Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ ΚΡΕΜΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! ΑΜΗΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ!

Αδάμος Ζαχαριάδης
Μπορεί σήμερα να ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός του νέου έτους, διαδικασία που παραδοσιακά έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, όμως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι...

αυτή που θα κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης.
Μετά και την προσχώρηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη (ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ των Πρεσπών) στη Νέα Δημοκρατία, η κύρωση της συμφωνίας – ως εκ τούτου και η κυβέρνηση – κρέμεται από μια κλωστή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς σβήνουν και γράφουν ονόματα με μοναδικό στόχο το πολυπόθητο 151. Είναι δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει απορρίψει προτάσεις που έγιναν από συνεργάτες του να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών με λιγότερους από 150 καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για συμφωνία ύψιστης εθνικής και πολιτικής σημασίας που δεν μπορεί να κυρωθεί με απλή πλειοψηφία στη Βουλή. Επομένως, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον έξι προκειμένου να κυρωθεί η Συμφωνία και να πάρει «φιλί ζωής» η κυβέρνηση.

Όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα δεδομένα, στους 145 κυβερνητικούς βουλευτές, το Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζει ότι θα προστεθούν οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα, Σπύρος Δανέλλης και Έλενα Κουντουρά. Σύνολο 149. Αν και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης αναμένεται να ψηφίσει σήμερα τον Προϋπολογισμό, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι δύσκολα θα ταχθεί στην κυβερνητική πλευρά στο θέμα των Πρεσπών. Ως εκ τούτου, τα φώτα πέφτουν πάνω στη στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι αλλά και στον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος κρατάει ακόμα κλειστά τα χαρτιά του.

Ποτάμι και Θεοχαρόπουλος κρίνουν το μέλλον της κυβέρνησης
Από τους πέντε (με δεδομένο ότι ο Δανέλλης έχει ήδη ανακοινώσει ότι στηρίζει τη Συμφωνία) βουλευτές του Ποταμιού εκτός συζήτησης έχουν ήδη τεθεί οι Γρηγόρης  Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τις Πρέσπες. Θεοδωράκης, Αμυράς και Λυκούδης έχουν στο παρελθόν αναφερθεί θετικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών ωστόσο η στάση τους θα εξαρτηθεί και από άλλα ζητήματα. Οι πρώτοι δύο έχουν ζητήσει εγγυήσεις για τα θέματα της εθνικότητας και της γλώσσας. Οι ανησυχίες τους εντάθηκαν τις προηγούμενες μέρες λόγω των δηλώσεων του κ. Ζάεφ, ενώ η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι οι συνταγματικές τροποποιήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή της πΓΔΜ είναι πλήρως εναρμονισμένες με το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όσον αφορά τον Σπύρο Λυκούδη, αν και θετικός στη Συμφωνία έχει υπογραμμίσει στο παρελθόν ότι θα καταψηφίσει αν η ψηφοφορία πάρει χαρακτήρα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τέλος, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που επίσης έχει εκφραστεί θετικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών,  φαίνεται να εξαρτά τη στάση του από τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής. Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχέσεις του με την κ. Γεννηματά δεν βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στην καλύτερή τους φάση καθώς υπάρχουν έντονες διαφωνίες για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Αν η ΔΗΜΑΡ αποχωρήσει από το ΚΙΝΑΛ, τότε ο κ. Θεοχαρόπουλος θα πρέπει να θεωρείται ο «κύριος 150», αν όχι τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ για την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου