Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΒΡΕΘΗΚΑΝ 1.500 ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ!

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται έργα σημαντικών ζωγράφων, όπως των Πικάσο, Ματίς και Σαγκάλ, που είτε είχαν κατασχεθεί από τους Ναζί είτε είχαν πωληθεί από τους Εβραίους όταν προσπαθούσαν να γλιτώσουν από το ναζιστικό καθεστώς, αναφέρεται σε άρθρο του περιοδικού Focus. Πίνακες ζωγραφικής, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και πίνακες των Γερμανών Έμιλ Νόλντε, Φραντς Μαρκ, Μαξ Μπέκμαν και Μαξ Λίμπερμαν, ανακαλύφθηκαν σε διαμέρισμα στο Μόναχο, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Focus. Η αξία τους, όπως αναφέρεται, υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Η εισαγγελία του Άουγκσμπουργκ, στη νότια Γερμανία, που είναι αρμόδια για την υπόθεση αυτή, αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία που αποκαλύπτει το Focus. Η γερμανική αστυνομία βρήκε τους πίνακες αυτούς το 2011, αλλά αυτό δεν είχε γίνει ποτέ γνωστό μέχρι τη δημοσίευση αυτού του άρθρου από το περιοδικό Focus.
Τα έργα αυτά, που βρέθηκαν αποθηκευμένα στο διαμέρισμα ενός ογδοντάχρονου, είτε τα είχαν κατασχέσει οι Ναζί από Εβραίους και στη συνέχεια τα πούλησαν, είτε είχαν πωληθεί σε χαμηλές τιμές από εβραίους που προσπαθούσαν να γλιτώσουν τη ζωή τους από τους Ναζί, είτε ακόμη είχαν κατασχεθεί από το Τρίτο Ράιχ επειδή θεωρούνταν «εκφυλισμένη τέχνη» και είχαν πωληθεί επίσης στη συνέχεια από τους Ναζί.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ο πατέρας του ογδοντάχρονου, που φυλούσε τους πίνακες αυτούς στο διαμέρισμά του, ήταν ένας διάσημος Γερμανός συλλέκτης, ο Χίλντεμπραντ Γκούρλιτ, ο οποίος είχε αγοράσει τους πίνακες τις δεκαετίες του 30 και του 40.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου