Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΟΥ PSI ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΣΑΚΙΣΑΝ ΤΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ!



Συνέντευξη της Διοικητού του Σισμανογλείου,
στον Μάκη Βραχιολίδη

Ας μην ψάχνουμε πολύ μακριά για την αιτία του κακού. Ας μην αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο έχουμε καθημερινές αυτοκτονίες, ας μην γυρεύουμε την πηγή της απελπισίας  και  καταστροφής  που ήρθε στον τόπο εδώ και τρία χρόνια. Το Μνημόνιο και οι δωσιλογικές πράξεις που συντελέσθηκαν και συντελούνται από πολιτικούς ταγούς ή από τα τσιράκια τους, έχουν κλέψει ζωές, αποταμιεύσεις ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων, όπως του Σισμανόγλειου.  Το ρεπορτάζ της «Ελεύθερης Ώρας» για το Αίσχος της Αιματολογικής κλινικής του εν λόγω νοσοκομείου, ήταν απόλυτα ακριβές και αληθινό. Το επιβεβαιώνει επισήμως και η ίδια η Διοικητής του, Όλγα Οικονόμου. Τα όσα λέγει στον Μάκη Βραχιολίδη, αποτυπώνουν τις δραματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένη να αντιμετωπίζει την κατάσταση στο νοσοκομείο το οποίο διοικεί τα τελευταία δύο χρόνια. Συνθήκες που δείχνουν τις χρόνιες παθογένειες που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ και που έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα μετά το κούρεμα του PSI. O Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος επένδυσε σε ομόλογα, τα αποθεματικά του Σισμανογλείου! Χρήματα τα οποία ενώ απαγορευόταν να επενδύσει το ίδιο το νοσοκομείο, διότι ήταν χρήματα κατασχεμένα από σε βάρος του αγωγές, ο κ. Προβόπουλος, έκανε πλιάτσικο στα ταμεία του νοσοκομείου και τα …έδωσε στους δανειστές και την Μέρκελ!!! Έτσι, ενώ αυτά τα χρήματα θα μπορούσε κάποια στιγμή το Σισμανόγλειο να τα χρησιμοποιήσει για  βασικές ανάγκες των κλινικών του ή για τις εφημερίες των απλήρωτων γιατρών, τα άρπαξε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για να τα δώσει στους διεθνείς κερδοσκόπους!!! Σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ έκαναν φτερά και σήμερα η κ. Οικονόμου τρώει στα μούτρα δυσμενή κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της ή στις εφημερίες των γιατρών που εργάζονται χωρίς να πληρώνονται!!! Αρκεί που πληρώθηκαν οι τοκογλύφοι! Ίσως έτσι ν’απαντούσαν οι λακέδες των κερδοσκόπων, τι απαντά όμως η ίδια η Διοικητής του Σισμανογλείου στα καυτά ερωτήματα που της θέτουμε;

Η Όλγα Οικονόμου έχει την ιδιότητα του Φαρμακοποιού, είναι Διευθύντρια –Φαρμακοποιός στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»,  και εδώ και δύο χρόνια είναι αποσπασμένη ως οργανική Διοικητής στο συγκρότημα «Σισμανόγλειο» . Έχει διδακτορικό στην Ιατρική, όπως επίσης έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακά στα Οικονομικά της Υγείας και στον τομέα της Φαρμακευτικής, ενώ γράφει και βιβλία. Σε λίγο ολοκληρώνει βιβλίο με θέμα τη νοσοκομειακή φαρμακευτική νομοθεσία, είναι δε συνεργάτης επιστημονική στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Επίσης, υπήρξε Αντιπρόεδρος στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (2001-2004) όπου και είχε ξεκινήσει την ιδέα της εφαρμογής bar-code στα φάρμακα, ιδέα την οποία συνέχισαν και ολοκλήρωσαν οι Κακλαμάνης-Βαγιωνάς. Διετέλεσε Πρόεδρος στο ασφαλιστικό ταμείο ΤΕΑΥΦΕ, ενώ κατέβηκε και υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2004 στην μονοεδρική της Ευρυτανίας.
Πρόσφατα,  προέβη σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου το η «Παιδοψυχιατρική» κλινική ανέλαβε να παρέχει στήριξη στα ανήλικα παιδιά των φυλακισμένων του Κορυδαλλού και Αυλώνας.
Ανάμεσα στις δωρεές που έχει εξασφαλίσει είναι και η δωρεάν διαμόρφωση των κήπων του «Σισμανογλείου» από τους Δήμους Πεντέλης και Αμαρουσίου.


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κυρία Οικονόμου, οι αναγνώστες της εφημερίδας θα ήθελαν να σας ακούσουν για τα θέματα που ανέδειξε αναφορικά με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Αιματολογική κλινική του Σισμανογλείου.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Βραχιολίδη είχατε απόλυτο δίκιο στο ρεπορτάζ σας. Γράψατε αλήθειες. Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου και είδα ότι έχω πτέρυγες χωρίς τουαλέτα, είχα δύο επιλογές. Η μία ήταν να την κλείσω  και η άλλη να βρω λεφτά για να την φτιάξω. Όμως δεν είχα χρήματα να την φτιάξω. Μίλησα με τους διευθυντές που υπήρχαν στις κλινικές και μου ανέφεραν και αυτοί τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Τούς επανέλαβα την λύση που είχα.  Οι ίδιοι μου είπαν «μην την κλείνετε και ας είμαστε σε αυτή την κατάσταση. Θα παλέψουμε και θα τα καταφέρουμε».  Και πιστέψτε με, παλεύουν όλοι οι εργαζόμενοι. Αν σκεφτείτε ότι οι αμοιβές είναι χαμηλές, υπάρχουν δε κάποιες ειδικότητες που δεν πληρώνονται,  και όμως δίνουν μεγάλο αγώνα.  
Εγώ προσπάθησα να κάνω μια μελέτη για να βάζω σε μια κλινική τουαλέτες. Όμως για να κάνεις μια μελέτη απαιτούνται πολλά λεφτά. Είναι ένας νόμος του Σουφλιά  όπου απαιτούνται 250.000 ή 300.000 ευρώ για μια μελέτη. Τρελάθηκα! Εγώ δεν έχω τόσα. Με τόσα λεφτά μπορώ να φτιάξω την κλινική. Για μένα το καλύτερο θα ήταν όλες αυτές οι κλινικές να είχα την δυνατότητα να κάνω μια μικρή οικονομικά μελέτη που να μπορώ να την εντάξω στο ΕΣΠΑ. Αλλά δυστυχώς είναι και το σύστημα έτσι που και να θες να κάνεις, δεν σου το επιτρέπει. Για να μετατρέψω έναν εξάκλινο θάλαμο σε τετράκλινο και το υπόλοιπο τμήμα να το διαμορφώσω σε τουαλέτα, ήθελε μελέτη. Ήθελε λεφτά. Λεφτά δεν υπήρχαν και άρχισα να ψάχνω για δωρεές.  Όπως, εξασφάλισα κρεβάτια, έπιπλα και ό,τι χρειαζόμουν στην επάνω κλινική. Ξεκίνησα και τα φτιάχνω ένα-ένα, ό,τι μπορώ κάνω. Φτιάχνουμε σε συνεργασία με το γιατρό από το παράρτημα,  αιμοδυναμικό υπερσύγχρονο. Να σκεφτείτε κύριε Βραχιολίδη, είχαμε καρδιολογική κλινική και δεν είχαμε αιμοδυναμική, κάτι που είναι εγκληματικό. Δεν μπορεί να σου κάνει κάποιος έμφραγμα και να μην έχεις τη δυνατότητα να πας δίπλα να του κάνεις μπαλονάκι ή να του κάνεις στεφανιογραφία.
Για την Αιματολογική κλινική: τώρα που γίναμε συγκρότημα, είχαμε τεχνική υπηρεσία αλλά δεν είχαμε πολιτικό μηχανικό. Τώρα έχω πολιτικό μηχανικό που πήρα από το «Φλέμιγκ» και τον έχω καλέσει να κάνει μια μικρο-μελέτη για να αποκαταστήσω τις βλάβες όπως μπορώ. Δεν θέλω κύριε Βραχιολίδη να κλείσω μια κλινική, είναι δύσκολο να κλείσει μια κλινική.
                
Έχετε συγχωνευθεί με το «Αμαλία Φλέμιγκ» και το «Παπαδημητρίου». Εκεί υπάρχουν αντίστοιχες Αιματολογικές κλινικές. Δεν θα μπορούσε η Αιματολογική κλινική του «Σισμανογλείου» να μεταφερθεί εκεί;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι πολύ ωραία η ερώτησή σας και μία πολύ λογική ερώτηση που θα έπρεπε να υλοποιείται. Ακούστε, η Αιματολογική που έχει το «Φλέμιγκ» δεν έχει τις ίδιες εφημερίες, δεν έχει τον ίδιο όγκο δουλειάς με το «Σισμανόγλειο» και παράλληλα δεν ανήκει στο «Φλέμιγκ», ανήκει στους «Αγίους Αναργύρους». Είχε μεταφερθεί όταν έγινε ο σεισμός, από τους «Αγίους Αναργύρους» στο «Φλέμιγκ» και τώρα πρέπει να φύγει από το «Φλέμιγκ» για να γυρίσει εκεί όπου ανήκει. Το πιο ωραίο θα ήταν να φύγει η Αιματολογική κλινική από εδώ (Σισμανόγλειο) και να μεταφερθεί στο «Φλέμιγκ».  Πρέπει όμως πρώτα να φύγει εκείνη και να επιστρέψει στους «Αγίου Αναργύρους». Γιατί διαφορετικά και οι γιατροί θα έχουν αντιδράσεις. Έχω κάνει ένα σχέδιο συγχωνεύσεων. Για παράδειγμα: έχω τρεις Παθολογικές στου «Παπαδημητρίου», έχω δύο Παθολογικές στο «Φλέμιγκ» και δύο Παθολογικές στο «Σισμανόγλειο». Τι πιο σωστά από το να πω: πόσες Παθολογικές χρειάζομαι σε ακτίνα 6 χιλιομέτρων; Τρεις Παθολογικές γερές. Να κατανείμω τους γιατρούς που έχω. Αυτό θα κάνουμε, ήδη το έχουμε αρχίσει, παρά τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν και θα υπάρξουν. Ήδη έχω βάλει τις δύο Καρδιολογικές που είχα πρόβλημα στο «Φλέμιγκ» και συλλειτουργούν. Και δεν χρειάστηκα άλλο γιατρό. Μετέφερα γιατρούς αναισθησιολόγους που ήθελα στο «Φλέμιγκ» από του «Παπαδημητρίου» και κάλυψα τις ανάγκες. Έφερα εδώ στο «Σισμανόγλειο» γιατρούς όπως παθολόγο, γαστρεντερολόγους, καρδιολόγους. Με σωστή ανακατανομή και  τοποθέτηση του ιατρικού προσωπικού,  μπορείς να εξυπηρετηθείς. Όλα αυτά όμως θέλουν πολύ δουλειά και στήριξη από… πάνω.

Αποθεματικά στα ταμεία σας είχατε;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είχαμε, ευτυχώς λίγα, αλλά δεν παύουν να είναι χρήματα τα οποία διεκδικούμε να τα πάρουμε πίσω.

Τι εννοείτε να τα πάρετε πίσω; Τα είχατε επενδύσει και τα χάσατε;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εμείς δεν επενδύουμε. Έχουμε υποχρέωση τα χρήματά μας να τα καταθέτουμε στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγγνώμη κυρία Οικονόμου, στην Τράπεζα της Ελλάδος τα είχαν και άλλα νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, Πανεπιστήμια και κουρεύτηκαν από τον κ. Προβόπουλο.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ακούστε. Για ένα διάστημα, τα χρήματα μπορείς να τα έχεις στην τράπεζα με την οποία συνεργάζεσαι για την μισθοδοσία του προσωπικού. Όταν ανέλαβα το νοσοκομείο, βρήκα την Εθνική Τράπεζα. Μετά όμως από ένα χρονικό διάστημα τα χρήματα πρέπει να πηγαίνουν υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος. Εμείς είχαμε καταθέσει 1.200.000 ευρώ και μας πήραν με το «κούρεμα» τα 950.000 ευρώ.

Ο κ. Προβόπουλος δηλαδή τα επένδυσε σε ομόλογα;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λογικά,  ναι.

Αφού είχατε αυτά τα αποθεματικά, γιατί δεν τα επενδύατε μέσα στο νοσοκομείο για να επουλώσετε τις πληγές που έχει;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μπορεί να φαίνεται ότι έχεις αποθεματικό αλλά στην ουσία δεν έχεις, γιατί είναι κατασχεμένα τα χρήματα, από αγωγές που έχουν γίνει και δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις. Δεν είναι απλό το πρόβλημα. Τα νοσοκομεία θα ήταν και βιώσιμα και λειτουργικά εάν μας πλήρωναν έγκαιρα τα ασφαλιστικά ταμεία. Πώς λοιπόν να μην είναι «μέσα» τα νοσοκομεία… Όταν έχεις μειωμένο προϋπολογισμό και αναγκάζεσαι να εξυπηρετήσεις και τους εξωτερικούς ασθενείς, που πρέπει να τους εξυπηρετήσεις, με τα νοσοκομειακά φάρμακα, εκ των πραγμάτων επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός σου.

Σημ συντάκτου: Μόνο που και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων φρόντισε ο κ. Προβόπουλος επίσης να τα «κουρέψει» χάριν των δανειστών…


Πρόβλημα σε ιατρικό-φαρμακευτικό υλικό υπάρχει στο «Σισμανόγλειο»;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στην μορφή που υπήρχε παλαιότερα, όχι. Γιατί τώρα αρχίζουμε και πληρώνουμε.

Απεργία όμως δεν έκαναν πρόσφατα οι γιατροί;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η απεργία ήταν για τις εφημερίες. Εμείς είχαμε το εξής πρόβλημα: ενώ πήραμε και το «Παπαδημητρίου», πήραμε και το «Παιδοψυχιατρικό Πεντέλης», δεν μας δώσανε χρήματα για τις εφημερίες αυτών των ανθρώπων. Μας δώσανε χρήματα που καλύπτουν τις εφημερίες για το «Σισμανόγλειο» και για τα Κέντρα Υγείας. Εγώ, έχω πάρει επιπλέον το «Παπαδημητρίου» με πάνω από 300 γιατρούς, το «Παιδοψυχιατρικό» που μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας που έχει υπερωρίες κι έχω πάρει και δύο ιατροπαιδαγωγικές δομές κι έναν ξενώνα. Αυτά όλα έχουν γιατρούς και προσωπικό. Δεν θα έπρεπε να πάρουμε χρήματα γι’ αυτά; Κι έχω απλήρωτες τις εφημερίες των γιατρών πάνω στου «Παπαδημητρίου». Και δουλεύουν οι άνθρωποι. Κι έρχονται κάθε τόσο στο γραφείο μου και μου λένε: έχουμε να πληρώσουμε δάνειο, έχουμε να πληρώσουμε των παιδιών μας τα έξοδα. Όταν έχεις προσωπικό πρέπει να το πληρώνει, πώς να το κάνουμε;

Έτσι όπως περιγράφεται την τραγικότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε, βλέπετε έναν χρονικό ορίζοντα όπου θα μπορούν αυτά να επιλυθούν;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως σας είπα, ζήτησα από τον μηχανικό να μας κάνει μια μικρο-μελέτη, τουλάχιστον, μέχρι να μπορέσω να κάνω ένα μεγάλο έργο,  να μπορέσω να αντιμετωπίσω άμεσα τα πρώτα προβλήματα που υπάρχουν. Ακούστε κύριε Βραχιολίδη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι καθόλου απλά. Στο χώρο όπου φτιάχνουμε το Αιμοδυναμικό,  ήταν χάλια  οι σωληνώσεις. Τις άλλαξα αν και μπορούσα να τις σκεπάσω σαν τους άλλους. Δεν το έκανα. Ο ασθενής που έρχεται στο νοσοκομείο μας,  θέλει να βρει και περίθαλψη και καλές συνθήκες και τις τουαλέτες του καθαρές. Και όλα αυτά, μέσα σε σφιχτό οικονομικό προϋπολογισμό. Το πρώτο χρόνο που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Διοικητής, μείωσα  κατά 40% τις δαπάνες. Αυτά που ζούμε εδώ, γράφονται σε βιβλίο με τίτλο: «Πώς μπορείς να διοικήσεις ένα νοσοκομείο σε περίοδο κρίσης». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου