Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ! ΕΞΑΕΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ! ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΛΛΑ....ΒΓΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΛΕΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ!

Άλλη μια μαύρη μέρα για το χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός δείκτης έπεσε κάτω και από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Αυτή την ώρα σημειώνει πτώση 2,95% με τον γενικό δείκτη να είναι στις 598,95 μονάδες.

Από τη συνεδρίαση της 18ης Νοεμβρίου 2016 είχε να «γράψει» ο ΓΔ το...

5άρι μπροστά, ενδεικτικό της απαξίωσης που «βαραίνει» το ελληνικό χρηματιστηριακό.

Βαρίδι ο τραπεζικός κλάδος, που παραμένει στο στόχαστρο πωλητών (ξένων και Ελλήνων), αδυνατώντας να... σηκώσει κεφάλι από την επομένη κιόλας της ανακοίνωσης των αλλαγών στους δείκτες MSCI, τη στιγμή που και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καταγράφουν μεγάλη άνοδο, ακολουθώντας τα αντίστοιχα ιταλικά. Στο 4,66% διαμορφωνόταν νωρίτερα η απόδοση του 10ετούς. 

Με απώλειες 5,45% ο Δείκτης Τραπεζών, σε «νέο χαμηλό», μετρώντας σωρευτικά μείον 20,75% σε διάστημα εβδομάδας και συνολικά 52,84% από την αρχή του έτους. Η κατάσταση στον πολύπαθο κλάδο επιδεινώθηκε και όταν η UBS ανακοίνωσε το «κόψιμο» των τιμών-στόχων για τις μετοχές των Alpha Bank ΑΛΦΑ -7,66%, Eurobank, με τη μία αρνητική είδηση να ακολουθεί την άλλη και τα funds να έχουν εύκολο έργο στο shortάρισμα μετοχών και κλάδου.

Ηδη η αποτίμηση των συστημικών ομίλων εμφανίζει εικόνα... διάλυσης, με την Αlpha Βank στο 1,66 δισ., τη Eurobank στο όριο του ενός δισ., την Εθνική πλέον χαμηλότερα του ορίου και την Πειραιώς να «παλεύει» στα 400 εκατ. ευρώ. Απλά για την ιστορία θυμίζω πως λ.χ. στη Eurobank, το Fairfax (Watsa) επένδυσε (μέσω της αμκ) 927 εκατ., ενώ ο John Paulson περί τα 470 εκατ. στην Πειραιώς και άλλα 330 εκατ. στην Αlpha Βank.

Αξιο αναφοράς (και παρακολούθησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) το γεγονός πως με συναλλαγές μόλις 10 εκατ. ευρώ (!) χάνεται χρηματιστηριακή αξία 30 (και πλέον) φορές μεγαλύτερη καθώς η μεν Αlpha Βank διορθώνει 7,31%, η Εθνική 2,87%, η Eurobank 2,86% και 3,14% η Πειραιώς.

Και ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στις 22 Νοεμβρίου καθώς η ΤτΕ θα ανακοινώσει και επίσημα το σχέδιο της για το πώς θα δομείται το SPV, πως θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια DTCs των τραπεζών και πως θα μεταφερθούν στην εταιρία ειδικού σκοπού έως 40 δισεκ. την αντίθεση τους εκφράζουν οι τράπεζες  ενώ η κυβέρνηση…προτείνει το κυπριακό – Ιταλικό μοντέλο. 

Το μήνυμα που περνάει στην αγορά με όλα αυτά τα μοντέλα είναι ένα και μοναδικό, ότι οι στόχοι μείωσης των NPEs είναι ανέφικτοι οπότε πρέπει να προωθηθεί συλλογική λύση.

Η καλύτερη λύση από την οποία και τα NPEs θα αντιμετωπιστούν και οι τράπεζες θα εξυγιανθούν και το κράτος δεν θα χάσει κεφάλαια είναι να εκδοθούν Cocos μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές 5-6 δισεκ. ευρώ με κρατικά κεφάλαια από το απόθεμα ασφαλείας των 30 δισεκ. ευρώ. γεγονός ότι δεν είναι έτοιμο το σύστημα για μια τέτοια υπέρβαση.

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην γείτονα χώρα, καθώς η Ιταλία διαθέτει μόλις μία ημέρα περιθώριο, καθώς την Τετάρτη 21/11 λήγει και το δεύτερο τελεσίγραφο που έχει δοθεί από την Κομισιόν, ώστε να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές, είτε αυτές αφορούν τον στόχο για το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 είτε τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για την ανάπτυξη. 
pronews.gr (τίτλος: δικός μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου