Το βράδυ της 7ης Φεβρουαρίου του 1899, ο Γουίλιαμ Πλέις επέστρεφε στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Ήταν σίγουρος ότι η γυναίκα του, Μάρθα, θα τον υποδεχόταν με ένα ζεστό πιάτο φαγητό, παρά τον καυγά που είχαν το πρωί. Όμως όταν άνοιξε την πόρτα, η εικόνα που τον καλωσόρισε δεν είχε καμία σχέση με αυτή που περίμενε. Μπροστά του στεκόταν η Μάρθα με ένα τσεκούρι στα χέρια. Όρμησε πάνω του. Το τσεκούρι τον πέτυχε στο πλάι του κεφαλιού. Ο Πλέις γύρισε να φύγει και η Μάρθα τον χτύπησε ξανά. Αιμόφυρτος, ο Πλέις βγήκε τρέχοντας στο δρόμο και κάλεσε την αστυνομία. Τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση.
Πρωτοσέλιδο γαλλικής εφημερίδας για τη γυναίκα που εκτελέστηκε στη Νέα Υόρκη
Μόνο που αυτή τη φορά, η Μάρθα αποφάσισε να ξεμπερδέψει μια και καλή με την «αυθάδη» νεαρή. Βρήκε ένα μπουκάλι με οξύ στην κουζίνα. Γύρισε στο δωμάτιο της Ίντα και πέταξε το υγρό στο πρόσωπο της.
Η Ίντα έπεσε στο πάτωμα, ουρλιάζοντας απ’ τον πόνο. Η Μάρθα άρπαξε ένα μαξιλάρι και το πίεσε πάνω στο πρόσωπο της κοπέλας, μέχρι που οι κραυγές της σταμάτησαν. Ήταν πια εκτός εαυτού.
Την υπόλοιπη μέρα ασχολήθηκε με δουλειές του σπιτιού, σαν να μη συνέβη τίποτα. Καθώς καθάριζε το τζάκι, παρατήρησε το τσεκούρι που είχαν για να κόβουν τα ξύλα. Το πήρε μαζί της και περίμενε το σύζυγό της να επιστρέψει. Όταν άκουσε την πόρτα να ανοίγει, όρμηξε πάνω του, αλλά δεν κατάφερε να τον σκοτώσει. Όσο ο Πλέις καλούσε την αστυνομία, η Μάρθα αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Τη βρήκαν και τη μετέφεραν στο νοσοκομείο, πριν προλάβει να αυτοκτονήσει.
Η εκτέλεση
Η πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου έγινε η δίκη της Πλέις, ήταν αντίθετη στη θανατική ποινή. Ο κόσμος αντέδρασε στην απόφαση του δικαστηρίου, παρά την αγριότητα του εγκλήματος. «Ήταν φόνος τόσο ειδεχθής που τίποτα χειρότερο δεν θα μπορούσα να σκεφτώ, εκτός ίσως από ένα πράγμα: την εκτέλεση αυτής της γριάς γυναίκας στην ηλεκτρική καρέκλα», έγραψε ένας δημοσιογράφος της εποχής. Κανείς δεν πίστευε ότι η γυναίκα θα εκτελεστεί, εκτός από τον Ρούσβελτ.
Ο μετέπειτα Πρόεδρος των Η.Π.Α., Θίοντορ Ρούσβελτ, ήταν τότε κυβερνήτης της Νέας Υόρκης και έδωσε την έγκρισή του για την εκτέλεση της Πλέις. Πίστευε ότι ο κόσμος ήταν απρόθυμος να τιμωρήσει παραδειγματικά την Πλέις μόνο και μόνο επειδή ήταν γυναίκα, ενώ το έγκλημα που διέπραξε ήταν αντάξιο της ποινή της. Ο Τύπος δεν συγχώρησε ποτέ την απόφαση του Ρούσβελτ και όταν ήταν υποψήφιος για πρόεδρος, το συμβάν αναφέρθηκε πολλάκις από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Η προετοιμασία για την εκτέλεση
Το θάνατό της επιβεβαίωσε μία γυναίκα γιατρός που, σύμφωνα με τον Τύπο, φορούσε ένα γκρίζο μεταξωτό φόρεμα και ένα κόκκινο, πλουμιστό καπέλο. Η Μάρθα Πλέις ήταν η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα, αλλά όχι η πρώτη που καταδικάστηκε σε αυτή την εκτέλεση.
Την πρόλαβε η Μαρία Μπαρμπέλα, η οποία όμως αθωώθηκε και αποφυλακίστηκε.
Ο Θίοντορ Ρούσβελτ, το 1900 εκλέχτηκε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και όταν ο πρόεδρος Μακ Κίνλεϊ δολοφονήθηκε ανέβηκε στο Θώκο του προέδρου. Εκλέχτηκε ξανά το 1904. Ο Φραγκλίνος Ρούσβλετ ήταν μακρινός ξάδελφός του.
mixanitouxronou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου