Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Ο Δ. ΤΟΥΤΟΥΖΑΣ ...ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΑ!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ "ΠΑΠΑΓΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑ"
ρίχνει το...μπαλάκι στον Νικολάου!
Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Τούτουζας και πρώην Αντιδήμαρχος Παπάγου-Χολαργού μίλησε για τα όσα του καταλογίζουν αναφορικά με τον ΔΑΟΧ , στην εφημερίδα "Παπάγου Πολιτεία". 
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Δ., Τούτουζα είναι τα εξής:



 Τι απαντάτε σε όσους σας καταλογίζουν ότι στη τελευταία σας παρέμβαση στον τοπικό τύπο αποφύγατε τεχνηέντως να κάνετε λόγο για την «ταμπακιέρα» των κατηγοριών εναντίον σας;



Με την εν λόγω επιστολή, αισθάνθηκα την ανάγκη- προτού προσφύγω στη δικαιοσύνη, προκειμένου να αποδείξω τα ψεύδη και τις συκοφαντίες συγκεκριμένων δημοσιευμάτων- να απαντήσω πολιτικά απευθυνόμενος πρωτίστως σε όλους όσους με έχουν στηρίξει και συνεχίζουν να με στηρίζουν αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που ασχολούμαι με την ενεργό πολιτική. Η ενασχόληση μου με τα κοινά έγινε με γνώμονα την αξιοπρέπεια, την αξιοπιστία και το σεβασμό. Είμαι ένας νέος άνθρωπος, είμαι ένας από όλους εσάς, δεν έχω να κρύψω τίποτε και είμαι στη διάθεση του καθενός να απαντήσω σε κάθε ερώτημα.



Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι οι κατηγορίες προς το πρόσωπό σας προέρχονται από συγκεκριμένη κατεύθυνση;



Θα απαντήσω παραφράζοντας μία ρήση του Βολταίρου: «Μπορεί να μην συμφωνώ με όσα υποστηρίζουν. Μα θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά τους να διατυπώνουν ελεύθερα τις απόψεις τους».

 

 Καλός ο Βολταίρος, αλλά θα ήθελα μια σαφέστερη απάντηση. 


Ο αήθης προσωπικός πόλεμος που προέρχεται από συγκεκριμένη κατεύθυνση, τα τελευταία δύο χρόνια, δεν με πτοεί. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια τοπική κοινωνία που όλοι γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας. Όπως έχω ξαναπεί, το «ποιόν» των συγκεκριμένων ανθρώπων αποτελεί δείκτη της «αξιοπιστίας» τους και δίνει στη γραφή τους το περιεχόμενο που τους χαρακτηρίζει. Της λάσπης, της αφερεγγυότητας και της στοχοποίησης ανθρώπων ανάλογα με τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται. Τίποτε δεν κάνει έναν άνθρωπο τόσο ξεπερασμένο -ούτε καν η ηλικία του- όσο να καταφεύγει σε μεθόδους τέτοιου είδους. Είναι πολύ εύκολες οι καταγγελίες, οι «μομφές» και οι «καταδίκες», όταν μάλιστα ό,τι και να πεις δε συνεπάγεται την παραμικρή ευθύνη για εσένα. Και είναι ακόμη πιο εύκολο εκείνοι που δεν κάνουν τίποτα, να κατηγορούν εμάς που δεν τα κάναμε όλα…



 Ας περάσουμε τώρα σ’ αυτά τα οποία σας προσάπτουν. Έχουμε διαβάσει πολλά και διάφορα για τη σχέση σας με τα Σωματεία. Παρόλα αυτά απουσιάζει η δική σας τοποθέτηση.



Σας ευχαριστώ που μου δίνετε τη δυνατότητα να απαντήσω δημόσια σε αυτό το ερώτημα. Αρχικά, θα ήθελα να τονίσω ότι ο Αθλητισμός και τα Σωματεία, αποτελούν έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, τα Σωματεία δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς την αρωγή του Δήμου (ο οποίος διαθέτει τις αθλητικές υποδομές), και ο Αθλητικός Οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς τη συνδρομή των Σωματείων (αφού μέσω αυτών οι αθλούμενοι των Ακαδημιών του Αθλητικού Οργανισμού μπορούν να συμμετέχουν στους επίσημους αγώνες).

Κατά την περίοδο της Προεδρίας μου στον Δημοτικό Αθλητικό Οργανισμό Χολαργού (ΔΑΟΧ), το χρονικό διάστημα 2007-2010, συνεργάστηκα με όλους τους Προέδρους των Σωματείων με μοναδικό στόχο τη βελτίωση των αθλητικών υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας. Προσφέραμε μεγάλη γκάμα αθλητικών προγραμμάτων και πεντακάθαρες αθλητικές εγκαταστάσεις.  Η αύξηση της συμμετοχής των παιδιών στις Ακαδημίες ήταν- μαζί με τον «Δρόμο Βουνού», τη κορυφαία αθλητική διοργάνωση, μία από τις μεγάλες επιτυχίες του ΔΑΟΧ. Ο κόσμος αγκάλιασε την προσφορά μας και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση για εμάς.

Η συνεργασία μου με τα Σωματεία, κατά κοινή παραδοχή (οι Πρόεδροι τους μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν), υπήρξε άριστη και γι αυτό το λόγο τους οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

 

 Και επειδή η συνεργασία σας ήταν άριστη, τους μοιράζατε επιχορηγήσεις;


Βλέπω ότι διαβάζετε κι εσείς τον Τοπικό Τύπο (γέλια). Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Οι επιχορηγήσεις όλων των Σωματείων εγκρίνονται από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Ο πρώην Δήμος Χολαργού, είχε επιλέξει να ζητά τη γνώμη του Νομικού του Προσώπου (ΔΑΟΧ) όσον αφορά τις επιχορηγήσεις των Σωματείων διαθέτοντας ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Τα χρήματα αυτά κατανέμονταν με βάση κάποια αντικειμενικά κριτήρια (την ιστορία του Σωματείου, την κατηγορία στην οποία ανήκε το Σωματείο, τον αριθμό των συμμετεχόντων στις Ακαδημίες και τη χρήση των εγκαταστάσεων). Αυτή η πρακτική συνηθίζεται ακόμα στον ενιαίο Δήμο Παπάγου- Χολαργού. Σήμερα, ένας από τους τρόπους με τους οποίος επιχορηγεί ο ΔΟΠΑΠ, εμμέσως τα Σωματεία, είναι η παραχώρηση δωρεάν των εγκαταστάσεων του. Ξέρετε όμως, βασική μου πεποίθηση αποτελεί ότι δεν έχει καμία σημασία ο τρόπος επιχορήγησης (άμεσος ή έμμεσος), σημασία έχει ότι τα χρήματα αυτά καταλήγουν- μέσω των προσφερόμενων υπηρεσιών- στον Δημότη.



 Εργαζομένους ανταλλάσατε με τον ΓΑΣΧ; 


Το 2007, όταν ανέλαβα την Προεδρία του ΔΑΟΧ, είχα την τύχη να παραλάβω ένα Νομικό Πρόσωπο με εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Οι άνθρωποι αυτοί, με το ήθος και την εργατικότητά τους, κέρδισαν το σεβασμό μου. Στηρίχτηκα σ’ αυτούς, όπως και εκείνοι στηρίχθηκαν σε εμένα. Δεν προχώρησα στην πρόσληψη κανενός καινούργιου υπαλλήλου. Απεναντίας, προσπάθησα με οποιοδήποτε τρόπο, να μην μείνει κανένας από τους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου του ΔΑΟΧ- ούτε μία μέρα- χωρίς δουλειά.



 Τι απαντάτε για το χρέος που αφήσατε στον ΔΑΟΧ;


Επειδή πολλά γράφονται και ακούγονται (κυρίως ακούγονται) ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας: τη γλώσσα των αριθμών. Το χρέος του ΔΑΟΧ, την περίοδο 2007-2010, μειώθηκε. Συγκεκριμένα, το 2007 παραλάβαμε ένα χρέος που ανερχόταν περίπου στις 300.000 ευρώ! Το 2010, παραδώσαμε το ίδιο χρέος στα 113.000 ευρώ, χωρίς να κάνουμε την παραμικρή περικοπή στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών μας. Είμαστε στη θέση λοιπόν να υπερηφανευόμαστε τόσο για τη μείωση του χρέους που καταφέραμε όσο για το ουσιαστικό έργο που προσφέραμε στους συνδημότες μας (άρτιες αθλητικές υπηρεσίες και διοργανώσεις, σύγχρονα και πεντακάθαρα γήπεδα και εγκαταστάσεις, αθλητικά camp).



Ναι, δεν αντιλέγω. Όμως, πληροφορούμαι ότι η σημερινή πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ, η κυρία Έλένη Ευαγγελοπούλου, καταλογίζει στον ΔΑΟΧ, ανεξόφλητες δαπάνες και πρόστιμα.



Όντως, οι πληροφορίες αυτές έχουν φτάσει στα αυτιά μου. Δυστυχώς για πολλαπλούς λόγους (που δεν είναι της παρούσης να αναλύσω), οι περισσότεροι Δήμοι -και οι Δημοτικοί Οργανισμοί τους- έχουν ανεξόφλητες δαπάνες (το ίδιο και ο Δήμος μας και το σύνολο των Νομικών του Προσώπων). Γιατί λοιπόν, ασχολούμαστε επιλεκτικά μόνο με τον ΔΑΟΧ και δεν εστιάζουμε και στα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα και ειδικά στον «υποδειγματικό» ΔΟΠΑΠ;

Όσον αφορά στα πρόστιμα η κ. Ευαγγελοπούλου, στα Διοικητικά Συμβούλια του Οργανισμού, εκτιμούσε αρχικά ότι το πρόστιμο του ΔΑΟΧ στην Εφορία θα ανερχόταν στα 200.000 ευρώ. Αργότερα, συνειδητοποιώντας προφανώς το μέγεθος του ποσού (ή της υπερβολής) άλλαξε γνώμη και «κατέβασε» μόνη της το πρόστιμο στις 100.000 ευρώ. Στο τέλος «απεφάνθη» ότι το πρόστιμο θα έκλεινε στις 30.000 ευρώ. Τελικά, το πρόστιμο του ΔΑΟΧ στην εφορία είναι λιγότερο από 70 ευρώ! Τα συμπεράσματα δικά σας…



 Τι εννοούσατε όταν γράφατε: «ωστόσο, πλανώνται πλάνην οικτράν, αν νομίζουν ότι με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, θα «συνεχίσουμε μαζί», νοθεύοντας τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσα και θέλησα να προσφέρω στο δημόσιο βίο». Σε ποιόν αναφέρεστε;



Το «συνεχίζουμε μαζί» αναφέρεται στον έναν ή στον όποιον υποκινεί τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα και τις συγκεκριμένες μαριονέτες. Σε αυτόν απαντώ: «Είμαι εδώ, και συνεχίζω μαζί με όλες τις υγιείς δυνάμεις του Δήμου μας αλλάζοντας ρότα».










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου