Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΩΝ "8ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ" ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ κ. ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΟΠΑΠ!

Αγαπητέ κύριε Βραχιολίδη,

Πριν δύο εβδομάδες,περίπου, ο φίλος κ.Χάρης Κουγιουμτζόπουλος και οι 8 Προτάσεις σχολίασαν το έλλειμμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο Δήμο μας, με αφορμή την αναφορά του απελθόντος διευθυντή του ΔΟΠΑΠ.
Για την πληρέστερη ενημέρωση των συμπολιτών μας, πρέπει να...
διευκρινίσω οτι ο ΔΟΠΑΠ υπήρξε case study στη χρήση νέων τεχνολογιών από το 2011 και για όλο το 2012, αφού μόνο  στην περίοδο αυτή έχω δικαίωμα να αναφέρομαι, τιμώντας βεβαίως  το έργο των διοικήσεων που ακολούθησαν.
Μαζί με ένα πολύ μικρό επιτελείο επιστημόνων, στο οποίο κεντρικό ρόλο είχε ο κ.Φάνης Παπαδόπουλος, Msc σε συστήματα πληροφορικής, εξαιρετικός συνεργάτης μου τότε και σήμερα συνάδελφος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΟΠΑΠ, ξεκινήσαμε την προσπάθεια εγκατάστασης ενός πλήρους μηχανογραφικού συστήματος από τον Φεβρουάριο του 2011, αμέσως μετά την εκλογή μου ως Προέδρου του ΔΟΠΑΠ. Τρεις ημέρες μετά την δημοσίευση σε ΦΕΚ ίδρυσης του ΔΟΠΑΠ λειτούργησε η ιστοσελίδα και το σύστημα ολοκληρώθηκε το 2012. Γνωρίζοντας από τότε οτι τα έσοδα των ΟΤΑ θα μειώνονταν στο μέλλον, προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μέσω εξοικονόμησης πόρων, με τα εξής αποτελέσματα.
--Μηχανογραφήθηκαν όλες οι υπηρεσίες και τοποθετήθηκε σταδιακά δίκτυο vpn στις περισσότερες εγκαταστάσεις.
--Δημιουργήθηκε βάση δεδομένων για τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες.
--Λειτούργησε ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.
--Η καταγραφή των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου γινόταν ψηφιακά.
--Η ενημέρωση βιβλίων ταμείων γινόταν αυτόματα ενώ ο έλεγχος δαπανών ήταν ηλεκτρονικός.
--Παρασχέθηκαν υπηρεσίες e-banking και e-pay.
--H καταγραφή συνδρομητών-αθλουμένων ήταν ηλεκτρονική με παράλληλη δυνατότητα να παρακολουθούν την πορεία των αιτημάτων τους σε πραγματικό χρόνο. Σε πραγματικό χρόνο γινόταν και  η υποβολή και έγκριση ή απόρριψη κάθε είδους άδειας των εργαζομένων. Η ενημέρωση συνδρομητών-αθλουμένων γινόταν μέσω news letter.
--Υπήρχε δυνατότητα απευθείας μετάδοσης εκδηλώσεων ( δρόμος βουνού το 2012 ) και οι διαλέξεις του Ανοικτού Πανεπιστημίου μεταδίδονταν την επομένη ημέρα,με δυνατότητα όσων τις παρακολουθούσαν να επικοινωνούν με τους προσκεκλημένους καθηγητές.
Οι συνεργάτες μου και εγώ είχαμε πιστέψει οτι η υιοθέτηση και χρήση ψηφιακών τεχνολογιών θα οδηγούσε στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων με αποτέλεσμα την μείωση του κόστους των υπηρεσιών και την ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου του ΔΟΠΑΠ. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά οτι το 2012 ο χρόνος διεκπεραίωσης ενεργειών μειώθηκε σε ποσοστό 80% συγκριτικά με το 2011. Για το αθλητικό camp π.χ. ο χρόνος διεκπεραίωσης κάθε αιτήματος ήταν 45 λεπτά, ενώ το 2012 μειώθηκε στα 5 λεπτά ( το κόστος το 2012 αποτιμήθηκε σε 12 ευρώ μόνον ). Για την μισθοδοσία το 2011 χρειάζονταν 3 ημέρες και 90 λεπτά κάθε μήνα ενώ το 2012 ο χρόνος μειώθηκε στα 10 λεπτά.
Το 2012 το επιστημονικό επιτελείο του ΔΟΠΑΠ, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, έκανε τρεις ανακοινώσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ( έχουν δημοσιευθεί ). Τότε πολλά ΝΠΔΔ που παρείχαν ανάλογες υπηρεσίες είχαν ζητήσει την τεχνογνωσία του ΔΟΠΑΠ.

     Με τις θερμές ευχαριστίες μου για την φιλοξενία σας

    Ελένη Ευαγγελοπούλου, PhD, μέλος του ΔΣ του ΔΟΠΑΠ. 

1 σχόλιο:

  1. Η κ. Ευαγγελοπούλου ,ήταν άξιο στέλεχος της προηγούμενης δημοτικής αρχής ,η οποία ετίμησε την θέση της προέδρου του ΔΟΠΑΠ ,σε δύσκολες περιόδους συννένωσης.
    Άλλοι δυστυχώς από μικροψυχία , δεν εκτίμησαν το έργο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή