Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΥΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ OFFSHORE




 "Θέμα: Σύσταση εκατοντάδων offshore εταιρειών στην Ελλάδα.

 

Διαβάζουμε καθημερινά δημοσιεύματα σχετικά με την σύσταση εκατοντάδων υπεράκτιων, εξωχώριων ή offshore εταιρειών σε περιοχές της Ελλάδας, όπως στα Νέα Στείρα και στην Κύμη Ευβοίας, στο Κρανίδι Αργολίδας και αλλαχού. Παράλληλα, πληροφορούμεθα πως οι αρμόδιες Αρχές αναζητούν στοιχεία για την ύπαρξη παρόμοιων εταιρειών στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στην Κέρκυρα, στην Κρήτη και στο Βόρειο Αιγαίο.
Οι εν λόγω εταιρείες δραστηριοποιούμενες σε ακίνητα υψηλής αξίας και πάντα καλυπτόμενες από την «ανωνυμία» που τους προσφέρεται, αποκρύπτουν φορολογητέα ύλη ανερχόμενη σε ύψος δισεκατομμυρίων ευρώ. Και πάντως, επιδίδονται στην αξιοποίηση φορολογικών διευκολύνσεων ή και τρόπων φοροδιαφυγής. Πλήθος ερωτημάτων εγείρει το γεγονός πως ενώ ο συντελεστής φορολόγησης επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των offshore εταιρειών με τα ακίνητα έχει αυξηθεί.
Το ζητούμενο είναι τί πράττουν για την αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου οι αρμόδιες Ελληνικές ή και Διεθνούς Συνεργασίας Αρχές, καθώς γνωρίζουμε πως η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά δεν ασχολείται με το θέμα και υποστηρίζει πως οι έλεγχοι των offshore εναπόκεινται στην ευθύνη και αρμοδιότητα των χωρών όπου η έδρα τους, προκειμένου στο πλαίσιο διμερών συνεργασιών να παραδώσουν τα στοιχεία και στις εκάστοτε εθνικές κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα!
Επειδή είναι γνωστό τοις πάσι και πλειστάκις ομολογημένο από επίσημα χείλη πως οι υπεράκτιες, εξωχώριες ή offshore εταιρείες είναι τα κατ’ εξοχήν εργαλεία προς φοροδιαφυγή αλλά ίσως και της κάλυψης παρανόμων δραστηριοτήτων.
Επειδή δεν είναι δίκαιο οι τίμιοι και νομοταγείς πολίτες να πληρώνουν φόρο στον ελάχιστο τόκο επί των καταθέσεών τους, μολονότι οι τόκοι έχουν ήδη φορολογηθεί, ενώ από την άλλη πλευρά οι κάτοχοι των offshore εταιρειών ούτε να ελέγχονται ούτε να φορολογούνται και να αποκρύπτουν μέχρι και δισεκατομμύρια ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων μπορεί να προέρχονται ακόμη και από παράνομες δραστηριότητες.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1)      Τηρείται κατάλογος με τις offshore εταιρείες που έχουν συσταθεί και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα; Και εάν ναι, ποιός είναι ο αριθμός τους, πού έχουν έδρα, πόσες από αυτές έχουν ελεγχθεί και ποιά είναι τα έσοδα που έχουν αποδοθεί από αυτούς τους ελέγχους στο δημόσιο;
2)  Ποιοί είναι οι ειδικοί λόγοι δραστηριοποίησης των εν λόγω εταιρειών στις συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας; Μήπως εκμεταλλεύονται την ανωνυμία τους και το «χάος» που επικρατεί στις εφορίες των περιοχών αυτών προκειμένου να μη δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και σε καμμία Αρχή;
3) Μπορεί να γίνει έλεγχος του μετοχολογίου των εν Ελλάδι καταγεγραμμένων offshore μέχρι φυσικών προσώπων;
 Αθήνα, 10 Ιουνίου 2013 
O Ερωτών Βουλευτής 
Βύρων Γ. Πολύδωρας 
ΝΔ/Β΄ Αθηνών"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου