Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

ΒΑΝΑ ΡΕΤΣΙΝΙΑ ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ: "ΔΩΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΗ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΑ..."! ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΒΟΜΒΑ ΤΗΣ π. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ!

Διαβάστε την παρακάτω επιστολή που απέστειλε η Βάνα Ρετσινιά, πρώην Αντιδήμαρχος Παπάγου-Χολαγού προς τον Δήμαρχο, αναφορικά με τα προβλήματα των ΑΜΕΑ τα οποία χρονίζουν...


Χολαργός  11/12/2015


Προς
Δήμαρχο Παπάγου Χολαργού
Κύριο Ηλία Αποστολόπουλο


Θέμα: Φροντίδα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ)


Κύριε Δήμαρχε,

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (3 Δεκεμβρίου), σας απευθύνω την παρούσα επιστολή με την ελπίδα ότι θα δώσετε επιτέλους μια προσδόκιμη λύση στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα  -  δημότες  μας -με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ).

Αποφάσισα να σας απευθύνω αυτή την επιστολή, διότι τη περίοδο αυτή δεν είμαι δημοτική σύμβουλος και ως εκ τούτου, αφενός, δεν συμμετέχω στο δημοτικό συμβούλιο και αφετέρου διότι, από το 2011 όντας δημοτική σύμβουλος και μετέπειτα αντιδήμαρχος αλλά και μέχρι σήμερα, αγωνίζομαι για να δοθεί μια λύση, μέσα στα πλαίσια του Δήμου, για την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος κοινωνικού προβλήματος, της εν γένει κοινωνικής μέριμνας και αρωγής προς τους αναξιοπαθούντες συνδημότες  μας, χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα.

Οι δικαιολογίες των αρμοδίων δημοτικών φορέων πάντα οι ίδιες: δεν έχουμε προσωπικό, δεν έχουμε ειδικά οχήματα, κ.λ.π.

Έτσι λοιπόν  οι προσπάθειές μας, από τότε μέχρι και σήμερα έμειναν δυστυχώς άκαρπες.

Στην τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 21/3/2011 και με την ιδιότητα της δημοτικής συμβούλου, προκάλεσα, εκτός ημερησίας διατάξεως, συζήτηση για τις ανάγκες των συνδημοτών μας ΑμΕΑ και ιδιαίτερα των ατόμων με κινητικά προβλήματα και πρότεινα, την αγορά από τον Δήμο, ειδικά διασκευασμένου οχήματος ικανού να εξυπηρετεί μόνον αυτά κατά τις μετακινήσεις τους σε τόπους εργασίας, εκπαίδευσης, νοσηλευτικά ιδρύματα, κ.λ.π.

Μετά από αυτή την παρέμβασή μου, προβλέφθηκε στον επόμενο προϋπολογισμό σχετική δαπάνη  για τον ανωτέρω σκοπό, αλλά η αγορά αυτή δεν πραγματοποιήθηκε.

Όπως γνωρίζετε, σχεδόν 2 χρόνια μετά , η προηγούμενη δημοτική αρχή, αγόρασε και διέθεσε, προς εξυπηρέτηση των δημοτών της, δύο μικρά λεωφορεία τα οποία, όμως,  αν και διαθέτουν αναβατήρα  πρόσβασης ΑμΕΑ, δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ μέχρι σήμερα γι αυτόν το ειδικό σκοπό.

Οι εξαγγελίες της δημοτικής αρχής για την φροντίδα και μεταφορά των καθ΄ ολα αξιαγάπητων τετράποδων φίλων μας, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους,  αρκεί πρωτίστως κατά τον  ίδιο τρόπο να αντιμετωπισθούν και οι ανάγκες των συνανθρώπων μας και μάλιστα όταν αυτοί είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και με ειδικές ανάγκες.

Μετά από αίτηση δραστήριου παραπληγικού συνδημότη μας και με ενέργειες του τότε Συμπαραστάτη του Δημότη κ. Σκούρτη, η Διεύθυνση Κοινωνικής  Πρόνοιας,  μας  γνώρισε ότι μέχρι 30/6/2011 ο αριθμός των ατόμων με κινητική αναπηρία στο Δήμο μας, ανήρχετο στον αριθμό 90, ενώ με πρόσφατα στοιχεία τα άτομα με υψηλό βαθμό αναπηρίας, εν γένει, υπερβαίνουν τα 500.

Με την ανάληψη των καθηκόντων από την νέα δημοτική αρχή οι προσπάθειές μου συνεχίστηκαν και μαζί με τον παραπάνω παραπληγικό συνδημότη μας, ενημερώσαμε για το εν λόγω  θέμα τα αρμόδια όργανα του Δήμου, Αντιδημάρχους, νέο Συμπαραστάτη του Δημότη, κ.λ.π.

Καθώς επίσης όπως γνωρίζω, είχατε  μια κατ΄  ιδίαν συνάντηση με τον συνδημότη μας, καθώς και με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, χωρίς καμιά διαφαινόμενη, μέχρι στιγμής, πρόοδο στην επίλυση του προβλήματος.

Κύριε Δήμαρχε,

Επειδή τα ΑμΕΑ έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους μας, στην παιδεία, στην εργασία, στην υγεία, στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία και στην κοινωνική πρόνοια και φροντίδα της Πολιτείας και επειδή είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου Θεού, προτείνουμε τα παρακάτω:

1.                   Να συσταθεί και να λειτουργήσει στο Δήμο μας, με εξειδικευμένο προσωπικό, γραφείο ΑμΕΑ, με σκοπό:

α.   Να καταρτίσει αρχείο με τα ΑμΕΑ του Δήμου μας,
β.   Να παρέχει υπηρεσίες στήριξης σε συμβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο στα ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους.
γ.   Να προσβλέπει στην εξασφάλιση και υλοποίηση προγραμμάτων για την κοινωνικοποίηση των ΑμΕΑ  και να λειτουργεί σαν κέντρο πληροφόρησης των ατόμων αυτών για θέματα που τα απασχολούν.
δ.  Να λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος των ΑμΕΑ με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας που χειρίζονται θέματα που αφορούν άτομα με αναπηρία.
ε.  Να διατηρεί συχνή επαφή με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών καθώς και με όλους τους σχετικούς φορείς και να ενημερώνεται για την εξέλιξη των θεμάτων που τους αφορούν.
στ. Να συνεργάζεται με φορείς σε τοπικό και εθνικό επίπεδο που υλοποιούν ευρωπαϊκά προγράμματα για την εκπαίδευση, κατάρτιση και πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τα άτομα με αναπηρία και να εισηγείται για το θέμα της προσβασιμότητας σε πολιτιστικούς χώρους, χώρους εκπαίδευσης και εργασίας.
ζ.  Να τους παρέχει την δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης σε κέντρα κατάρτισης με προγράμματα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης με Η/Υ.
η.  Να δέχεται τηλεφωνικές ή ηλεκτρονικές αιτήσεις για ανάγκες μετακίνησης ατόμων με κινητικά προβλήματα σε τόπους εργασίας,  εκπαίδευσης, νοσηλευτικά ιδρύματα, κ.λ.π., να τις ομαδοποιεί και να καταρτίζει πρόγραμμα ικανοποίησής τους.
θ.  Να καταρτίζει και να υλοποιεί μηνιαία προγράμματα επισκέψεων ΑμΕΑ, με τους συνοδούς τους, σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, πολιτιστικά κέντρα και εν γένει χώρους αναψυχής.

2.                   Να διερευνηθεί  η δυνατότητα διάθεσης από τον Δήμο ενός από τα κληροδοτήματα που κατέχει, το οποίο, αφού συντηρηθεί και διαμορφωθεί καταλλήλως, να αποτελέσει μια φιλόξενη και «ζεστή» εστία, όπου θα συναντώνται  όσα από τα ΑμΕΑ το επιθυμούν, για επικοινωνία, ψυχαγωγία και δημιουργική απασχόληση σύμφωνα με τα προγράμματα που θα καταρτίζει το αρμόδιο γραφείο ΑμΕΑ του Δήμου.

Κύριε Δήμαρχε,

Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ο Δήμος έχει τα μέσα και την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσει, όσα προτείνονται ανωτέρω, αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση και προπαντός το περίσσευμα ψυχής.

Τώρα πρέπει να αποδείξετε ότι διαθέτετε  και τα δύο.

Με εκτίμηση,


Βάνα Ρετσινιά

π. Αντιδήμαρχος

2 σχόλια:

  1. ΘΑ ΣΕ ΚΑΛΕΣΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΔΥΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΕΝΑ ΤΗΝ ΤΣΙΚΡΙΚΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΣΤΟ ΦΕΙΣΜΠΟΥΚ ΚΑΙ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΥΤΟΜΑΤΑ. ΕΤΣΙ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΓΑΤΟΣ Ο ΚΥΡ ΛΙΑΚΟΣ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. TI LEEI O POIHTHS ???BANOYLA O LIAKOW EKOCE KAITO TRAPEZI POY EKANE O JYDHW KAUE MERA TVN ATOMVN ME ANAGKH GIATI LEEI HK NIKAKH DEN EINAI XOLARGIVTES KAI ESY PERIMENEIW NA GINH AYTA POY ZHTA?????ASTEIA LES KORITSI MOY O LIAKOS MONO GIA FVTOGRAFIEW EINAI KAI TOPOTA ALLO....EINAI ASXETOS EINAI TALE KOYALE ALEJHS..........KOROIDECE KAI ETSI EGEINE DHMARXOS TVRA KAI TON JYDH TON POYLHSE......

    ΑπάντησηΔιαγραφή