώστε να λειτουργήσει από φέτος το 3ο Νηπιαγωγείο Παπάγου. Είναι απόλυτα αναγκαίο.
         η. Οργάνωση Χειμερινού Φεστιβάλ Θεάτρου στο Χολαργό. Νομίζω μπορεί να ξεκινήσει και άμεσα μάλιστα αφού και οι χώροι υπάρχουν αλλά και ιδιαίτερα έξοδα δεν απαιτούνται.
         θ. Επανεξέταση των χώρων όπου γίνεται η Λαϊκή Αγορά στο Χολαργό. Είναι ανάγκη να έλθουν τάχιστα νέες προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για τη Λαϊκή στην 25ης Μαρτίου νομίζω ότι όλοι έχουμε πεισθεί ότι πρέπει να αλλάξει.
         ι. Εξεύρεση πόρων για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη  άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Θέλουν βοήθεια οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με τη μείωση των τροφείων, που είναι υψηλά, χρειάζεται ενίσχυση το ΚΑΠΗ, αλλά και τόσες και τόσες οικογένειες αναξιοπαθούντων και ανέργων συνδημοτών μας και θέλουν βεβαίως ενίσχυση τα χαμηλά εισοδήματα που δυστυχώς είναι πολλά.
        Προκειμένου να μπορέσετε να υλοποιήσετε όσα από τα παραπάνω αποφασίσετε, καλό θα είναι εκτός από  τη Συμπολίτευση να έχετε και τη συναίνεση της Αντιπολίτευσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεσματική Αντιπολίτευση σημαίνει εποικοδομητική παρουσία σε όλες τις δραστηριότητες της Συμπολίτευσης και όχι διαμόρφωση θέσεων με αντιπολιτευτική λογική.
         Τέλος από όλους εμάς που οι δημότες μας εξέλεξαν περιμένουν έργο, έργο που θα χαρακτηρίζεται από εντιμότητα, εργατικότητα, διαφάνεια, συνέπεια και ανθρωπιά. Περιμένουν από όλους εμάς Υπέρβαση των όποιων διαφορών έχουμε, αλλά και Συναίνεση στην διαδικασία των πάσης φύσεως αποφάσεων. Με αυτές και μόνο τις συμπεριφορές θα κριθούμε από τους δημότες μας στο τέλος της Δημοτικής θητείας.


                                                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου