Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Τέλος η πολιτική του «ζητάω» και όλοι μαζί στην πολιτική του «λύνω»




 
άρθρο  του Άκη Παπαγεωργίου
δημοτικού συμβούλου Παπάγου-Χολαργού
 
Με αφορμή τις τοποθετήσεις και κυρίως τις δημοσιεύσεις του συναδέλφου κ. Κεχρή που με μια πρώτη ματιά ευλόγως διαμαρτύρεται για τις μειώσεις των υπηρεσιών του δήμου, διατυπώνω κάποιες σκέψεις απευθυνόμενος στους υπόλοιπους νέους συναδέλφους μου.
Ανήκουμε όλοι σ’ αυτούς που τους ονομάζουν νέα γενιά πολιτικών, πρέπει όμως να το αποδείξουμε.
Είμαι αρκετά ανήσυχος τον τελευταίο καιρό βλέποντας έναν έντονο λαϊκισμό μη τεκμηριωμένο και διεκδικητικού χαρακτήρα και στο Δήμο μας, φοβάμαι ότι το συγκεκριμένο ύφος θα συμπαρασύρει όλους μας σε έναν αντιπαραγωγικό διάλογο.
Με αφορμή τις παρατηρήσεις του κ. Κεχρή θα ήθελα όπως και ο ίδιος σημειώνει να γυρίσουμε σελίδα. Να γυρίσουμε όμως πραγματικά σελίδα και να συμφωνήσουμε ότι ο όποιος δημόσιος διάλογος να μην διακατέχεται από μια πλειοδοσία απαιτήσεων "ευχάριστη στο κοινό" αλλά από μια «κατάθεση» επιστημονικών και τεκμηριωμένων προτάσεων που είναι τόσο δύσκολη και δυσεύρετη στην εποχή μας.
Πρόσφατα ο κ. Κεχρής εξέδωσε μια ανακοίνωση που απλά ρωτούσε γιατί σημειώθηκαν μια σειρά επιβαρύνσεων στους δημότες και μια σειρά μειώσεων των υπηρεσιών του Δήμου. Ο κ. Κεχρής ρωτάει σε ανακοίνωσή του γιατί αυξήθηκαν τα τροφεία, ελαττώθηκε η επιχορήγηση στα ΚΑΠΗ, ακρίβυναν οι αίθουσες, δενενισχύθηκε η δασοπροστασία, εγκαταλείφθηκε η τοπική αγορά, δεν έγιναν μπάνια, έκλεισαν γυμναστήρια και πολλά άλλα. Υπάρχουν απαντήσεις και ο κ. Κεχρής τις γνωρίζει άσχετα αν τις αποδέχεται ή όχι. Το θέμα μου είναι: έτσι θα κάνουμε πολιτική;
Ετσι θα γυρίσουμε σελίδα, έτσι θ’ αναπτύξουμε έναν νέο γόνιμο διάλογο, ή έτσι θα καταφέρουμε κι εμείς να μας σιχαθεί ο κόσμος;
Οταν σε ένα κείμενο δύο σελίδων μέλος της αντιπολίτευσης δεν έχει να κάνει ούτε μισή πρόταση, τότε έχουμε τεράστιο πρόβλημα.
Θα περίμενα από τους νέους συναδέλφους μου που συμμετείχαν στην διοίκηση πρώτα από όλα με ειλικρίνεια και τόλμη να βγουν και να μας πουν τα συμπεράσματά τους. Να μας πουν τι αποκόμισαν. Τι έφταιξε. Τι δεν πήγε καλά και γιατί. Θα περίμενα ύστερα να έχουν αναλύσει και σκεφτεί τις παθογένειες και να μας προτείνουν εναλλακτικές λύσεις.

Θα περίμενα επίσης να καταθέτουν προτάσεις ως αποτέλεσμα της εμπειρίας τους, για να τις επεξεργαστούμε και εμείς. Αυτή η ασταμάτητη διαμαρτυρία κουράζει και ανήκει σε πολύ παλιότερες εποχές και γενιές.
Θα παρακαλούσα απευθυνόμενος σε όλους να μην γυρίσουμε τέτοια σελίδα. Να μην καταντήσουμε κι εμείς άλλο ένα αποκρουστικό κομμάτι της εξουσίας.

Να εξετάσουμε νηφάλια τις ιδιαίτερες ανάγκες των προβλημάτων.
Να αναλύσουμε τις δυσκολίες.
Να επεξεργαστούμε όλοι μαζί λύσεις.
Να προσδιορίσουμε με σαφήνεια τι σημαίνει αλλάζουμε σελίδα.
Να συμφωνήσουμε ότι θα επεξεργαζόμαστε επιστημονικά, τεκμηριωμένα, και υπεύθυνα τις προτάσεις μας.
Να συμφωνήσουμε ότι θα διατυπώνουμε με ειλικρίνεια τις πολιτικές μας θέσεις με το
ανάλογο κόστος.
Να συμφωνήσουμε ότι θα κάνουμε διάλογο που θα προχωράει, ανταλλάσσοντας απόψεις και λαμβάνοντας υπόψη την άποψη του άλλου.
Να συμφωνήσουμε ότι θα υιοθετούμε το καλύτερο κι ας ανήκει σε άλλον χωρίς, συμπλεγματισμούς και ανασφάλειες.
Ούτε η συμπολίτευση να ισχυρίζεται ότι δήθεν τα κάνει όλα, ούτε η αντιπολίτευση να αντιτάσσει ότι η συμπολίτευση δεν κάνει τίποτα.

Καλώ όλους τους νέους συναδέλφους μου να γυρίσουμε πραγματικά σελίδα και όχι να αναπαράξουμε το καταδικασμένο από την κοινωνία μοντέλο της αόριστης και εξωπραγματικής λαϊκίστηκης διεκδίκησης.

Καλώ, λοιπόν, τον κ. Κεχρή να εκδώσει ένα ακόμη κείμενο και να μας πει που θα βρει όλα αυτά τα λεφτά για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των ερωτημάτων του.
Και τον καλώ επίσης να μας πει πως θα ξεπεράσει και το νομοθετικό περιορισμό των
προσλήψεων. Και επίσης να πας πει πώς θα αναπληρώσει το 53% των απωλειών των
κρατικών επιχορηγήσεων.

Η απάντηση είναι μία, Καινοτομία και Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Αναφέρω τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί πάνω στα θέματα που διατυπώθηκαν.
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: Αν είχε ενταχθεί ο δήμος στο πρόγραμμα επιχορήγησης για
τους Παιδικούς σταθμούς που αρχικά επισημάναμε δεν θα αυξάνονταν τα τροφεία.
ΚΑΠΗ: Κοινωνική Πολιτική στα ΚΑΠΗ για εμάς δεν είναι να παίζουν τάβλι και να πίνουν καφέ οι δημότες της τρίτης ηλικίας. Κοινωνική πολιτική για τα ΚΑΠΗ είναι η ουσιαστική στήριξη πάσης φύσεως γι αυτούς που το έχουν ανάγκη και η επανένταξη στην ενεργό δράση αυτών που έχουν ακόμη δυνάμεις.
ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: Προτάσεις για αξιοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων, με την παροχή συμβουλευτικής σε νέους που επιθυμούν να ενταχθούν σε προγράμματα του ΕΣΠΑ κ.ά.
ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Αξιοποίηση και ανάπτυξη των αξόνων δράσης της Πολιτικής Προστασίας και ένταξη σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα όπως το LIFE και το INTEREG.
Ανάπτυξη των εθελοντικών ομάδων με την ίδρυση ειδικού γραφείου και την άμεση σύνδεσή τους με πιστοποιημένες οργανώσεις και κρατικές υπηρεσίες. Διακρατική δικτύωση για ανταλλαγή εμπειριών.
CAMPS: Επιμένουμε στον κοινωνικό του χαρακτήρα. Προτείνουμε αύξηση των υπηρεσιών και της ελκυστικότητάς τους, έτσι ώστε να μαζικοποιηθούν και να έχουν τη δυνατότητα να απαλλάξουν τις ασθενέστερες ομάδες στη λογική της αναδιανομής του εισοδήματος.
ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Επιμένουμε στο σχεδιασμό μια συνολικής μακρόπνοης πολιτικής με την χρήση των μεθόδων και της οργάνωσης του σύγχρονου  Αθλητικού Management. Επιμένουμε στη στήριξη και στην ανάπτυξη του σωματειακού αθλητισμού και στην βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων που μπορούν να δώσουν υπεραξία.
ΚΑΘΑΡΙΟΤΙΤΑ: Προτείναμε την αξιοποίηση της οικονομίας κλίμακος που προσφέρει ο Καλλικράτη. Επιμένουμε στην εκπόνηση επιστημονικής μελέτης για την την ριζική αλλαγή στην δομή, στα μέσα και στην λειτουργία των υπηρεσία καθαριότητας με σαφή στόχο να μειωθεί το κόστος.
ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ: Επισημάναμε ότι τα πολυιατρεία κάνουν σπατάλη δυνάμενων, εξυπηρετώντας και τους Δημότες που δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα και προτείναμε συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας σε κοινωνικές ομάδες που πλήττονται βαθιά από την κρίση (άποροι, ανασφάλιστοι, σχολεία, Αμεα).
Ετσι καλώ όλους τους πολιτικούς της γενιάς μου να περάσουμε από την πολιτική του "γιατί" στην πολιτική του "πώς". Για να γυρίσουμε όλοι μαζί σελίδα ανεξάρτητα από ιδεολογικές αφετηρίες που είναι σεβαστές και θεμιτές.
Άκης Παπαγεωργίου
Οικονομολογός-Διοικητικός Επιστήμονας (ΑΣΟΕΕ) και
Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου-Χολαργού

www.akisp.gr - akis@akisp.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου