Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΦΟΔΡΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ! ΤΣΙΠΡΑΣ: ΚΑΛΥΨΑΤΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ - ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Έξι μέρες πριν τις εκλογές, πραγματοποιήθηκε στο στούντιο της ΕΡΤ το debate μεταξύ των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ...
Αμφότεροι εμφανίστηκαν καλά προετοιμασμένοι με στόχο να αναδείξουν αφενός τα τρωτά σημεία του αντιπάλου τους και αφετέρου, τα δικά τους προτερήματα, στοχεύοντας στους αναποφάσιστους και στη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους.
Η τηλεμαχία ξεκίνησε στις 21:08 το βράδυ και συντονιστής είναι ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Πάνος Χαρίτος.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κάθισαν δίπλα- δίπλα, ενώ απέναντί τους βρέθηκαν οι ίδιοι δημοσιογράφοι που υπέβαλαν τις ερωτήσεις και στο προηγούμενο debate: Όλγα Τρέμη (MEGA), Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ), Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Μάκης Γιομπαζολιάς (ΕTV).
Σε μία σαφώς πιο «ζωντανή» τηλεοπτική αναμέτρηση από εκείνη όλων των πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξέθεσαν τις απόψεις τους και συχνά «κονταροχτυπήθηκαν» για τα θέματα της οικονομίας, του μνημονίου, της διαπραγμάτευσης, της διαπλοκής, των μετεκλογικών συνεργασιών, καθώς και του προσφυγικού.
Το ντιμπέιτ αυτή τη φορά ήταν αναμφισβήτητα πιο ενδιαφέρον από το προηγούμενο και με αρκετές θετικές αλλαγές στη διαδικασία. 
Ωστόσο οι δύο αρχηγοί επανέλαβαν ουσιαστικά όσα έχουν πει τις προηγούμενες μέρες. Αν και επιχείρησαν να υψώσουν τους τόνους, επί της ουσίας συμφώνησαν στην πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων μνημονιακών πολιτικών.
Η τηλεμαχία συνοδεύτηκε από πολλές στιγμές έντασης μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών οι οποίοι αλληλοκατηγορήθηκαν για τη διαπλοκή, ενώ σημειώθηκε χάσμα απόψεων για το μετεκλογικό τοπίο. 
Αυτά που θα μας μείνουν από την τηλεοπτική αναμέτρηση είναι σίγουρα οι διάλογοι μεταξύ των δύο αρχηγών, οι ερωτήσεις Γιομπαζολιά, αλλά και οι παρατηρήσεις Μεϊμαράκη στον σκηνοθέτη, καθώς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διαμαρτυρήθηκε ότι τον έδειχναν στα πλάνα πιο κοντό από τον Αλέξη Τσίπρα.
1 copy
Τσίπρας: Θα υπάρξει κυβέρνηση - Δεν θα υπάρξει παρά φύση κυβέρνηση
Τη βεβαιότητα ότι στις 21 Σεπτεμβρίου θα υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει κυβέρνηση. Διεκδικώ την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή αλλά θα σεβαστώ το αποτέλεσμα και θα προσπαθήσω να δημιουργήσω ευρύτερες συναινέσεις. Θα υπάρξει κυβέρνηση αλλά όχι παρά φύση κυβέρνηση. Δεν μπορώ να συμπράξω με τον Μεϊμαράκη. Ή θα αλλάξουμε ή θα τα κρατήσουμε όλα ίδια. Να ερωτηθούν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για τη στάση τους. Έχω τη βεβαιότητα για συνεργασία με τους ΑΝΕΛ αν είναι στη Βουλή. Μπορούμε να πάρουμε τους δυο παραπάνω βουλευτές τώρα που έφυγαν όσοι μιλούσαν για δραχμή. Το πρόβλημα με τη ΝΔ δεν είναι μόνο ότι είπε άχρηστους τους δημόσιους υπαλλήλους. Έχουμε διαφορές στο θέμα του χρέους που έλεγαν ότι είναι βιώσιμο. Στις εργασιακές σχέσεις, που δεν θέλουμε ομαδικές απολύσεις», είπε ο κ. Τσίπρας επιμένοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις του να συνεργαστεί με τη ΝΔ.
Μεϊμαράκης: Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια «εθνική Ελλάδος»
Τη βούλησή του να βρεθεί κοινή γλώσσα με τον ΣΥΡΙΖΑ και να πάμε μετά τις εκλογές σε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Από το Γενάρη μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, και εμείς οι ίδιοι. Χρειάζονται συνεργασίες για να προχωρήσουμε έστω τον πρώτο χρόνο. Ζήτησαν κοινό πραγματισμό με ΣΥΡΙΖΑ έστω για τα βασικά, όπως την υλοποίηση του μνημονίου. Δεν είναι θέμα προσώπων είναι θέμα προγράμματος. Αν συμφωνήσουμε - είτε ανταλλάξαμε χαρακτηρισμούς είτε όχι - μπορούμε να συνεργαστούμε για μια εθνική ομάδα για την κυβέρνηση και για ένα νέο σχέδιο αναφορικά με το πώς θα πορευτεί η χώρα. Δεν μπορώ να πω ονόματα αλλά θα πω ότι πολλούς ικανούς και άξιους θέλω να χρησιμοποιηθούν», είπε ο κ. Μεϊμαράκης.
Βολές Τσίπρα με αιχμή τη διαπλοκή
Το ζήτημα της διαπλοκής άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αν και δήλωσε ότι δεν θεωρεί προσωπικά διαπλεκόμενο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κατηγόρησε επειδή στην πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες συνοδευόταν από τον Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος ελέγχεται δικαστικά για την λίστα Λαγκάρντ, ενώ αναφέρθηκε στις μίζες που έδινε στα κόμματα -ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η Siemens και στη φυγή του Μιχάλη Χριστοφοράκου στη Γερμανία, καθώς και στην πρόσφατη εξέταση από έλληνες εισαγγελείς του Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος έφερε στο φως τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ.
Έντονη υπήρξε η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος αφού παρατήρησε ότι ο κ. Τσίπρας από τη στιγμή που υπέγραψε το Μνημόνιο «έχει υποστεί αλλοίωση χαρακτήρος» και θύμισε τον χαρακτηρισμό «αρχιδιαπλεκόμενος που του απέδωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, έκανε λόγο «φτηνιάρικα κόλπα» στα οποία καταφεύγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επειδή βλέπει ότι χάνει τις εκλογές.
«Έχετε βούληση να συγκρουστείτε με τη διαπλοκή;» ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι κάλυψε τον Σταύρο Παπασταύρου, που είναι, όπως είπε στη λίστα Λαγκάρντ.
«Να σας θυμίσω πως τα κόμματα που πήραν τα μαύρα ταμεία της Siemens δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν είχε εμπλακεί ποτέ με τον κ. Χριστοφοράκο. Οι φοροδιαφυγές ελέγχθηκαν ποτέ από τη ΝΔ; Ο κ. Φαλτσιανί είπε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε για τη φοροδιαφυγή, εσείς καλύψατε τον κ. Παπασταύρου».
«Ξέρω ότι είναι επιθυμία της διαπλοκής να με πάρει στην αγκαλιά της αλλά δεν το καταφέρει. Έχουμε τις μάχες για το χρέος, τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τα εργασιακά. Επειδή κάποιοι βλέπουν ότι δεν έχουν επιχειρήματα προσπαθούν να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα. Κάποιοι και στο δημοψήφισμα έλεγαν ότι είμαστε ίσα ίσα αλλά το «όχι» ήταν 24 μονάδες μπροστά. Αφήσαμε δείγμα γραφής και θα είμαστε κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία», είπε ο κ. Τσίπρας.
Αναφορικά με τις καταγγελίες για τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη είπε ότι όλοι έχουμε μια ιστορία. «Το ζήτημα είναι τι εκπροσωπεί. Ο χώρος του κυβέρνησε 40 χρόνια και φόρτωσε βάρη στο λαό και ένα σύστημα διαπλοκής. Δεν νομίζω ότι θέλει να τα βάλει με την διαπλοκή», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
2 copy
Μεϊμαράκης: Μην μας κάνετε μαθήματα περί διαπλοκής
Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της ΝΔ στις κατηγορίες περί διαπλοκής.
«Η χώρα πήγε μπροστά με τη ΝΔ. Μην μας κάνουν μαθήματα περί διαπλοκής όσοι δεν ψήφισαν ούτε ένα νομοθέτημα για τη διαπλοκή. Εμείς προχωρήσαμε σε άρση τραπεζικού απορρήτου και ενισχύσαμε τους οικονομικούς εισαγγελείς. Τι έκανε το κόμμα του κου Τσίπρα. Το μόνο που έκανε ήταν να καταργηθεί η Διαύγεια. Έφερε το νόμο για τα ΜΜΕ. Γιατί δεν τον ψήφισε. Ήθελε να κρατά όμηρο τη διαπλοκή», υποστήριξε ο κ. Μεϊμαράκης.
Ερωτηθείς για την άποψή του ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει κολλήσει ούτε ένα ένσημο, ο πρόεδρος της ΝΔ φάνηκε να αισθάνεται άβολα:  «Δεν με ενδιαφέρει είναι δικό του θέμα», σημείωσε. Και επανέλαβε τη βούληση του κόμματός για μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Η πρώτη κόκκινη κάρτα Τσίπρα
Το ζήτημα της διαπλοκής προκάλεσε την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού ο οποίος έσπευσε να σηκώσει την πρώτη κόκκινη κάρτα.
«Άκουσα πόσα έκανε η κυβέρνηση σας για τη διαπλοκή», στην πρώτη του παρέμβαση. «Ποιος έπαιρνε τα μαύρα ταμεία της Siemens. Ποιος έδιωξε τον Χριστοφοράκο. Με τον Παπασταύρου πήγατε στις Βρυξέλλες. Έχετε βούληση να συγκρουστείτε με την διαπλοκή;» διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης απάντησε ότι ποτέ δεν περίμενε να ρίξει τόσο το επίπεδο. «Ισως βλέπει ότι χάνει ή ότι έχει γίνει μνημονιακός. Εγώ έχω κάνει χρήση όσων λέει η Κωνσταντοπούλου; Πήγαν κάποιοι και πήραν μια συνέντευξη από τον Φαλτσιανή που είναι συνεταίρος των Podemos. Εμείς εισπράξαμε 34 εκατ. από τη λίστα Λαγκάρντ, εσείς τι εισπράξατε;».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ντιμπέιτ - Τσίπρας: Δώσαμε σκληρή μάχη για τις συντάξεις

Ντιμπέιτ - Τσίπρας: Δώσαμε σκληρή μάχη για τις συντάξεις

Κόντρα για τις επενδύσεις
Μετωπική σύγκρουση που είχε ως αποτέλεσμα να εξαντληθούν και οι «κόκκινες» κάρτες σημειώθηκε στην τηλεμαχία, με αφορμή το ζήτημα των επενδύσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο ζήτημα των εξορύξεων στις Σκουριές ξεκαθάρισε πως πρέπει να εφαρμοστεί η νομιμότητα. «Ζητήσαμε από την εταιρία να κάνει εφαρμογή της μεθόδου για να δούμε αν μολύνει το περιβάλλον κάτι που είναι δεσμευτική της υποχρέωση. Δεν το έπραξε και έκλεισε όλες τις δραστηριότητες για να εκβιάσει. Είμαστε με τη νομιμότητα αλλά και το περιβάλλον», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν έχουμε διάθεση εκδίκησης. Αν δεν μολύνει το περιβάλλον θα προχωρήσει. Για να έρθουν επενδύσεις χρειάζεται σταθερότητα και να σταματήσει να υπάρξει διαφθορά ώστε κάποιος να ξέρει ότι δεν χρειάζεται να “λαδώσει”», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
Αιχμηρή ήταν η απάντηση από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη ο οποίος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδιωξε όποια επένδυση ήρθε.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ όποια επένδυση ήταν να έρθει την έδιωξε. Αν το ΣτΕ αποφάσισε θετικά γιατί δεν γίνεται δεκτό. Γιατί πρέπει να μπλοκάρει η επένδυση; Πρέπει να ξεμπλοκάρουν τα μεγάλα έργα τα οποία σταμάτησαν όλα. Εμείς θα απορροφήσουμε τα λεφτά του ΕΣΠΑ για να έρθει ζεστό χρήμα», σημείωσε.
Έφυγαν οι κάρτες σε λίγα λεπτά!
Την κόκκινη κάρτα σήκωσε για το ζήτημα των επενδύσεων ο Αλέξης Τσίπρας. «Έχουμε μνήμη και γνωρίζουμε ότι τα πέντε τελευταία χρόνια υπήρξε τρομερή αποεπένδυση της τάξης του 60%. Με την Cosco πετύχαμε με τη διαπραγμάτευση να κρατήσει κάτι το δημόσιο. Μιλάτε για την Ιονία Οδό που εμείς πετύχαμε να μειωθούν τα διόδια. Ξεπουλάτε τα αεροδρόμια. Υπερασπίζεστε το γερμανικό Δημόσιο που ανήκει η εταιρεία», τόνισε.
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης απάντησε άμεσα κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι ανέκοψε την ανάπτυξη. «Πέστε μου μια θέση εργασίας που φέρατε. Δεν φέρατε ούτε μία», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Παίρνοντας πάλι το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι το α' εξάμηνο υπήρχε ανάπτυξη 1,1% του ΑΕΠ και 186.000 θέσεις εργασίας. Υπήρξε πρόβλημα παραδέχτηκε με τα capital controls. Οι ομαδικές απολύσεις ήταν στην 5η αξιολόγηση. Λέτε ότι για όλα φταίμε εμείς που κυβερνήσαμε έξι μήνες.
Ανταπαντώντας ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τόνισε ότι παραμένει ο πρωθυπουργός με τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων το καλοκαίρι. Υποστήριξε ότι ο τουρισμός ανέβηκε ως προς τις αφίξεις.
Βολές με επίκεντρο το ασφαλιστικό και τα άδεια ταμεία
Αιχμηρά βέλη αντάλλαξαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί και για το ασφαλιστικό.
«Το ασφαλιστικό είναι θέμα που μας βασάνισε πολύ. Πολλοί συνταξιούχοι τρέφουν και τα παιδιά τους. Είναι βραδυφλεγής βόμβα γιατί με το PSI κουρεύτηκαν 25 δισ. αποθεματικών και η ανεργία δημιούργησε μεγάλο έλλειμμα εσόδων. Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για να προστατεύσουμε τους αδύναμους», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Έφερα νομοσχέδιο για να σταματήσουν τα προνόμια στους βουλευτές. Πρέπει να τελειώσει αυτό. Στο συγκεκριμένο νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε τη ΝΔ παρ΄ ότι δεν θα συγκυβερνήσουμε», πρόσθεσε.
Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι έπρεπε να συνεννοηθούμε με το ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτός υπέγραψε τη συμφωνία. «Δεν θέλει δυο, τριανταδύο θέλει για να κάνει κυβέρνηση με τις διαρροές που είχε. Ολοι μαζί πρέπει να πιάσουμε δουλειά», επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
«Τυχαίο είναι ότι τόσα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 3%. Γιατί ήταν η χώρα σε κανονικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε τον πόνο και έφτασε αυτό το μόρφωμα σε αυτά τα ποσοστά».
Όταν ο Τσίπρας επικαλέστηκε τον Καραμανλή
«Πιστεύω ότι ο λαός θέλει πρωθυπουργό που να λέει την αλήθεια και να παραδέχεται τα λάθη του. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει ότι το άλλο όνομα του λάθους είναι η εμπειρία. Εγώ απέκτησα εμπειρία και προσπάθησα να κάνω το παν για να διεκδικήσω τα δίκια του λαού», είπε ο κ. Τσίπρας προκαλώντας το χαμόγελο του Ευ. Μεϊμαράκη.
«Ο μόνος αλάθητος είναι αυτός που δεν προσπαθεί. Δεν προδώσαμε τον αγώνα. Με το δημοψήφισμα είπα την αλήθεια: Πάμε για καλύτερη συμφωνία. Φέραμε καλύτερη συμφωνία παρά τις δυσκολίες. Ήταν επιλογή εθνικής ευθύνης να αποφύγω το Grexit», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στη ΝΔ υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε  άδεια ταμεία και την 5η αξιολόγηση στο τραπέζι. «Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης ήταν το μεγαλύτερο ψέμα. Όταν ειπώθηκε τα spreads πήγαν στο Θεό», σημείωσε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να απαντήσει υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα ότι παρέλαβε άδεια Ταμεία. «Ήξεραν ότι θα κλείσουν οι τράπεζες», υποστήριξε.
Απαντώντας για τους αγρότες αρνήθηκε ότι έχει δώσει προεκλογικά δεσμεύσεις. «Δεν είναι συντεχνιακό θέμα, πρέπει να έχουμε πρωτογενή τομέα. Είπαμε ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτά όσα έφερε το Μνημόνιο», υπογράμμισε ο κ. Μειμαράκης.
«Ο κ. Τσίπρας ψήφισε μνημόνιο και έπαθε μετάλλαξη. Ούτε θυμάται, ούτε καταλαβαίνει. Κύριε Τσίπρα δεν είστε ωρομίσθιος», κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε δε, απευθυνόμενος στον πρώην πρωθυπουργό: «Μας ζαλίσατε με τις 17 ώρες, να κρίνουμε τι υπογράψατε. Ας μην το υπογράφατε, ας πηγαίνατε σε εκλογές και όχι δημοψήφισμα. Θα μας ξαναπάτε γιατί οι 53 αναφέρουν πως δεν θα ψηφίσουν όρους», είπε ο κ. ΜεΪμαράκης.
Μετά από «αυτοφοράκιας» έγινα και ωρομίσθιος, σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός. «Αυτό που μετρά είναι ότι διεκδικήσαμε το δίκαιο του λαού. Η συμφωνία είναι «ζωντανός οργανισμός», υπάρχουν πέντε ανοικτά μέτωπα. Αυτό που πρέπει να κρίνει ο λαός είναι αν θα τα εξυπηρετήσει πρωθυπουργός που θα δώσει μάχη ή κάποιος που λέει «ναι» σε όλα.
Η συμφωνία μας εξασφαλίζει τις ανάγκες για τρία χρόνια και παράλληλα έχει το πακέτο των 35 δισ. ευρώ. Υπάρχουν ανοικτά θέματα για διαπραγμάτευση. Το κρίσιμο είναι να βγούμε από την επιτροπεία εφαρμόζοντας όσα συμφωνήσαμε, διεκδικώντας τα ανοικτά θέματα και κάνοντας τομές στο εσωτερικό της χώρας», είπε ο κ. Τσίπρας.
Αιχμηρή κριτική κατά των χειρισμών της κυβέρνησής του στο προσφυγικό ζήτημα άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ στον Αλέξη Τσίπρα.
«Ως πρωθυπουργός κλήθηκα να εκφέρω γνώμη για τους υπηρεσιακούς υπουργούς γιατί υπήρχαν ανοικτά θέματα. Έχουμε αποτελέσματα. Με τον Ρέντζι βάλαμε επί τάπητος το θέμα και το να υπάρξει δράση κατά των δουλεμπόρων. Στην Ιταλία μπορεί να γίνει γιατί οι δουλέμποροι είναι στα σκάφη. Στην Ελλάδα έρχονται με βάρκες που έχουν μόνο μετανάστες. Πολεμικού χαρακτήρα επιχειρήσεις δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα γιατί χτυπάς ανθρώπους και όχι διακινητές. Ζητήσαμε την Frontex λόγω των τεράστιων θαλάσσιων συνόρων. Αναφορικά με την Αθήνα, σημείωσε ότι οι μετανάστες έρχονται για να φύγουν. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Άκουσα ότι ο κ.  Τσίπρας είπε ότι δεν ήξερα τη διαφορά μεταξύ μεταναστευτικού και προσφυγικού», απάντησε ο Ευ. Μεϊμαράκης. «Η Σύνοδος Υπουργών για το μεταναστευτικό είναι πολύ σοβαρή, αν γίνει Σύνοδος Κορυφής εμπιστεύομαι απόλυτα τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Πρ. Παυλόπουλος».
Για τους πρόσφυγες είπε ότι έπρεπε να υπάρχει μηχανισμός στα νησιά. Για τους μετανάστες πρέπει να συνεννοηθούμε και για τους λαθρομετανάστες να τους επαναπροωθήσουμε.
Ο «διάλογος» των αρχηγών
Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκίνησε την ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα με την παρατήρηση ότι έδωσε ψεύτικες υποσχέσεις με αποτέλεσμα να έρθει νέο μνημόνιο, και ότι στα ψηφοδέλτια βρίσκονται πρόσωπα που δήλωσαν παρών στην προηγούμενη Βουλή. Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν αυτά τα πρόσωπα να στηρίξουν τυχόν επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ρώτησε επίσης γιατί με τόσο πάθος ο κ. Τσίπρας θέλει να τελειώσει τους αντιπάλους του, «το 70% του ελληνικού λαού, γιατί τόση αλλαζονεία;»
Ο κ. Τσίπρας απάντησε υπενθυμίζοντας ότι ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αποχωρήσει και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι πάλι όπως τον Ιανουάριο, τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό ότι με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει αστάθεια.
Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι απέδειξε στην πράξη, τόσο στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ όσο και με την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία, ότι είναι ανοικτός στη συνεργασία, «αλλά δεν θα κάνουμε εθνική συγκάλυψη».
Σε συμπληρωματική ερώτηση του κ. Μεϊμαράκη ότι θέλει να τελειώσει το 70%, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν ειπώθηκε επί προσωπικού, αλλά ότι το νέο θα τελειώσει το παλιό, ρωτώντας: «με όλα αυτά που μου καταλογίζετε ότι είμαι ψευτράκος, ο πρωθυπουργός του 60ευρου, θέλετε να συνεργαστούμε αλήθεια;». Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η ΝΔ στην πραγματικότητα επιθυμεί αυτοδυναμία.
Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκίνησε την απάντησή του, καλώντας τον σκηνοθέτη να «διορθώσει» το πλάνο, ώστε να μην φαίνεται ο κ. Τσίπρας πιο ψηλός.
Στη συνέχεια είπε ότι η συνεργασία θα βασιστεί σε συγκεκριμένο πρόγραμμα, κατά τα άλλα, η ασυνέπεια λόγων και πράξεων δεν αλλάζει την άποψή του για τον κ. Τσίπρα.
«Δεν σας θέλω ούτε για αντιπρόεδρο, είστε ο πρωθυπουργός που φεύγει. Θα μπορούσαμε όμως στη βάση μιας συμφωνίας, για ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο να πάμε μαζί».
Το μήνυμα Τσίπρα
«Πήραμε την εντολή το Γενάρη να βγάλουμε τη χώρα από το λάκκο της χρεοκοπίας που την έριξαν επί 40 χρόνια. Ανοίξαμε δρόμο και βάλαμε τον λαό την κρίσιμη στιγμή στη διαπραγμάτευση. Με το «όχι» εξασφαλίσαμε καλύτερη συμφωνία. Έχουμε σοβαρά θέματα αλλά τα δύσκολα είναι πίσω μας. Τώρα πρέπει να δώσουμε την μάχη στο εσωτερικό, να ξεμπερδέψουμε από τη διαπλοκή. Το δίλημμα είναι αν θέλουμε την Ελλάδα των πολλών ή την Ελλάδα των λίγων. Είναι στο χέρι σας. Κάποιοι θέλησαν να κάνουν την προσπάθεια σύντομη παρένθεση. Σας ζητώ να μην τους το επιτρέψουμε».
Το μήνυμα Μεϊμαράκη
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε από τους ψηφοφόρους να συγκρίνουν και να δουν αν έγιναν όσα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί. «Κρίνεται η τύχη της χώρας. Τα διλήμματα τίθενται στους ψηφοφόρους και πρέπει να απαντηθούν. Μπορούμε να μεγαλουργήσουμε αν πούμε όχι στο διχασμό και συνεργαστούμε. Η ΝΔ θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεννόησης και συνεργασίας για βγούμε από το μνημόνιο και να μπούμε στην ανάπτυξη. Θα δημιουργήσουμε ένα εθνικό σχέδιο και θα καλέσουμε όλους να συζητήσουμε για αυτό. Θα φτιάξουμε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με όσους μπορούν να βοηθήσουν. Με τα μεγάλα έργα μπορούμε να ανακάμψουμε το β΄ εξάμηνο», υποστήριξε ο κ. Μεϊμαράκης.

1 σχόλιο:

  1. Το ντιμπέι έγινε από τους Τσίπρα και Μεϊμαράκη για το ποιος από τους δύο θα γίνει πρωθυπουργός των λαθρομεταναστών! Να μας πουν οι δύο τους για τον Εβραίο που κάνει κουμάντο στην Ελλάδα για τους λαθρομετανάστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή