Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΟΚ! ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤΜΠΟΛΙΣΤΑΣ ΤΟΥ ΝΒΑ ΜΟΟΥΖΕΣ ΜΑΛΟΟΥΝ!

Μόλις πριν από λίγο μεταδόθηκε από την τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝA ότι πριν από λίγο απεβίωσε ο θρυλικός μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ  Μόουζες Μαλόουν. Ο Mister Rebound όπως τον αποκαλούσαν ήταν 60 χρονών.  
Για το ποιος ήταν ο Μαλόουν διαβάζουμε από το αφιέρωμα του mpasketologies.com:
Ο Μόουζες Μαλόουν, γνωστός και ως «Μωυσής», οδήγησε τους...

Φιλαδέλφεια Σίξερς στον τίτλο του ΝΒΑ το 1983, και είναι ένας από τους πρώτους παίκτες που ρίσκαραν και μεταπήδησαν κατευθείαν από το γυμνάσιο στο επαγγελματικό μπάσκετ των ΗΠΑ.
Το να τολμήσει κάποιος εν έτη 1976 να μεταπηδήσει από το γυμνάσιο απευθείας στο ΝΒΑ θεωρείτο ένα εγχείρημα με τρομερά ρίσκα. Ο Μόουζες Μαλόουν όχι μόνο τόλμησε, αλλά κατάφερε να συμπληρώσει 21 χρόνια (19 ΝΒΑ + 2 ΑΒΑ) ζηλευτής καριέρας, γεμάτης αμέτρητους προσωπικούς τίτλους. Ο Μαλόουν πρωτοαγωνίστηκε στους Γιούτα Σταρς το 1974, σε ηλικία 19 ετών. Έχει συμμετάσχει 12 φορές σε All Star Game και είναι ένας πραγματικός «θρύλος» του ΝΒΑ. Συνολικά στα 21 χρόνια παρουσίας του έχει μαζέψει 16.212 ριμπάουντ και είναι τρίτος στην ιστορία, πίσω από τους Ουίλτ Τσάμπερλεϊν και Μπιλ Ράσελ.ενώ είναι ο παίκτης με τα περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ με 6,731 από τη μέρα που το ΝΒΑ άρχισε να κρατά στατιστικά για επιθετικά και αμυντικά ριμπάουντ.
Ο Μαλόουν δεν υπήρξε ποτέ ένας παίκτης με πλαστικές κινήσεις ή πλούσιο επιθετικό ρεπερτόριο. Αντίθετα χρησιμοποιούσε τη δύναμη και την πονηριά του για να νικήσει ψηλότερους αντιπάλους. Παρόλο που δεν διέθετε το ύψος των υπόλοιπων αστέρων της εποχής του (Τζαμπάρ, Τσάμπαιρλεν, Πάρις), με κύριο όπλο την δύναμη και την σπιρτάδα του, κατάφερνε να υπερισχύει ενάντια των αντιπάλων του. Όπως έλεγε ο ίδιος ο Μαλόουν το μυστικό ήταν να δεις την τροχιά της μπάλας και να μαντέψεις που θα καταλήξει. Γνωρίζοντας ότι τα περισσότερα σουτ από τα πλάγια καταλήγουν στην αδύνατη πλευρά, ο Μαλόουν φρόντιζε να είναι στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή. Από εκεί και πέρα το έργο του ήταν εύκολο, καθώς μετά από επιθετικό ριμπάουντ η άμυνα είναι εκτός θέσης. Έτσι προσπαθούσε να τελειώσει τη φάση είτε γρήγορα, είτε μετά από μια προσποίηση που του εξασφάλιζε την “απενεργοποίηση” του άλλου ψηλού.
Επιτεύγματα; Άλλο τίποτα… Είναι ο μόνος παίκτης στην ιστορία του πρωταθλήματος που κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο του MVP της κανονικής περιόδου για δυο συνεχόμενες χρονιές με διαφορετικές ομάδες. Το 1982 με τους Χιούστον Ρόκετς και το 1983 με τους Φιλαδέλφεια 76ερς. Μάλιστα με τους δεύτερους κατάφερε την συγκεκριμένη χρονιά να πάρει και το μοναδικό πρωτάθλημα στην καριέρα του.  Κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο του κορυφαίου ριμπάουντερ έξι φορές σε επτά χρόνια, έσπασε το ρεκόρ περισσότερων επιθετικών ριμπαόυντ σε μια σαιζόν, όπως επίσης και το ρεκόρ επιθετικών ρίμπαουντ σε ένα αγώνα . Επίσης, κατέχει το ρεκόρ περισσότερων συνεχόμενων αγώνων χωρίς να αποβληθεί με φάουλ, ενώ άξιο αναφοράς είναι και οι 12 συνεχόμενες συμμετοχές σε All-Star Game. Το 1996 επιλέχθηκε ως ένας από τους 50 Καλύτερους Καλαθοσφαιριστές στην Ιστορία του ΝΒΑ και το 2001 εντάχθηκε στο Hall of Fame.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου