Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΡΑΜΠ ΣΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΟΙ ΗΠΑ ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ! ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΕΥΦΡΑΤΗ!

Σφόδρα οργισμένος φέρεται να είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ με...

τον Τούρκο ομόλογό του Ρ.Τ. Ερντογάν και την πρόθεση του να εισβάλει ανατολικά του Ευφράτη, διακυβεύοντας την αμερικανική ισχύ και αξιοπιστία στην Μέση Ανατολή.

Έτσι χθες σήκωσε το τηλέφωνο και πήρε τον Ερντογάν δίνοντας του ουσιαστικά ένα τελεσίγραφο στη Συρία, σύμφωνα με πηγές.

Η αντίδραση των ΗΠΑ ήταν ακαριαία όμως και στην Συρία. Το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έλαβε πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν νέες βάσεις στο βόρειο τμήμα ανατολικά του Ευφράτη.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ ίδρυσαν 2 στρατιωτικές βάσεις στην ύπαιθρο της πόλης Tal Abyad στην επαρχία al-Raqqah, όπου εγκατέστησαν 2 βάσεις στις περιοχές Tal Tal Rekbeh και al-Jayb, ενώ μια ακόμη είχαν δημιουργήσει πριν μερικές ημέρες ανεβάζοντας τον αριθμό σε τρεις μέσα σε 17 ημέρες στο βόρειο τμήμα της περιοχής των συνόρων Συρίας –Τουρκίας.

Οι κινήσεις αυτές των ΗΠΑ συμπίπτουν με τις τουρκικές στρατιωτικές κινήσεις και τις κινήσεις των ανταρτών και των ισλαμικών παρατάξεων που λειτουργούν υπό τη διοίκησή τους.

Οι συριακές μονάδες που υποστηρίζονται από τους Τούρκους μεταφέρουν δυνάμεις και προετοιμάζονται για μάχες Ανατολικά του Ευφράτη. Αμερικανικές δυνάμεις περιπολούν την Ιεράπολη και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για τις τουρκικές επιχειρήσεις.

Οι Αμερικανοί διαμήνυσαν πως μια τουρκική εισβολή ανατολικά του Ευφράτη θα θεωρηθεί επίθεση κατά των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε τους ισλαμιστές μισθοφόρους της Τουρκίας, να μην υποστηρίξουν μια τουρκική στρατιωτική επιχείριση-εισβολή ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Συγκέντρωση τουρκικών στρατευμάτων έχει παρατηρηθεί στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, απέναντι από τις υπό κουρδικό έλεγχο συριακές πόλης Ρας Αλ Αΐν και Τελ Αμπιάντ. Η τουρκική κρατική τηλεόραση μετέδωσε για ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων σε συνοριακά φυλάκια.

Οι Κούρδοι από την πλευρά τους σκάβουν χαρακώματα και οχυρώνουν όσες περισσότερες θέσεις μπορούν να υπερασπιστούν.

Το σχέδιο των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη αναφέρει την δημιουργία τουλάχιστον 21 στρατιωτικών βάσεων που ορίζει ο Διεθνής Συνασπισμός στις ελεγχόμενες περιοχές των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας.

Όλα τα κόμματα όμως των Κούρδων της Συρίας ανακοίνωσαν πως είναι έτοιμα ακόμη και με ολικό πόλεμο με την Τουρκία και κάλεσαν τις παγκόσμιες δυνάμεις να εμποδίσουν μια επίθεση στην περιοχή.

«Όλες οι κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια και την ανατολική Συρία καλούνται να συμφωνήσουν σε στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτής της επίθεσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση από όλα τα κουρδικά κόμματα της Συρίας και από συμμαχικές τους οργανώσεις.

Την ίδια στιγμή ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας, η αξιοπιστία της οποία φυσικά είναι πολύ μικρή, ανέφερε ότι ο «μεγάλος ηγέτης» Ερντογάν εξέφρασε στον Αμερικανό πρόεδρο «τις ανησυχίες του για τα ζητήματα ασφάλειας που δημιουργούν με την παρουσία τους οι δυνάμεις του PKK/PYD/YPG, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη για καλύτερη συνεννόηση στο συριακό». 

Όλα αυτά διεξάγονται στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου ηγέτη ότι θα εισβάλει στην Ιεράπολη με σκοπό να εξουδετερώσει κουρδικές δυνάμεις του YPG, κάτι που σύμφωνα με αμερικανικά δίκτυα προκάλεσε οργή σε Λευκό Οίκο και Πεντάγωνο.

Ο αμερικανικός τύπος αναφέρει ότι η στάση του Ερντογάν έχει προκαλέσει εκνευρισμό και στον ίδιο τον Τραμπ ο οποίος φοβάται ότι θα πρέπει τελικά να αντιμετωπίσει στρατιωτικά τον Ερντογάν που δεν παίρνει από λόγια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι σε δημόσιες δηλώσεις τους προειδοποίησαν τον Ερντογάν ότι οι απειλές του για νέα εισβολή στη Συρία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ σαφώς και έχουν λάβει όμως θέση και ίσως δούμε ακόμα και εμπλοκή αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή από την ομάδα μάχης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS STENNIS.

Ανησυχίες εκφράζουν και αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού, οι οποίοι φοβούνται πως οι ενέργειες των Τούρκων θα θέσουν σε κίνδυνο την προσπάθεια εκκαθάρισης των τελευταίων περιοχών που ελέγχονται από το ISIS.
pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου