Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

1,4 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΣΠΑ ΣΕ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ! Η WIND …ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ ΤΙΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ ΕΞΟΔΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ;

wind-photo
του Μάκη Βραχιολίδη
vrachiolidis@yahoo.gr
Θυμάστε το ρεπορτάζ της «Ε.Ω» «ΕΠΙΔΟΤΟΥΝ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»; Ρεπορτάζ που αποκάλυπτε μια ακόμη εξαπάτηση του λαού. Αυτή τη φορά με τα προγράμματα ΕΣΠΑ για τη δήθεν ανάπτυξη και επανεκκίνηση στην ελληνική οικονομία μέσω νέων επενδύσεων, αλλά και για νέες θέσεις εργασίας!!! Εκατομμύρια ευρώ τα οποία τελικά δίνονταν σε ημετέρους για να προχωρήσουν σε... επενδύσεις, χωρίς όμως καμία θέση εργασίας!
Ατράνταχτα στοιχεία, αποτέλεσαν τα ΦΕΚ τα οποία προβάλλαμε από την «Ε.Ω.». Ερωτηματικό στην υπόθεση αποτελεί η περίφημη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας WIND για την οποία ειπώθηκε ότι ήταν από τις επιχειρήσεις που ευνοηθήκαν με χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι: η εταιρεία προχώρησε σε επενδύσεις χωρίς καμία πρόσληψη; Όπως δηλαδή έγινε και με τις επιχειρήσεις που παρουσιάσαμε από το ρεπορτάζ της «Ε.Ω.», συνέβη και με την WIND;
Αυτό που εμείς γνωρίζουμε είναι ότι η γνωστή εταιρεία προχώρησε προ μηνών σε απολύσεις 118 εργαζομένων, με το πρόγραμμα της Εθελουσίας Εξόδου! Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορούσε 170 εργαζόμενους της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, προσφέροντας ελκυστικά κίνητρα αποχώρησης. Ειδικότερα, το πρόγραμμα απευθύνθηκε σε εργαζομένους της Wind Hellas με μέσο όρο εργασίας 12 έτη και παρείχε ως αποζημίωση 10 έως 20 επιπλέον μισθούς (μεικτές αποδοχές), πέραν όσων προβλέπει η νομοθεσία. Το προσφερόμενο «πακέτο» εκτιμάται ότι κόστισε στην εταιρεία 3.5 εκατ. ευρώ. Αυτό λοιπόν που μας αναφέρεται είναι ότι σημαντικό μέρος των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ η εταιρεία WIND το κάλυψε μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ!
Ερωτάμε λοιπόν τη WIND: Η εθελουσία έξοδος που έγινε από 25/06 μέχρι και 02/07 και το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ που κόστισε αυτή, καλύφθηκε από το ΕΣΠΑ; Πόσο ήταν το ΕΣΠΑ που πήρε η εταιρεία σας;
papanikolaou1
Εν τω μεταξύ, υποσχέσεις χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με 1,4 δις ευρώ σε διάστημα 30 μηνών, έδωσε ο Όλι Ρέν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου (φωτό). Συγκεκριμένα, ο ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων τόνισε: «Οι ελληνικές ΜΜΕ θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δάνεια ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, εντός περίπου 30 μηνών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».
Ο κ. Ρεν υπενθύμισε πως για να στηριχθούν τα δάνεια της ΕΤΕπ προς την Ελλάδα, συστάθηκε από τα διαρθρωτικά ταμεία κεφάλαιο εγγυήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ, ώστε να καταστεί δυνατό να χορηγήσει η ΕΤΕπ στις ελληνικές τράπεζες δάνεια για τις ΜΜΕ, συνολικού ύψους μέχρι 1 δισεκατομμυρίου ευρώ έως τα τέλη του 2015. Σε αυτή τη βάση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ ενέκρινε τον Ιούνιο την πρώτη δόση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για ενδιάμεσες τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, με την επιφύλαξη ορισμένων όρων.
Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι πρόκειται περί υποσχέσεων, μια και, αφενός απαιτείται ποσό 500 εκατ. ευρώ ως εγγύηση από τα διαρθρωτικά ταμεία για να δοθεί το ΕΣΠΑ και από την άλλη, υποσημειώσεις και αστερίσκοι, καθιστούν για μια ακόμη φορά το ΕΣΠΑ, όνειρο απατηλό για την ενίσχυση των μ.μ. επιχειρήσεων! Προφανώς, το συνολικό ποσό του 1 δις ευρώ (ευτελές για την ενίσχυση της οικονομίας), θα πάει απευθείας στην ενίσχυση των ημετέρων!
Αναφορικά με το θέμα της ενίσχυσης των μ.μ. επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ, ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Η σταδιακή επαναφορά των ομαλών ρυθμών διανειοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα από την ΕτΕπ, η οποία είχε μειωθεί σημαντικά κατά το προηγούμενο έτος, σε συνδιασμό με την ενίσχυση της ρευστότητας από την αποδέσμευση του νέου δανείου προς την Ελλάδα, δημιουργούν ένα σαφές και ευνοϊκό πλαίσιο για την προστασία θέσεων απασχόλησης, αλλά και για την παροχή κινήτρων αύξησης της ανταγωνιστικότητας του πιο ζωτικού για την Ελλάδα επιχειρηματικού τομέα. H πρόσφατη αποδέσμευση περίπου 750 εκ. ευρώ από την ΕτΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων είναι - με ορίζοντα τριετίας - η πρώτη που κατευθύνεται μεταξύ άλλων για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Κύριε Παπανικολάου, πομφόλυγες είναι όλα αυτά τα περί «προστασίας των θέσεων απασχόλησης», «αύξησης της ανταγωνιστικότητας» και «ευνοϊκών πλαισίων»! Η κυβέρνηση Σαμαρά με τα μέτρα-φωτιά και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κατακαίει τις τελευταίες μ.μ. επιχειρήσεις! Σε λίγους μήνες συντρίμια θα γίνει η ελληνική οικονομία! Ποια ενίσχυση λοιπόν του επιχειρηματικού τομέα μας τσαμπουνάτε;
"Ελεύθερη Ώρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου