Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΑΣ; ΔΕΙΤΕ...

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤJörg Asmussen, μιλώντας στο αμερικανικό κανάλι CNBC, προειδοποίησε ότι οι καταθέτες είναι ακόμη πιθανό να πληγούν εάν ένα ευρωπαϊκό πιστωτικό ίδρυμα καταρρεύσει στο μέλλον, αλλά υποστήριξε πως αυτό θα αποτελέσει την έσχατη λύσηΣτη συνέντευξη ο Asmussen δήλωσε ότι οι καταθέτες θα υποστούν ζημιές μόνο «σε πολύ σπάνιες και απίθανες καταστάσεις, διότι θα επηρεαστούν προηγουμένως όλες οι άλλες liability classes.
Υποστήριξε ακόμη ότι ”η κυπριακή περίπτωση ήταν «μοναδική»” εξαιτίας της δομής του τραπεζικού κλάδου της χώρας, και διότι δεν υπήρχε ισχύον νομικό πλαίσιο για να την αντιμετωπίσει.
«Έπρεπε να καταλήξουμε με μια ad hoc λύση», δήλωσε ο Asmussen. «Αυτό θα είναι διαφορετικό στο μέλλον, όπου θα έχουμε την οδηγία τραπεζικής εξυγίανσης και ανάπτυξης σε ισχύ», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε ένα προσχέδιο νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καθιέρωση ενός πλαισίου σχετικά με την ανάκαμψη και εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών.

Τα σχόλια του Asmussen έρχονται εν τω μέσω της συζήτησης για την σκοπιμότητα και τη βιωσιμότητα μιας πανευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης. 
Η ΕΚΤ έχει πιέσει για ένα σύστημα που θα μετακινήσει την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά η Γερμανία θέλει η ευθύνη για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών να παραμείνει στις χώρες.


Eurogroup για την “τραπεζική ένωση”. Ο Asmussen διακρίνεται στα δεξιά.

Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης συμφώνησαν σε μια διαδικασία bail-in για τραπεζικές διασώσεις στο μέλλον, οι οποίες θα επιφέρουν μεγαλύτερες ζημιές στους μετόχους και στους κατόχους ομολόγων. Οι κατευθυντήριες γραμμές σχεδιάστηκαν να προστατέψουν τους φορολογούμενους, οι οποίοι επλήγησαν σημαντικά από τις τραπεζικές διασώσεις κατά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ο Asmussen υποστήριξε ότι:
«Οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα παραμείνουν προστατευμένες με βάση αυτούς τους νέους κανόνες, οι οποίοι έχουν θεωρηθεί ως ένα σημαντικό βήμα προς το σχηματισμό μιας τραπεζικής ένωσης. 

Οι καταθέτες θα αξιοποιούνται μόνο στο τέλος, εάν έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα. Μόνο τότε θα υπάρχει σαφής προτίμηση των καταθετών».
ethnikismos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου