Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Καθαριότητα – Ώρα Μηδέν στο Χολαργό


Του Κώστα – Πολυχρόνη Τίγκα

Δημοτικού Συμβούλου Παπάγου - Χολαργού
                            Το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Χολαργό οι κάτοικοι ζουν πραγματικά ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα με την καθαριότητα, αποτέλεσμα της μη αποκομιδής των απορριμμάτων από τους κάδους.
Έτσι λοιπόν σύσσωμη η Αντιπολίτευση ασκώντας το θεσμικό της δικαίωμα να φέρει προς συζήτηση θέματα μείζονος σημασίας για την κοινωνία και το δημότη ειδικότερα, ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα και να γίνει προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.
 Στη συζήτηση που έγινε στις 19 Μαΐου 2011, είπα μεταξύ των άλλων ότι έχουμε δύο διαφορετικές εικόνες σε ότι αφορά την καθαριότητα στον Παπάγο και στο Χολαργό. Στον Παπάγο η αποκομιδή των απορριμμάτων λειτουργεί από χρόνια κατά τρόπο αποτελεσματικό. Στο Χολαργό, αντίθετα τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση μας φέρνει πολλές δεκαετίες πίσω.  
 Αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους η κατάσταση που προανέφερα για τον Παπάγο μόνο τυχαία δεν έγινε. Είναι αποτέλεσμα της απόδοσης του προσωπικού, αλλά και της  επίπονης και σωστά οργανωμένης εργασίας των Αντιδημάρχων καθαριότητας των τελευταίων ετών και κυρίως της κ. Φασούλη και του κ. Ρετσινιά . Αντίθετα στο Χολαργό η καθαριότητα, μια δραστηριότητα που από ότι λένε οι κάτοικοι παρέχονταν σωστά επί αρκετά χρόνια, βλέπουμε  ότι τελευταία χωλαίνει.
 Συνεχίζοντας τόνισα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε πώς θα μπορέσουμε να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη τα οποία είναι πολύ υψηλά με τα σημερινά δεδομένα τόσο στον Παπάγο (2.35 Ευρώ/τ.μ. ετησίως) όσο και στο Χολαργό (1,85 Ευρώ/τ.μ. ετησίως). Αντί αυτού ψάχνουμε λύση για ένα ζήτημα για το οποίο είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, αφού ο δημότης δικαιούται αυτό για το οποίο πληρώνει.
 Μιλήσαμε λοιπόν επί τρεις ώρες περίπου για να πούμε  ότι για όλα φταίει η προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου και ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή σε τίποτε δεν φταίει. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Η κοινωνία και οι δημότες απαντούν: « Με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ξεκαθαρίσαμε και στις εκλογές του Νοέμβρη του 2010 την κατατάξαμε στην Αντιπολίτευση. Επιλέξαμε εσάς για να τα διοικήσετε το Δήμο καλύτερα και αποτελεσματικότερα. Κάντε το λοιπόν. »
 Καλό θα είναι οι έχοντες την ευθύνη για την καθαριότητα στο Δήμο μας, να αντιληφθούν ότι με την παρελθοντολογία δεν λύνεται το καυτό αυτό πρόβλημα, αλλά ούτε και κανένα άλλο.  Κατά την άποψή μου θα πρέπει να γίνουν τρία πράγματα:

      Άμεση αποκατάσταση των σχέσεων Δημοτικής Αρχής και εργαζομένων. Σήμερα οι σχέσεις είναι κάκιστες. Μην ξεχνάμε όμως, ότι ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η Διοίκηση του Δήμου είναι η καλύτερη δυνατή και οι Εργαζόμενοι το ίδιο, για την απόδοσή τους είναι απαραίτητη η άριστη συνεργασία μεταξύ τους. Τούτο εξάλλου αποτελεί βασική Αρχή στο Δημόσιο Management.

      Συναίνεση με την Αντιπολίτευση. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σεις διοικείτε το Δήμο, εσάς επέλεξαν οι δημότες. Όμως σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να λησμονείτε ότι έργο  της Συμπολίτευσης είναι η Υπέρβαση και της Αντιπολίτευσης η Συναίνεση και όχι η αρνητική επίκληση του παρελθόντος ή η μεμψιμοιρία αντίστοιχα.                                                                                                         
       Σοβαρότητα και Υπευθυνότητα. Πρέπει να το πάρετε απόφαση και να εργασθείτε μεθοδικά και αποτελεσματικά. Όσες δικαιολογίες και επικαλεσθείτε η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Τα σκουπίδια υπάρχουν και δεν κρύβονται. Κάντε πράξη αυτό που περιμένουν οι δημότες, γιατί «Καθαριότητα και Ανακύκλωση δεν περιμένουν».







.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου