Με μεγάλη προσοχή, παρατηρούμε τις εξελίξεις για τα θέματα που προέκυψαν, σχετικά με την“Aνάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Ιερού Ναού Αγίας Σκέπης – Αγίου Αλεξάνδρου και της επέκτασής του” καθώς και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου.
Οι κάτοικοι, ο τοπικός Τύπος, ο Σύνδεσμος Παλαιών Παπαγιωτών (1954-1964), Δημοτικές παρατάξεις προβληματίστηκαν για τις αποφάσεις και ενέργειες του Δήμου ( Παπάγου) και έκαναν νόμιμες ενέργειες (Πολεοδομία – Υπουργείο Πολιτισμού – Αρχιεπισκοπή κλπ) και πέτυχαν την κατάργηση των θέσεων στάθμευσης από τον περιβάλλοντα χώρο της Αγίας Σκέπης-Αγίου Αλέξανδρου, στα χαρτιά, όχι στην πράξη.
Προς το παρόν έγινε αναβολή των διαδικασιών για την επέκταση του Ναού και αναμένεται απόφαση του Δασαρχείου Πεντέλης όσον αφορά τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Για τον περιβάλλοντα χώρο του Αγίου Γεωργίου είναι έργο που θα κριθεί από τους επισκέπτες γιατί οι εργασίες σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί. Η παραλαβή του έργου θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, όπως και του έργου της εισόδου της Λ. Κύπρου.
Όλοι που ασχολήθηκαν με τα θέματα της Αγίας Σκέπης Αγ. Αλεξάνδρου διέθεσαν χρόνο, έκαναν δαπάνες, έζησαν ψυχολογικές εντάσεις διαπληκτίστηκαν και ακούγονται μηνύσεις γιατί;
Στο παρελθόν υπήρξαν και άλλα έργα για τα οποία οι κάτοικοι είχαν αντιρρήσεις, προσέφυγαν στα αρμόδια όργανα (Αστυνομία, Πολεοδομία, Εφετείο, Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ).
Όπως:
· Η ανέγερση του προτεινόμενου κτιρίου ‘Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Παπάγου’ στο Ο.Τ. 188ζ επί των οδών Ελ. Βενιζέλου και Εφέσσου στην Κάτω ζώνη Παπάγου σε ακατάλληλο γι’ αυτό το σκοπό οικόπεδο και μάλιστα με αυξημένο Συντελεστή Δόμησης (ΣΔ 1,45 αντί ΣΔ=1,00 που ισχύει σε όλο το Δήμο). Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 24/02/10 και αναμένεται σχετική απόφαση του ΣτΕ.
· Ο αποχαρακτηρισμός τμήματος του ΟΤ356 από Κοινόχρηστο χώρο και τον χαρακτηρισμό του ως χώρο Δημοτικού Βρεφονηπιακού και Παιδικού Σταθμού, επίσης σε ακατάλληλο από άποψη θέσης και επιφάνειας οικόπεδο και γι’ αυτή τη χρήση οι κάτοικοι προσέφυγαν στο ΣτΕ.
· Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αγοραστεί τμήμα του ΟΤ 217 επί της οδού Αργυροκάστρου και Πίνδου, χωρίς να έχει προσδιοριστεί η χρήση του.
· Ο χώρος του Κυλικείου του Δήμου Χολαργού.
· Τα οικόπεδα των κολυμβητηρίων Παπάγου – Χολαργού κ.λ.π.
Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση:
Η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Ιερού Ναού Αγίας Σκέπης, Αγίου Αλεξάνδρου αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που έχει ο Δήμος Παπάγου με σκοπό ένα δίκτυο πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων που συνδέουν το σύνολο των πράσινων ανοικτών και ελεύθερων χώρων του προαστίου από τις λεωφόρους Μεσογείων και Κατεχάκη μέχρι τον Υμηττό.
Στα πλαίσια αυτού του ευρύτερου σχεδιασμού εκπονήθηκε ολοκληρωμένη μελέτη.
Στο Πρόγραμμα «Πράσινη Ζώνη, στην πόλη» (Π.Ζ.Π.) σαφώς προβλέπεται να γίνουν έργα με σκοπό τη βελτίωση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την άμβλυνση των λειτουργικών προβλημάτων αυτών των αστικών κέντρων και μέσω καινοτόμων σχετικά μικρής κλίμακας και αποτελεσματικών παρεμβάσεων.
Το θέμα μας δεν είναι να κρίνουμε τις μελέτες, τους προϋπολογισμούς, τις αναθέσεις. Αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο στον απολογισμό του Δήμου. Οι κάτοικοι όμως δεν ενημερώθηκαν για τα έργα και για τις επεμβάσεις του ανωτέρω έργου που αφορά την περιοχή τους, δεν υπήρξε καμιά διαβούλευση, ανακοίνωση τίποτε σχετικό.
Δεν θα θέλαμε να εμφανιστούν στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού συμπτώματα ταραχών και καμία πιθανότητα να γίνει… «της Κερατέας».
Με ποιές προτεραιότητες προγραμματίστηκε η διάστρωση των πεζοδρομίων, μέχρι σήμερα καμία εργασία δεν άρχισε στο εσωτερικό της κάτω ζώνης Παπάγου γιατί;
Είναι βέβαιο ότι και στο μέλλον θα παρουσιαστούν θέματα πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, κυκλοφοριακά, στάθμευσης αυτοκινήτων κλπ. – τόσο στην περιοχή Παπάγου όσο και Χολαργού, που πιθανόν να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις, προσφυγές στα αρμόδια όργανα διαπληκτισμούς, μεταξύ κατοίκων ή το Δήμο, προσφυγές στα δικαστήρια κλπ.
Πιστεύουμε ότι:
Η χωροθέτηση λειτουργιών σε ένα Δήμο είναι προϊόν πολεοδομικής μελέτης, ώστε με επιστημονικό τρόπο να καταγράφονται, ταξινομούνται, ιεραρχούνται και να υλοποιούνται οι διάφορες απαραίτητες χρήσεις με παράλληλη αξιολόγηση των επιπτώσεων τους, που δεν πρέπει να τραυματίζουν την περιοχή που καλούνται να υπηρετήσουν, αλλά να λειτουργούν ως υπόδειγμα αντίληψης και νοοτροπίας για τους κατοίκους.
Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Παπάγου-Χολαργού του 2011 αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι δίνεται έμφαση στην ενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών του πολίτη και των τοπικών φορέων.
Ο Δήμος θέτει την Κοινωνική Πολιτική σε απόλυτη προτεραιότητα τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των απαραίτητων προγραμμάτων. Δεν θα κρίνουμε το πρόγραμμα στο οποίο συνεχίζονται σε μεγάλο βαθμό έργα προηγούμενων ετών.
Επισημαίνουμε όμως τα κάτωθι που αναφέρονται σε αυτό.
Συνεχίζεται η σύνταξη τεχνικής έκθεσης για την ακριβή περιγραφή των εκτάσεων ιδιοκτησίας. Δημοτικής κοινότητας Παπάγου. Ξεκινούν οι τοπογραφικές αποτυπώσεις και στις δυο Δημοτικές Κοινότητες.
Στην Δ. Κοινότητα Χολαργού λειτουργεί κτηματολόγιο και στην Δ. Κοινότητα Παπάγου έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου. Τι ξεχάστηκε; Ή μήπως υπάρχουν διεκδικήσεις;
Συνεχίζονται οι υποστηρικτικές μελέτες για την έκδοση της απόφασης καθορισμού υπογείου χώρου στάθμευσης στην Πλατεία Δημοκρατίας.
Συνεχίζεται η μελέτη περιβαλλοντικού προελέγχου για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Δημοτικής Κοινότητας Χολαργού, καθώς και η σύνταξη μελέτης (ΓΠΣ) εντός των ορίων της Δ. Κοινότητας Παπάγου.
Συνεχίζεται η ανεύρεση χρηματοδότησης για τον υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων στην πλατεία Δημοκρατίας, καθώς και η κατασκευή υπογείου χώρου στάθμευσης στο γήπεδο ποδοσφαίρου Παπάγου.
Πως ανατέθηκαν οι μελέτες; Ενημερώθηκαν οι κάτοικοι για τα έργα; Με ποιες διαδικασίες αναζητούνται χρηματοδότες;
Από ότι γνωρίζουμε, για το γήπεδο Παπάγου έχουν προσφύγει κάτοικοι στο Σ.τ.Ε.
Ξεκινά η κατασκευή του συγκροτήματος κολυμβητηρίου στην περιοχή του λόφου Τσακού. Έχει ξεκαθαριστεί το θέμα του οικοπέδου;
Στο πρόγραμμα δεν αναφέρεται τίποτα που να αφορά τις θέσεις και απόψεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την περιοχή της Αγίας Ελεούσας στον Υμηττό. Για την μεταφορά του ΚΤΕΟ και την παραχώρηση της έκτασης στο Δήμο για να την αξιοποιήσει. Για την χωροθέτηση των θέσεων στάθμευσης των απορριμματοφόρων αυτοκινήτων των δύο Δήμων.
Μη θίγεις τα κακώς κείμενα.
Η άποψη μας είναι ότι μετά τη συνένωση των δυο Δήμων Παπάγου-Χολαργού πρέπει:
1. Να ανασκοπιστεί η συνολική πολεοδομική εξέλιξη των δύο Δήμων που υπερβαίνει την 50ετία ύπαρξης και λειτουργίας τους, χρονικό διάστημα αρκετά μεγάλο ώστε να επιτρέψει τη συλλογή στοιχείων και συναγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σε συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη – προτάσεις θα πρέπει να κάνουν όλες οι παρατάξεις, αφού στο πρόγραμμα τους προβλεπόταν προστασία του περιβάλλοντος βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων κλπ.
Ας το αποδείξουν!
2. Επί τη βάση των επιστημονικών συμπερασμάτων και των αναγκών του Ενιαίου Δήμου να καταρτιστεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) από μηδενική βάση που θα αφορά και τις δύο περιοχές (Παπάγου-Χολαργού).
3. Η μελέτη να τεθεί σε διαβούλευση. Βέβαια θα πονέσει, αλλά τελικά πρέπει να εγκριθεί ώστε να εκτελούνται τα έργα με ιεράρχηση και πάντα με απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος και του πρασίνου. Το Γ.Π.Σ. θα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τις Δημοτικές Αρχές επί σειρά ετών.
4. Η μελέτη επί τη βάση της οποίας θα εγκριθεί το ΓΠΣ (Παπάγου-Χολαργού) θα αποτελέσει πολύτιμο προηγούμενο για όλα τα άλλα προάστια των Αθηνών και μοναδικό βοήθημα για τη βιώσιμη πολεοδομική ανασυγκρότηση της πρωτεύουσας.
Φιλικά,
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου