Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ-ΠΑΠΑΓΟΥ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ Κ. ΤΙΓΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Χολαργός, 30 Αυγούστου 2018
Κύριε Τίγκα,
Σε συνέχεια των ερωτημάτων που έχετε θέσει σχετικά με την πολιτική προστασία – αν και θα έπρεπε να γνωρίζετε ως επικεφαλής της μείζονος...

αντιπολίτευσης – σας ενημερώνουμε για τα κάτωθι:
Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, με τις κατευθυντήριες οδηγίες τόσο του Δημάρχου, όσο και του αρμόδιου Αντιδημάρχου, εκδίδει κάθε χρόνο έγκαιρα, το Τοπικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, το οποίο παρουσιάζεται και εγκρίνεται στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, και στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά όλες οι ενέργειες και οι δράσεις που προβλέπονται, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί κλπ).
Στο τοπικό σχέδιο περιγράφονται αναλυτικά, τα μηχανήματα έργων, τα υδροφόρα οχήματα, τα λεωφορεία, το εργατοτεχνικό και διοικητικό προσωπικό  του Δήμου, αλλά και οι μόνιμες ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, και οι ομάδες επιφυλακής.
Όσον αφορά στις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 4, προβλέπεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων προς τον Υμηττό, σύμφωνα με Απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, καθώς και η παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2018: Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών, ΑΔΑ: 7Τ7Α7Λ7-4Κ0.
Σχετικά με το προσωπικό, ο Δήμος μας έχει προσλάβει 18 άτομα και δύο οδηγούς με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας, για την προστασία του Υμηττού και του περιαστικού πρασίνου, οι οποίοι με βάρδιες ανά 6,5 ώρες, βρίσκονται στο βουνό, στα πυροφυλάκεια, σε πάρκα, άλση κλπ.
Σχετικά με τον καθαρισμό και την αποψίλωση των χώρων πρασίνου του Δήμου μας, ξεκίνησε τον Απρίλιο, σύμφωνα και με το δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στις 24/4/2018, στο οποίο αναφέρονται τα σημεία που αποψιλώσαμε, καθώς επίσης και όσα έπρεπε να αποψιλώσει ο ΣΠΑΥ.
Στη συνέχεια στις 7/5/2018, εκδόθηκε και άλλο δελτίο τύπου, με οδηγίες προς τους συμπολίτες μας, σχετικά με την αποψίλωση χώρων ιδιοκτησίας τους, αλλά και με μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών. 
Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις η υπηρεσία του Δήμου καθάρισε και οικόπεδα ιδιωτών και γενικότερα ο καθαρισμός  και το κλάδεμα πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη του αντιδημάρχου κ. Αυγουρόπουλου και του προϊσταμένου της υπηρεσίας πρασίνου κ. Βατικιώτη. 
Όλα αυτά βέβαια θα μπορούσατε να τα έχετε πληροφορηθεί με τη συμμετοχή σας στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, το οποίο συγκαλείται τακτικά και συνεδριάζει με την παρουσία των υπηρεσιών μας και όλων των αρμόδιων φορέων (περιφέρεια, πυροσβεστική, αστυνομία, ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ., εθελοντικές ομάδες γειτονικών δήμων κ.α.).  
Όσον αφορά στο σχέδιο οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών και διαχείρισης εκτάκτων αναγκών σας θυμίζω ότι ο Δήμος μας – με πρωτοβουλία της Αντιδημάρχου κας Τσικρικώνη - σε ανύποπτο χρόνο (Φεβρουάριος και Μάρτιος 2017) διοργάνωσε σειρά σεμιναρίων για τα μέλη της ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. και τους εργαζόμενους του Δήμου μας που εμπλέκονται στο τμήμα πολιτικής προστασίας, με θεματολογία απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του Δήμου Παπάγου - Χολαργού και λαμβάνοντας υπόψη το οικείο Τοπικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, με εισηγητές από 

το ΓΕΕΘΑ, για θέματα Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτου Ανάγκης
την ΕΛΑΣ (Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών) για θέματα οργάνωσης Δημόσιου Ανεξάρτητου Ιδρύματος
τον ΟΑΣΠ με θέμα τη διαχείριση σεισμικού κινδύνου σε εργασιακούς χώρους
την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με θέμα τον σχεδιασμό του «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗ» και την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
την Πυροσβεστική Υπηρεσία με θέμα την πυρασφάλεια  

Επιπλέον τον Μάρτιο του 2017, πραγματοποιήθηκε ημερίδα ενημέρωσης με εισηγητές στελέχη του ΓΕΕΘΑ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με ειδική αναφορά στον σχεδιασμό του Δήμου Παπάγου - Χολαργού και σε συνάφεια με τις δράσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης που προηγήθηκαν. 
Τέλος η ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. έχει διοργανώσει ημερίδες ενημέρωσης για τις δασικές πυρκαγιές και την πυρασφάλεια υπό την αιγίδα του Δήμου μας. 

Κύριε Τίγκα, 

το προσωπικό του δήμου και οι εθελοντές μας, με ευσυνειδησία και υψηλό αίσθημα ευθύνης, πράττουν τα μέγιστα για την προστασία του βουνού μας και η δημοτική αρχή είναι πάντα δίπλα τους.
Η προστασία του Υμηττού είναι από τις βασικές μας προτεραιότητες και αυτό το έχουμε δείξει από την αρχή της θητείας μας, με τον καθαρισμό και τη σήμανση των μονοπατιών, τις αναδασώσεις, τις δράσεις του δήμου όπου μαθητές επισκέπτονται το βουνό και ενημερώνονται για την προστασία του, κ.α.

Η δημοτική αρχή, οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές είναι πάντα παρόντες. 

Εσείς βέβαια δεν μπήκατε στον κόπο να έρθετε σε κανένα από τα παραπάνω όργανα, ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις που υλοποιήθηκαν, παρά το γεγονός  ότι η πυροπροστασία, όπως εσείς ο ίδιος λέτε, αποτελεί ύψιστη για εσάς προτεραιότητα. 

Σας προτρέπω λοιπόν, τόσο εσάς όσο και μέλη της παράταξής σας, να συμμετέχετε ενεργά από εδώ και στο εξής στο σύνολο των δράσεων του Δήμου μας, από το να μένετε στα λόγια και στους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τη δημοτική αρχή, τους εργαζόμενους ή τους εθελοντές της ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.  
Ηλίας Αποστολόπουλος
Δήμαρχος Παπάγου - Χολαργού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου