Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΔΝΤ: ΠΑΡΤΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 6,7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ! ΠΗΔΗΜΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ!

Μέτρα της τάξης των 6,7 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) από την Ελλάδα, εκ των οποίων περίπου τα 2,9 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) θα πρέπει να υιοθετηθούν εντός του 2014.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Ταμείο στην έκθεσή του για την δημοσιονομική πολιτική, «στην Ελλάδα αναμένεται να επιτευχθεί μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα το 2013», παρά το γεγονός ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 προβλέπεται πλεόνασμα 344 εκατ. ευρώ. Και το Ταμείο συμπληρώνει πως «επιπλέον προσαρμογή έως το 2016 θα απαιτήσει επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των κερδών από την φορολογική διοίκηση, ίσα με 3,5% του ΑΕΠ».
Να σημειωθεί, ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Αυγούστου προβλέπεται, ότι η Ελλάδα δεν θα χρειάζονταν να λάβει νέα μέτρα το 2014 και τα επιπλέον μέτρα της περιόδου 2015 – 2016 θα ήταν της τάξης των 4,1 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ. Πλέον το Ταμείο θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ το 2014 και επιπλέον 3,8 δισ. ευρώ τη διετία 2015 – 2016.
Επίσης, στην έκθεσή του το Ταμείο αναφέρει πως έχει καταγραφεί απόκλιση της τάξης 4,5% του ΑΕΠ στους φόρους έναντι του τι προβλεπόταν να εισπραχθεί. Η απόκλιση αυτή αποδίδεται στην απόκλιση κατά 2% του ΑΕΠ στους φόρους κατανάλωσης, κατά 2,8% του ΑΕΠ στη φορολογία εισοδήματος και κατά 1% του ΑΕΠ από τους φόρους που επιβαρύνουν τη μισθοδοσία. Αντιθέτως, όλοι οι άλλοι φόροι υπεραπόδωσαν κατά 1,3% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, σημειώνει ότι στην Ελλάδα (όπως και σε Ιρλανδία και Πορτογαλία) παραμένει στο επίκεντρο της αναδιάρθρωσης του καθεστώτος φορολόγησης των ακινήτων τόσο οι συντελεστές όσο και η δομή του φόρου.
Το ΔΝΤ προτάσσει το «κούρεμα» του χρέους ως προτεραιότητα για την Ελλάδα
Το «κούρεμα» του χρέους αποτελεί προτεραιότητα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό τονίζεται ξεκάθαρα στη νέα έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα και συγκεκριμένα την έκθεση Fiscal Monitor, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος θεωρεί δεδομένο ένα νέο κούρεμα με εμπλοκή του επίσημου τομέα, για να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ ως το 2020. Το χρέος αναμένεται φέτος στο 172,6% του ΑΕΠ και το 2014 στο 172,6% του ΑΕΠ.
Επισημαίνεται πάντως, ότι οι δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2013, καθώς και μεσοπρόθεσμα, είναι «συνεπείς» με τις πολιτικές που συζητούνται μεταξύ του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι το ΔΝΤ υιοθετεί τη θέση του «κουρέματος» εν αντιθέσει με τη διαφορετική θέση, όπως σημειώνεται, της ΕΕ και ότι το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην ετήσια σύνοδο του Ταμείου, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.
Στην έκθεση καταγράφεται επίσης η θέση του ΔΝΤ ότι εντός του 2013 θα πραγματοποιηθεί ο μνημονιακός στόχος για μηδενικό πρωτογενές ισοζύγιο, κάνοντας λόγο για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μέχρι και το 2016 στο 3,5% του ΑΕΠ.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι παρά το πρωτογενές ισοζύγιο που αναμένεται να είναι μηδενικό, απαιτείται προσαρμογή το 2016, με πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων στη φορολογική διοίκηση ίσων με 3,5 % του ΑΕΠ. Επίσης αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν ασφαλιστικές παρεμβάσεις που υπολογίζονται 3,3% του ΑΕΠ έως το 2030.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου