Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚO-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΥΠΟ! ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΟΤΑ!

Μετά το STOP στους ισολογισμούς, το νομοσχέδιο του θανάτου που φέρνουν προς ψήφιση αύριο στο θερινό τμήμα της Βουλής, βάζουν φρένο και υποχρεωτική δημοσίευση προκηρύξεων δημοσίου και ΟΤΑ. Αυτό θα αποτελέσει το τέλος για τον Περιφερειακό Τύπο! Έρχονται λουκέτα! Αποτελειώνουν τον πλουραλισμό στην ενημέρωση. Θα κυριαρχούν μόνο  οι εργολάβοι των μεγάλων ΜΜΕ! στον Περιφερειακό Τύπο. Μήπως τελικά ο αγαπητός Χάρης Κουγιουμτζόπουλος, εκδότης της εφημερίδας "30 Μέρες" έβλεπε τι ερχότανε και οδηγήθηκε στην απόφαση να αναστείλει την έκδοση της εφημερίδας του;

Δείτε τι γράφει για το συγκλονιστικό θέμα το romiazirou.blogspot.gr:
Με λουκέτα απειλούνται πλέον πολλές επαρχιακές εφημερίδες, καθώς στο τελευταίο πολυνομοσχεδίο, απαλείφεται η υποχρεωτική δημοσίευση των προκηρύξεων του δημοσίου και των ΟΤΑ στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο. 
Τα πάντα πλέον κινούνται με όρους διαδικτύου και οι Ενώσεις Ιδιοκτητών δηλώνουν αιφνιδιασμένες καθώς θεωρούσαν ότι δεν κινδύνευαν να χάσουν τη σιγουριά των δημοσιεύσεων του δημοσίου. 
Όμως ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στα ΜΜΕ της περιφέρειας, απασχολούνται στις εφημερίδες οι οποίες βιώνουν τα τελευταία χρόνια μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και είναι βέβαιο, ότι σε περίπτωση νέων απωλειών στα έσοδά τους, πολλές θα κλείσουν με δραματικές συνέπειες για τις θέσεις εργασίας. 

Χθες η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων, απέστειλε προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Δένδια, τους συναρμόδιους υπουργούς και τα κόμματα του Κοινοβουλίου, επιστολή διαμαρτυρίας στην οποία αναλυτικά αναφέρονται τα εξής: "Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 
Με έκπληξη μας διαπιστώσαμε ότι στις διατάξεις αρμοδιότητάς σας του Πολυνομοσχεδίου που έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή, το ΥΠΑΝ επανέρχεται σε ένα θέμα που η Ένωσή μας θεωρούσε ότι οριστικά είχε διευθετηθεί από την Κυβέρνησή σας, σχετικά με τους κανόνες δημοσιότητας της προκήρυξης των διαγωνισμών των ΟΤΑ και των φορέων του Δημοσίου. 
Ειδικότερα, στο άρθρο «152» του σχετικού νόμου για τη δημοσιότητα σε εθνικό επίπεδο στην παρ. «1» επιχειρείται να θεωρείται εφεξής η δημοσίευση στο ΚΗΜΔΗΣ ως η μόνη προϋπόθεση δημοσιότητας της προκήρυξης ενός διαγωνισμού καταργώντας στην ουσία - και με την διάταξη του άρθρου 199 παρ. ΣΤ`- το Ν.3548/07, που μέχρι σήμερα αποτελούσε τη μόνη αδιάβλητη διαδικασία όσον αφορά τη γνωστοποίηση και την προσέλκυση του συνόλου των ενδιαφερομένων στη διενέργεια προκήρυξης διαγωνισμού. 

Επιπλέον στην παρ. 2 του αρ.152 αναφέρεται ότι προαιρετικά οι αναθέτουσες αρχές μπορούν να δημοσιεύουν τις προκηρύξεις διαγωνισμών σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο, επιβεβαιώνοντας ότι οι συντάκτες του ν/σ αγνοούν ακόμα και βασικά ζητήματα της ελληνικής πραγματικότητας αφού θεσμικό πλαίσιο που να καθορίζει σειρά κριτηρίων (κυκλοφοριακά στοιχεία, απασχόληση δημοσιογράφων και άλλα) υπάρχει μόνο για τις Εφημερίδες που επιτελούν και σ`αυτό τον τομέα ένα σπουδαίο ενημερωτικό έργο με την έντυπη αποτύπωση της δημοσίευσης ενός διαγωνισμού (scripta manent) και ουδείς μέχρι σήμερα θεώρησε τη διαδικασία αυτή διάτρητη. 
Ως εκ τούτου η δυνατότητα απάλειψης της υποχρεωτικής δημοσίευσης στον Τύπο των προκηρύξεων διαγωνισμών από τις αναθέτουσες αρχές, ακυρώνει τον ίδιο το σκοπό του Νόμου που επικαλείστε για ενίσχυση της διαφάνειας. 

Κατόπιν αυτών θα παρακαλούσαμε πριν την εισαγωγή στην Ολομέλεια για ψήφιση του σχετικού νόμου να μεριμνήσετε για την ενίσχυση των κανόνων δημοσιότητας με τη διατήρηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης στον Τύπο με το ίδιο καθεστώς που δεν επιβαρύνει μάλιστα το Δημόσιο αφού τα έξοδα δημοσίευσης βαρύνουν τους αναδόχους και είναι ήσσονος αξίας μπροστά στο εύρος της οικονομικής ζημίας που μπορεί να προκληθεί στο Δημόσιο με τη νόθευση των κανόνων δημοσιότητας των προκηρύξεων διαγωνισμών. 
Επιπλέον η Ένωση μας επιφυλάσσεται για την άμεση αποστολή παρατηρήσεων για τα άρθρα 56, 57, 58 και 109, 110, 111, 112 που αναφέρονται στους κανόνες δημοσιότητας. ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. 
Ο Πρόεδρος
Τριανταφυλλόπουλος Α.Γρηγόριος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου