Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

ΓΙΑΤΙ Ο Mr FACEBOOK ΔΩΡΙΖΕΙ ΤΟ 99% ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΑ ΙΔΥΜΑΤΑ; ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΙ;

Η ανακοίνωση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και της συζύγου του, Πρισίλα Τσαν, να δωρίσουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς περίπου το 90% των....

μετοχών τους στο Facebook, που σήμερα κοστίζουν κατά προσέγγιση 40-50 δισ. δολάρια, έχει προκαλέσει πολλά σχόλια.   Το γεγονός ότι ο Ζούκερμπεργκ, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Γουόρεν Μπάφετ και άλλοι δισεκατομμυριούχοι προσφέρουν τον πλούτο τους για τη φιλανθρωπία, ωστόσο υπάρχουν και άλλες φωνές που βλέπουν περίεργα κίνητρα πίσω από τέτοιες κινήσεις.  

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το κόστος αυτής της φιλανθρωπίας επιβαρύνει έμμεσα τον Αμερικανό φορολογούμενο. Όπως λένε αν ο Ζούκερμπεργκ και η σύζυγός του πουλούσαν τις μετοχές τους και δεν τις διέθεταν για φιλανθρωπικό σκοπό, θα έπρεπε να πληρώσουν φόρους  χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση κρατικών κοινωνικών προγραμμάτων. Με τις δωρεές, όμως, οι ίδιοι και οι απόγονοί τους θα «γλιτώσουν» από τη φορολογία, εφόσον το ίδρυμα θα συνεχίζει να υπάρχει.   Την ημέρα που θα δωρίσουν την περιουσία τους σε μια νέα φιλανθρωπική οργάνωση, ο Ζούκερμπεργκ και η Τσαν θα λάβουν πιστώσεις ισάξιες με την αγοραία αξία των μετοχών τους στο Facebook.  

Μεταβιβάζοντας σχεδόν όλη τους την περιουσία σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Ζούκερμπεργκ και ο Γκέιτς, απομακρύνουν τον πλούτο τους από τον κρατικό έλεγχο και κατ’ επέκταση η φορολογική βάση της χώρας συρρικνώνεται.   Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, και η σύζυγός του θα δωρήσουν το 99% των μετοχών τους .   Οι Γκέιτς και άλλοι δισεκατομμυριούχοι όπως ο Γουόρεν Μπάφετ έχουν θεμελιώσει δικά τους ιδρύματα για να δωρήσουν τις τεράστιες περιουσίες τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.  

Ο ίδιος πάντως σε ανάρτηση στο Facebook στη σελίδα του, έγραψε ότι «ακριβώς όπως όλοι οι άλλοι, θα πληρώσω φόρους κερδών κεφαλαίου, όταν οι μετοχές πουληθούν».   Απαντώντας σε σχόλιο ότι θα πληρώσει μηδενικό φόρο είπε: «Παρακαλώ μην διαδίδετε ανακριβείς πληροφορίες».   Η φιλανθρωπική οργάνωση που έχει το ζευγάρι και στην οποία θα μεταβιβαστεί η περιουσία του ζευγαριού, είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης.   Έτσι το ζεύγος, ελέγχοντας το ίδρυμα θα έχει την δυνατότητα να επενδύει μέρος των δωρεών και να καρπώνεται τα κέρδη τα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί στο φιλανθρωπικό του έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου