Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΕΓΚΩΜΙΟ ΓΙΑ ΑΝΤΩΝΗ ΠΟΛΥΔΩΡΑ!

Αγαπητέ κύριε Βραχιολίδη σας στέλνω ένα κείμενο  για τον φίλο μου κύριο Αντώνη Πολύδωρα Πρόεδρο του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Υμηττός» όπως και δικά μου κείμενα  Σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα
Με εκτίμηση για την προσφορά σας στον Χολαργό με την ωραία σας εφημερίδα "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ"  Σωτήρης Ε Γυφτάκης


 Αντώνης Πολύδωρας

Από τους σπουδαιότερους κι αξιολογώτερους Πολίτες του Χολαργού.

Πριν από ένα χρόνο γνώρισα τον κύριο Αντώνη Πολύδωρα τον μεγαλύτερο αδερφό  της οικογένειας Πολυδωραίων και είναι γεγονός πως με εντυπωσίασε με τις πολυσχιδείς δραστηριότητές του  και για τις αναρίθμητες προσφορές του  για την ωφελιμότητα  των κατοίκων Χολαργού και όχι μόνο.

Είναι γνωστό  σε όλους τους κατοίκους Χολαργού πως υπήρξε Δήμαρχος με σημαντικές  δραστηριότητες  επωφελεία των κατοίκων του Δήμου, αλλά κι ως αντιδήμαρχος ή Δημοτικός Άρχοντας(σύμβουλος) για αρκετά χρόνια, ωστόσο εκείνο που πιότερο με ενθουσίασε  για τον υπέροχο συμπατριώτη μου υπήρξε η πολύχρονη  σπουδαιότατη προσφορά ως Προέδρου του ωραίου  ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ @ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ  «ΥΜΗΤΤΟΣ», απ΄  όπου  μπορεί κανείς  να διαπιστώσει πόσα ωφελήματα έχει προσφέρει σε όλους τους κατοίκους όχι μόνο του Χολαργού και του Παπάγου, αλλά και όλων όμορων Δήμων που συνορεύουν με το υπέροχο και ιστορικό  βουνό της Αθήνας, τον περίφημο Υμηττό.
Όπως πληροφορήθηκα ο Σπουδαίος αυτός Σύλλογος είναι ο αρχαιότερος του Χολαργού αφού ιδρύθηκε εδώ και 60 χρόνια και αναγνωρίστηκε από το  Πρωτοδικείου Αθηνών  με την υπ΄ αριθμ.  απόφαση 7984  της 28ης Μαϊου 1955.
Η Δράση του σπουδαίου αυτού Συλλόγου από την ίδρυσή του έως σήμερα  υπήρξε πολυσχιδής, αφού οι ποικίλες ανάγκες της  περιοχής υπήρξαν οι κύριοι στόχοι του, όπως η έλλειψη σχεδίου πόλεως, Συγκοινωνιών, της Ύδρευσης, των Σχολείων, Εκκλησίας, της Αποχέτευσης, οι αδιαμόρφωτοι δρόμοι χωρίς κράσπεδα κι άσφαλτο,, που δεν υπήρχαν ανάγκασαν τους κατοίκους του Χολαργού να οργανωθούν  κι έτσι αποφάσισαν να ιδρύσουν τον Σύλλογο….
Οι συνεχόμενες  άοκνες προσπάθειες των διοικήσεων  του Συλλόγου «Υμηττός»  σε συνεργασία με την εκάστοτε Κοινοτική και Δημοτική Αρχή ικανοποίησαν πολλές από τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Ωστόσο  κάποια προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και κάποια νέα να δημιουργούνται και για όλα αυτά  ο   περίφημος αυτός Σύλλογος επαγρυπνεί και φροντίζει για την επίλυσή τους.
Οι Δραστηριότητες του Συλλόγου με την αρμονική συνεργασία του με  όλες τις Αρχές   της Περιοχής δηλαδή με τον  Δήμο, την Εκκλησία και όλους τους πολιτιστικούς φορείς είναι γεγονός…
Αν θα ήθελε κανείς   περιληπτικά να αναφερθεί  σε όλες τους τις κατά κατηγορία  δραστηριότητες θα αναφερόταν:
1.    Στο Πράσινο:
α) Αγώνας σκληρός να μην οικοπεδοποιηθεί  και οικοδομηθεί ο Υμηττός-Κορακοβούνι, β)Προσπάθεια αναδάσωσης, γ)Επαγρύπνηση για τις πυρκαγιές, δ)Ομάδες δασοπυρόσβεσης,) Επάνδρωση με δαπάνες του Συλλόγου για την προστασία του Υμηττού από πυρκαγιές με ιδιωτικό  πλήρως εξοπλισμένο πυροσβεστικό αυτοκίνητο, που περιπολεί κατά τους κρίσιμους θερινούς μήνες, σε όλο τον Υμηττό των όμορων Δήμων.
  1. Καθαριότητα: α) Συνεχής επαγρύπνηση και προσπάθεια για την καθαριότητα) Ανάληψη πρωτοβουλίας και περισυλλογής απορριμμάτων την Άνοιξη του 1992 στη μεγάλη απεργία των εργατών καθαριότητας
  2. Πρόνοια: α) Βοήθεια σε απόρους της περιοχής κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα. β)Βοήθεια σε απόρους μαθητές και φοιτητές. γ) Ταφή απόρων νεκρών, δ) Συμπαράσταση υλική και ηθική  στην ανέγερση της εκκλησίας της γνωστής Αγίας Τριάδος.
  3. Εκδηλώσεις: α)Εκδρομές σε πολλά μέρη της πατρίδας μας συνδυάζοντας  έρευνα, ευχαρίστηση, μελέτη αρχαιολογικών,, χριστιανικών, τουριστικών κι άλλων  αξιοθέατων β) Απογευματινοί περίπατοι, διασκέδαση μελέτη,, έρευνα, θαλάσσια λουτρά κλπ  γ)Συμμετοχή στα Επιδαύρεια, δ)Συνεστιάσεις, χοροί, Πίττα Πρωτοχρονιάς, ε)Έκδοση και διανομή δωρεάν ημερολογίων, στ) Συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Δήμου, ζ) Συνεργασία με  πολλούς φορείς και συμμετοχή σε ό,τι αφορά το καλό και την πρόοδο του Χολαργού μας…
  4. Αδέσποτα Σκυλιά: Ενέργειες και προσπάθεια απαλλαγής της περιοχής από αυτή την επικίνδυνη πληγή, αλλά δυστυχώς άκαρπες οι προσπάθειες…
  5. Σηματοδότηση: Τοποθέτηση σηματοδοτών  στις οδούς : Κρέσνης και Ναυαρίνου.
  6. Διάφορα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε ο Σύλλογός μας και υπέβαλλε συγκεκριμένες προτάσεις για: α) Λεωφόρος Υμηττού, β)Συγκοινωνία, γ) Πάναφον, δ) Ηχορύπανση, δ)Σηματοδότηση οδών, ε)Ίδρυση Νεκροταφείου, στ)Υπουργείο Συγκοινωνιών ζ)Προστασία της Νεολαίας από τα ναρκωτικά. Συνεργάζεται και συμπαρίσταται σε όποιο θέμα ήθελε δημιουργηθεί.
  7. Τα πολύ σημαντικά έργα του Συλλόγου είναι  οι πέντε  Προτομές   οι οποίες ξεκίνησαν από το 1974 και είναι οι παρακάτω: 
  8. Προτομή Παπαφλέσσα. Με τη φροντίδα και δαπάνη του Συλλόγου ετοποθετήθη η προτομή του ήρωα στην ομώνυμη πλατεία, έργο του γλύπτη Κων/νου Γεωργακά. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 2 Ιουνίου 1974
  9. Προτομή Κολοκοτρώνη: Πάλι με φροντίδα και δαπάνη του Συλλόγου η προτομή του ήρωα πλησίον του δημαρχείου Χολαργού έργο του ίδιου γλύπτη Κ. Γεωργακά Αποκαλυπτήρια 14 Ιουνίου 1981.
  10. Προτομή Χρυσοστόμου Σμύρνης : Με φροντίδα και δαπάνη πάλι του Συλλόγου η προτομή του Αγίου Εθνομάρτυρα στην πλατεία Αγίας Τριάδος Χολαργού και στο σημείο που αρχίζει  η οδός Χρυς. Σμύρνης που φιλοτέχνησε ο ίδιος γλύπτης Κ. Γεωργακάς Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 9Οκτωβρίου 2005.
  11. Προτομή Γρηγορίου Αυξεντίου: Πάλι με φροντίδα και δαπάνη του Συλλόγου η προτομή του Κύπριου ήρωα στην πλατεία Κύπρου έργο του γλύπτη Γεωργίου Καλακαλά. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 27 Ιουνίου 2007.
  12. Προτομή Γρηγορίου Ε: Πάλι με φροντίδα και δαπάνη του Συλλόγου φιλοτεχνήθηκε η προτομή του Αγίου Εθνομάρτυρα από τον γλύπτη Γεώργιο Καλακαλά  και τοποθετήθηκε στην πλατεία Φανερωμένης Χολαργού /.Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 18 Απριλίου 2009 .
Στις 12 Μαρτίου 2013 ο τότε Δήμαρχος Χολαργού-Παπάγου Βασίλειος Ξύδης έστειλε μια συγχαρητήρια επιστολή στον πρόεδρο του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου»Υμηττός» κύριο Αντώνη Πολύδωρα, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει:
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε
Η πολυδιάστατη  δραστηριότητα του Συλλόγου σας αγγίζει όλους τους τομείς της καθημερινότητας  και δεν μπορεί παρά να κερδίζει τον σεβασμό και τον έπαινο  όλων μας. άλλωστε δεν είναι τυχαίο  ότι ο Σύλλογος σας  απολαμβάνει  την στήριξη και την αναγνώριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλης μας…. Ο Αγώνας που έχετε δώσει  είναι γνωστός και πέρα από τα όρια της πόλης μας. Για δεκαετίες αγωνίζεστε συνεργαζόμενος πολλές φορές με το Δημο μας, ενάντια σε όποιον  επιβουλεύεται τον Υμηττό μας, είτε είναι δημόσιος φορέας, είτε ιδιώτης. Χάρη σε Σας  και στην πολυετή προσπάθεια σας  για ευαισθητοποίηση   των πολιτών  στο θέμα του Υμηττού, έχουμε σώσει το βουνό μας… Θα πρέπει όμως να εξάρουμε το σημαντικό ρόλο που είχε για την προστασία του Υμηττού  και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων  που βρίσκονται σε αυτόν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής κ. Βύρων Πολύδωρας . Και οι κάτοικοι της πόλης μας γνωρίζοντας το μεγάλο του έργο τον τιμούν επί πολλά χρόνια με την ψήφο τους/…Θα ήθελα να επαινέσω εσάς και το Σύλλογο «Υμηττός» για το έργο που προσφέρετε  για την πόλη μας και τους κατοίκους της κι ως Δήμαρχος διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των κατοίκων να σας ευχαριστήσω  για τη συνεργασία που είχατε με τους Δήμους Χολαργού και Παπάγου παλαιότερα και συνεχίζετε να έχετε  και τώρα με τον ενιαίο Δήμο Παπάγου-Χολαργού, το έργο του οποίου συνδράμετε ενεργά και αποτελεσματικά  και να σας παρακαλέσω να συνεχίσετε το αυτό το έργο και τη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή…»
Δεν είναι ο μόνος Δήμαρχος που έχει εκφραστεί με επαινετικά λόγια τον Πρόεδρο του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου « Υμηττός»  κύριο Αντώνη Πολύδωρα, αλλά και άλλοι προηγούμενοι Δήμαρχοι και πολλοί άλλοι Δημοτικοί Άρχοντες της Περιοχής. Αυτό τον τελευταίο χρόνο και γνωρίζομαι και πολύ συχνά επισκέπτομαι το υπέροχο υπόγειο που τα πρωινά βρίσκεται εκεί και διαπιστώνω πως  η πολυσχιδέστατη δραστηριότητα του Κυρ Αντώνη και σήμερα ακόμη  είναι πρωτόγνωρη  για άνθρωπο της ηλικίας του. Ομολογώ πως αισθάνομαι πολύ  όμορφα  συζητώντας μαζί του και παρακολουθώντας τις δραστηριότητες του…
Με βαθιά εκτίμηση για την εξαίσια  προσφορά του στον αγαπημένο του Υμηττό , αλλά και στους συμπολίτες του που κι αυτοί βαθιά εκτιμούν Σωτήρης Ε Γυφτάκης. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου