Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Νεκρός ο υπουργός Άμυνας από επίθεση καμικάζι στη Συρία


πηγή:nooz.gr

Νεκροί από επίθεση καμικάζι που σημειώθηκε την Τετάρτη εναντίον του κτιρίου της Εθνικής Ασφάλειας στη Δαμασκό, είναι ο υπουργός Άμυνας της Συρίας, ο Νταούντ Ράτζα, καθώς και ο Άσεφ Σαουκάτ, σύζυγος της αδελφής του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, της Μπούσρα.

"Ο στρατηγός Νταούντ Ράτζα έπεσε ως μάρτυρας στην τρομοκρατική επίθεση που είχε στόχο το κτίριο της Εθνικής Ασφάλειας", μετέδωσε η κρατική συριακή τηλεόραση, η οποία είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια μιας συνεδρίασης υπουργών και υπευθύνων της ασφάλειας. 

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ακόμη ότι ο υπουργός Εσωτερικών είναι ζωντανός και η κατάστασή του είναι "σταθερή", ενώ τα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι σκοτώθηκε.

Ο καμικάζι που ανατίναξε εκρηκτικά σε συνάντηση υπουργών και κορυφαίων αξιωματούχων της ασφάλειας και των ενόπλων δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ήταν ένας σωματοφύλακας του ενδότερου κύκλου του προέδρου, δήλωσε πηγή των συριακών δυνάμεων ασφαλείας.

Πηγές των δυνάμεων ασφαλείας έκαναν γνωστό ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμαντ Ιμπραήμ αλ Σάαρ, καθώς και ο στρατηγός Χισάμ Ιχτιάρ, ο οποίος και υποβάλλεται σε επέμβαση.

Ο 71χρονος Ιχτιάρ είναι ο επικεφαλής της Εθνικής Ασφάλειας, ένας άνθρωπος-κλειδί στην επιχείρηση καταστολής που διεξάγει το καθεστώς κατά της εξέγερσης που ξέσπασε το Μάρτιο του 2011. Από τις 23 Μαΐου 2011 περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις από την ΕΕ.

Στις 20 Μαΐου είχε ήδη γίνει στόχος, μαζί με άλλους στρατιωτικούς αξιωματούχους, μιας απόπειρας δηλητηρίασης. Ένας εργαζόμενος σε υπηρεσία παράδοσης φαγητών κατ' οίκον έριξε υδράργυρο σε δύο φαγητά που είχαν παραγγείλει οι αξιωματούχοι αυτοί για να γευματίσουν και στη συνέχεια διέφυγε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Δαμασκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου