Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: «Θ’ ΑΝΕΒΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ»


από τον Μάκη Βραχιολίδη
Ανησυχία, θόρυβο αλλά και μαχητική διάθεση προκειμένου να παρεμποδιστεί η οικοπεδοποίηση του Υμηττού, προκαλεί το δημοσίευμα της «Ελεύθερης Ώρας», με τίτλο  «Ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων δικαιώνονται από τα Δικαστήρια και ετοιμάζονται να κτίσουν Βίλες και Πανεπιστήμια στα βουνά». Η αποκάλυψη αφορούσε και στον Υμηττό, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «Ο Υμηττός (το ίδιο ισχύει και για  άλλα βουνά-δασικές εκτάσεις) δεν ανήκει, όπως μας μπούχτιζαν, στο δημόσιο. Ανήκει σε πολλούς ιδιοκτήτες οι οποίοι αγόρασαν με χρήματά τους από το Ταμείο Εθνικής Αμύνης 100 τουλάχιστον στρέμματα και διεκδικούν πλέον το αυτονόητο: να χτίσουν το σπίτι τους.
…Ήδη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο οποίο προσέφυγε ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Αναπήρων Πολέμου Αττικής, τους δικαίωσε», επιβάλλοντας στο Δημόσιο βαριά πρόστιμα.
 Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου:
1. Επιδίκασε υπέρ των προσφευγόντων ιδιοκτητών το ποσό των 5.000.000 ευρώ ως αποζημίωση υλικής βλάβης συν τους φόρους.
2. Επιδίκασε στους προσφεύγοντες συλλογικά το ποσό των 40.000 ευρώ συν τους φόρους, για δικαστικά έξοδα.

Τα πρόστιμα που επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε βάρος της Ελλάδος για τις ιδιοκτησίες του Υμηττού, ουσιαστικά αποκαλύπτουν αυτό που επί δεκαετίες έκρυβε το ελληνικό δημόσιο: ότι ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός, κατέχει νομίμως ιδιωτική έκταση 100 στρεμμάτων στον Υμηττό».

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Ε.Ω.» έκανε μνεία και στον τότε Δήμαρχο Χολαργού Αντώνη Πολύδωρα, αδερφό του βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην υπουργού, Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος στα 1974 είχε δώσει ομηρικές μάχες μαζί με κατοίκους και φορείς της πόλης, για να αποτρέψει την ανέγερση οικοδομών στον Υμηττό. Μάλιστα, ο τότε Δήμαρχος δεν δίστασε να τα βάλει με το καθεστώς του Ιωαννίδη, υποβάλλοντας την παραίτηση του μαζί με το δημοτικό συμβούλιο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην επιχειρούμενη οικοπεδοποίηση του Υμηττού. Το γεγονός είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο ενώ είχε μεταδοθεί μέσω του Β.Β.C. σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, το B.B.C. μετέδιδε: «Πρώτη αντίσταση κατά της χούντας: ομαδική παραίτηση Δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου Χολαργού»!
Ο τέως Δήμαρχος Χολαργού Αντώνης Πολύδωρας, με αφορμή την αποκάλυψη της «Ε.Ω.», έστειλε επιστολή στην εφημερίδα, στην οποία, αφού εκφράζει την έντονη αντίθεσή του με το περιεχόμενο του δημοσιεύματος,  διαβεβαιώνει ότι στον Υμηττό «ούτε ιδιοκτησίες υπάρχουν, ούτε νόμιμοι τίτλοι, καθώς το 303 Ν.Δ. του 1974 καταργήθη». Ο κ. Αντώνης Πολύδωρας με τον οποίο επικοινωνήσαμε και τηλεφωνικά, αφού μίλησε ευθέως για προσπάθεια καταπάτησης του Υμηττού, δήλωσε ότι εάν χρειαστεί θα ξανανέβει στο βουνό και θα προτάξει  μαζί με τους κατοίκους τα στήθη του, για να αποτρέψει όποιους επιδιώκουν να μετατρέψουν σε οικόπεδα και μπετόν το βουνό της Αττικής!  
Η επιστολή του πρώην Δημάρχου Χολαργού έχει ως εξής:
 Ο Αντώνης Πολύδωρας, αδελφός του βουλευτού της Ν.Δ. Βύρων Πολύδωρα, όταν ήταν δήμαρχος Χολαργού το 1974 τα έβαλε με το καθεστώς της χούντας για να αποτρέψει την οικοπεδοποίηση του Υμηττού. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και ο αγέραστος Πολύδωρας δηλώνει έτοιμος να ξαναπροτάξει τα στήθη του για την σωτηρία του βουνού.

“ΠΡΟΣ:
τον κ. Μάκη Βραχιολίδη
                            
Χολαργός, 17 Ιουλίου 2012

Κύριε Μάκη Βραχιολίδη,

Με αφορμή το ρεπορτάζ, που έχετε δημοσιεύσει στην έγκριτη εφημερίδα Ε.Ω. της 12ης Ιουλίου 2012, με τίτλο: «Ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων δικαιώνονται από τα Δικαστήρια και ετοιμάζονται να κτίσουν…. Βίλες και Πανεπιστήμια στα βουνά!», έχω την τιμή να παρατηρήσω ορισμένα πράγματα, τα οποία αν και γνωστά, επιβάλλεται, πιστεύω, να επαναληφθούν για να αντιληφθούν ακόμη και οι πλέον δύσπιστοι ή οι αγνοούντες ενδεχομένως την πραγματικότητα, πώς έχει η κατάσταση σε σχέση με αυτούς που επιβουλεύονται τον Υμηττό στις παρυφές του στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού.

Κύριε Βραχιολίδη,

Είναι γνωστό ότι έχετε δικαίωμα να δημοσιεύσετε ό,τι νομίζετε, κρίνοντάς το εσείς σωστό ή δίκαιο. Αυτό δεν μπορεί κανείς να σας το απαγορεύσει.

Η ιστορία όμως και οι αγώνες της εφημερίδος σας για το πράσινο, για το περιβάλλον και κυρίως για τον Υμηττό (μας), έχει καταγραφεί και  αναγνωρισθεί. Η λεπτομερής αναφορά σας στο ρεπορτάζ των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σχεδόν συνηγορητική προς τους «καταπατητές», έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλους τους προηγούμενους αγώνες που έκανε η ταπεινότης μου, ως Δήμαρχος Χολαργού στα δύσκολα χρόνια μαζί με το λαό του Χολαργού. Δεν θα αναφέρω ονόματα, διότι φοβούμαι τη λησμονιά από το πέρασμα του χρόνου αφενός και αφετέρου εσείς με την εφημερίδα σας, έχετε αναγνωρίσει και δημοσιεύσει κατ΄επανάληψη τόσο τα γεγονότα όσο και τα ονόματα των Χολαργιωτών μαχητών της πρώτης γραμμής, που έσωσαν πριν από 38 χρόνια τον Υμηττό. Εκείνο όμως που οφείλω να αναφέρω, είναι ότι μαζί με τον αείμνηστο αδελφό μου Σωτήρη και τους πολλούς φίλους και γείτονες, ήταν δίπλα μου και ο πατέρας σας, Διευθυντής τότε της μόνης εκδιδομένης στο Χολαργό εφημερίδος, «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ»,  ο Απόστολος Βραχιολίδης.  Ο κ. Βραχιολίδης ανταποκρίθηκε αμέσως στο τηλεφώνημά μου, τηλεφώνημα και προσκλητήριο συναγερμού, και όλοι μαζί τότε (15-6-1974) Δήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι, Τύπος και λαός, ανεβήκαμε στον Υμηττό στο Κορακοβούνι (αυτό ήταν το πεδίο μάχης), και αποτρέψαμε την επιχειρούμενη καταστροφή, προτάσσοντας τα στήθη μας μπροστά στις μπουλντόζες που εκινούντο να «ανοίξουν» δρόμους ανάμεσα στα πεύκα.

Πιστεύω ότι οι προθέσεις σας δεν είναι κακές, όμως η περικοπή στο ρεπορτάζ  «Η οικονομική κρίση έχει λυγίσει το κράτος το οποίον πλέον δεν μπορεί να πληρώσει άλλα πρόστιμα και αργά ή γρήγορα θα αναγκασθεί να δώσει προς χρήση τις υπάρχουσες ιδιοκτησίες ή να τις αντικαταστήσει με άλλες σε άλλα σημεία της χώρας», ήταν άστοχος. Και αυτό διότι ούτε ιδιοκτησίες υπάρχουν, ούτε νόμιμοι τίτλοι, καθώς το 303 Ν.Δ. του 1974 καταργήθη.

Πρέπει δε να τονίσουμε, ότι τους αναπήρους και τα θύματα πολέμου και τους σεβόμεθα και τους τιμούμε. Και εάν η πολιτεία έχει τη πρόθεση να τους βοηθήσει, ας το πράξει. Θα συμφωνήσουμε και θα τους συμπαρασταθούμε. Όχι όμως εις βάρος του Υμηττού. Δεν πρέπει να είναι ο Υμηττός η εύκολη λύση και το θύμα.

Σας γνωρίζουμε ακόμη, ότι και στην οικογένειά μου, στενή και ευρύτερη, έχουμε πολλούς πολεμιστές, πολλούς αναπήρους και πολλά θύματα, τα οποία με το αίμα τους έχουν ποτίσει το αειθαλές δένδρο της Ελευθερίας της Ελλάδος. Για να ζούμε ελεύθεροι εμείς, οι απόγονοι τους. Να κατοικούμε στους Δήμους στις υπώρειες του Υμηττού. Δεν ζήτησαν, δεν ζητήσαμε όμως, ποτέ οικόπεδα στον Υμηττό.

Σας ενημερώνουμε ακόμη ότι:

1.   Στην από 3/3/2009 ερώτηση του συμπολίτου μας Βουλευτού και πρώην Προέδρου της Βουλής, Βύρωνα Γ. Πολύδωρα, η Β΄ ΕΠΚΑ με έγγραφό της προς το τμήμα Αρχαιολογικών χώρων του Υπουργείου Πολιτισμού εισηγήθηκε την κήρυξη της ζώνης Κορακοβούνι – Αγία Ελεούσα – Άγιος Ιωάννης Θεολόγος σε Αρχαιολογικό χώρο. Αυτή είναι η απάντηση στην ερώτηση του βουλευτού Βύρωνα Γ. Πολύδωρα.
2.  Ο Καλλικρατικός Δήμος ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ (100 χιλιάδες κάτοικοι περίπου) με τον δραστήριο Δήμαρχο Βασίλη Ξύδη, με το Δημοτικό Συμβούλιο σύσσωμο, τους φορείς του Δήμου μας και ολόκληρο το λαό, δεν θα επιτρέψουν άλλη καταστροφή του Υμηττού μας. Και προ παντός δεν θα επιτρέψουμε νομιμοποίηση των παρανομιών και των εικονικών «τίτλων ιδιοκτησίας».
3.  Ο ΣΠΑΥ με τους 15 Δήμους και στις δύο πλευρές του Υμηττού, με πληθυσμό περίπου 1.200.000 κατοίκους αγρυπνούν και είναι αποφασισμένοι ν’αντιδράσουν, προστατεύοντας το μυροβόλο και αγαπημένο βουνό από θεούς και ανθρώπους. Ως γνωστόν, υπάρχει Ναός του Υμηττίου Διός.
4.  Ο περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, έχει εκδηλώσει έμπρακτα την αγάπη του και το ενδιαφέρον του για τον Υμηττό και το πράσινο, το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Αυτό το έχω διαπιστώσει προσωπικώς από τη μακροχρόνια συνεργασία που είχα μαζί του όταν ήταν Νομάρχης Αττικής, αλλά και σήμερα ως Περιφερειάρχης.

Κύριε Βραχιολίδη,

Θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους, οι διάφοροι δήθεν ιδιοκτήτες και δυνητικοί διεκδικητικές, στην ουσία καταπατητές (με πλασματικούς τίτλους, ανυπόστατους και άκυρους, αν υπάρχουν) πως όσες αποφάσεις και αν έχουν, όση προσπάθεια και αν καταβάλλουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με σύσσωμο τον λαό της Αττικής, που θα πολεμήσουν για τα πεύκα του Υμηττού, για την ανάσα των παιδιών τους.

Ας θυμηθούν οι επιθυμούντες να καταστρέψουν την χλωρίδα και την πανίδα του Υμηττού, ότι «Φωνή Λαού Οργή Θεού».-

Με εκτίμηση

Αντώνης Γ. Πολύδωρας
πρώην Δήμαρχος και
Αντιδήμαρχος Χολαργού,
και επί σειράν ετών
τεσσαράκοντα οκτώ,
Δημοτικός Σύμβουλος
και Πρόεδρος του
Εξωραϊστικού Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Χολαργού
«Ο ΥΜΗΤΤΟΣ»”


Ευχαριστούμε τον κ. Αντώνη Πολύδωρα για την επιστολή του, όμως όσο και αν ισχυρίζεται ότι στον Υμηττό δεν υφίστανται ιδιοκτησίες ούτε νόμιμοι τίτλοι, καθώς καταργήθηκε το 303 Ν.Δ. του 1974, αυτό προφανώς είναι νομικό επιχείρημα που υποθέτουμε χρησιμοποίησε και το Δημόσιο στην αντιπαράθεσή του με τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Αναπήρων Πολέμου, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το εν λόγω Δικαστήριο όμως δικαίωσε την πλευρά των ιδιωτών, επιβάλλοντας βαριά πρόστιμα σε βάρος της Ελλάδος. Προφανώς και η υπόθεση δεν είναι απλή. Και η αντιπαράθεση μεταξύ Πολιτείας και ιδιωτών-φερόμενων ιδιοκτητών μεγάλων εκτάσεων του Υμηττού  θα συνεχιστεί.

Ο Α. Πολύδωρας, απέστειλε επιστολή στην "Ε.Ω." εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του για το δημοσίευμα



ΑΚΑΜΑΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ Ο ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ
 

Είναι ο μοναδικός πολιτικός-βουλευτής που ασχολείται με τόσο πάθος με την προστασία του Υμηττού. Με συνεχείς παρεμβάσεις του στην Βουλή, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπενθυμίζοντας τα καθήκοντα σε όσους επιμένουν να ξεχνούν και να μην εφαρμόζουν τις αποφάσεις σωτηρίας του Υμηττού. Καθοριστικές για τον Υμηττό, ήταν οι από τον Βύρωνα Πολύδωρα, καταθέσεις ερωτήσεων στην Βουλή, αρχικά στις 3/3/2009 προς τον τότε υπουργό κ. Σουφλιά και στη συνέχεια στις 27/1/11 προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο, αναφορικά με την ανακήρυξη σε προστατευόμενο  Αρχαιολογικό χώρο της περιοχής Υμηττού γύρω από το  Κορακοβούνι –Μονή Αγίας Ελεούσας. Η πρωτοβουλία του βουλευτού είχε θετικό αποτέλεσμα, όπως το περιγράφει και στην παραπάνω επιστολή, ο αδερφός του Αντώνης Πολύδωρας: Η Β’ Επιτροπή Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων  με έγγραφό της προς το τμήμα Αρχαιολογικών χώρων του Υπουργείου Πολιτισμού έχει ήδη εισηγηθεί την κήρυξη της ζώνης Κορακοβούνι – Αγία Ελεούσα – Άγιος Ιωάννης Θεολόγος σε Αρχαιολογικό χώρο. Η εισήγηση αναμένεται να εγκριθεί άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου