Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΝΕΑΡΗ ΗΠΕΙΡΩΤΙΣΣΑ ΒΑΖΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΗΝ ΡΕΠΟΥΣΗ

agni-sbonia
Η νεαρή Ηπειρώτισσα πολιτικός και δασκάλα, Αγνή Σμπόνια, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε έντονα τη δυσαρέσκεια της, στις τελευταίες δηλώσεις της κας Ρεπούση που ερωτώμενη εαν υπήρξε ο χορός του Ζαλόγγου, υποστήριξε οτι «καθε λαός δημιουργεί εθνικούς μύθους».
Η κα Σμπόνια που στις περασμένες εκλογές, ήταν υποψήφια Βουλευτής στο Ν. Πρέβεζας με το ΠΑΣΟΚ, ανεβάζοντας στο Facebook τον πίνακα «Les Femmes Souliotes» του Ary Scheffer, έγραψε:
sbonia-page
«Θεωρώ, τουλάχιστον ατυχή τη δήλωση της κας Ρεπούση, που εκφράζοντας τη δική της προσωπική άποψη, μάλλον είχε σκοπό να αλλοιώσει γεγονότα που σημάδεψαν τον Ελληνισμό αλλά ακόμη και ολόκληρο τον κόσμο.
Η ηρωική στάση των Σουλιωτισσων, δεν χωρεί κανένα περιθώριο αμφισβήτησης και αποτελεί παράδειγμα αυτοθυσίας για την Ελευθερία και πατριωτισμού. Είναι αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός και αποδεικνύεται από ιστορικά τεκμήρια, πηγές, ακόμη και μέσα από τα Δημοτικά μας Τραγούδια.
Ισως η κα Ρεπούση να μην έχει επισκεφθεί εως τώρα, ποτέ το Ζάλογγο και το Σούλι, ωστε να συνομιλήσει με τους κατοίκους και να ακούσει, όσα εκείνοι έμαθαν από τους προγόνους τους. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά...
Τέλος, ξεκαθαρίζω, ότι ασφαλώς της αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει αρκεί να μην επιχειρεί να «διορθώσει» αυτό που θεωρεί ως «διαστρέβλωση της Ιστορίας», εισάγοντας μια δική της εκδοχή, απείρως πιο παραμορφωτική της πραγματικότητας.
Παρακάτω, παραθέτω μια ιστορική μαρτυρία από το έργο «Ταξίδιον εις την Ελλάδα 1803 – 1804», του Ιάκωβου Μπαρτόλντυ, ο οποίος ήταν Πρώσος περιηγητής, καθόλου φιλέλληνας και βρισκόταν εκείνη την εποχή στα Ιωάννινα:
«Καμιά εκατοστή απ΄ αυτούς τους δυστυχισμένους είχαν αποτραβηχτεί βόρεια της Πρέβεζας στο Μοναστήρι του Ζαλόγγου. Τους επιτέθηκαν εκεί θεωρώντας ότι τάχα αυτή η τοποθεσία, πράγματι ισχυρή, θα μπορούσε να τους προσφέρει ένα νέο τόπο μόνιμης διαμονής, όπου και η σφαγή που ακολούθησε υπήρξε φρικτή. Τριάντα εννέα γυναίκες γκρεμίστηκαν από τα βράχια με τα παιδιά τους που μερικά ακόμη βύζαιναν, προτιμώντας έτσι, παρά να πέσουν ζωντανές στα χέρια των εχθρών τους».»
Σημ.: Τελικά, η μικρή Πρεβεζάνα έχει τσαγανό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου