Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ! Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΘΑΤΣΕΡ! ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΚΑΜΕΡΟΝ!

Η γκάφα για τα παιδιά «έκαψε» την υποψηφιότητα της υπουργού Ενέργειας για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία - Την Τετάρτη αναλαμβάνει η Μέι...


Η Τερέζα Μέι πρόκειται να είναι η δεύτερη πρωθυπουργός στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ, έπειτα από την απόσυρση της Άντρεα Λίντσομ από την κούρσα διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία.

Η θαυμάστρια της «Σιδηράς Κυρίας» της Μεγάλης Βρετανίας είναι και τυπικά η επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος, όπως ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής της επιτροπής 1922 των Συντηρητικών, Γκράχαμ Μπράντι.

Η ανάληψη της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη Τετάρτη, έπειτα από την υποβολή παραίτησης του Ντέιβιντ Κάμερον στο Μπάκιγχαμ. 

«Τιμή μου που επελέγην ηγέτιδα του κόμματος των Συντηρητικών και πρωθυπουργός των Βρετανών», δήλωσε η Τερέζα Μέι σε μία σύντομη ανακοίνωσή της. 

Ευχαρίστησε και τους υπόλοιπους υποψηφίους με ειδική αναφορά στην Άντρεα Λίντσομ για την αξιοπρέπειά της, ενώ μίλησε και για τον Ντέιβιντ Κάμερον, τον οποίο ευχαρίστησε για την ηγεσία της χώρας.  

Όσο για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί όσο δυνατόν καλύτερα για τη χώρα και τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλον, ενώ επανέλαβε για μία ακόμα φορά πως «το Brexit σημαίνει Brexit και εμείς θα το κάνουμε με επιτυχία».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «πρέπει να ενώσουμε τη χώρα και χρειαζόμαστε ένα ισχυρό όραμα για τη χώρα μας, όχι μόνο για τους λίγους προνομιούχους, αλλά για όλους. Θα χτίσουμε μία καλύτερη Βρετανία».

Την γοργή διαδικασία που δεν τηρεί το χρονοδιάγραμμα της 9ης Σεπτεμβρίου, ακολούθησε η απόσυρση από την κούρσα της διαδοχής της υπουργού Ενέργειας, Άντρεα Λίντσομ.

Η Λίντσομ νωρίτερα ανακοίνωσε πως δεν θα είχε την απαιτούμενη στήριξη για μία σταθερή κυβέρνηση, επομένως επέλεξε την αποχώρηση. 

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο προνόμιο από το να ηγηθείς του Συντηρητικού Κόμματος στην κυβέρνηση και θα ήταν μεγάλη τιμή για μένα να το πράξω. Αλλά, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τα συμφέροντα της χώρας μας είναι καλύτερα με τον άμεσο διορισμό ενός ισχυρού πρωθυπουργού με ισχυρή υποστήριξη. Γι' αυτό αποσύρομαι από την εκλογή ηγεσίας και εύχομαι στην Τερέζα Μέι καλή επιτυχία», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε η Λίντσομ το συμφέρον της χώρας την ενέπνευσε να θέσει την υποψηφιότητά της.
Όσο για το Brexit εξήγησε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αντιπροσωπεύει μία ξεκάθαρη επιθυμία για αλλαγή.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως μία εκστρατεία εννέα εβδομάδων σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα δεν είναι επιθυμητή και συμπλήρωσε πως για το συμφέρον της Βρετανίας είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ισχυρού πρωθυπουργού.

Μετά την απόσυρση της Λίντσομ, ο επίσης παραιτηθείς Μάικλ Γκόουβ δήλωσε πως πρέπει να διαβεβαιωθεί ότι η Τερέζα Μέι θα αναλάβει το συντομότερο δυνατό, ενώ σχετικά με την υπουργό Ενέργειας είπε ότι «σήμερα μίλησε με αξιοπρέπεια και θάρρος» και της ευχήθηκε καλή επιτυχία για το μέλλον.

«Θα πρέπει να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να διαβεβαιώσουμε ότι η Τερέζα Μέι θα αναλάβει ως ηγέτης. Έχει την πλήρη στήριξή μου ως την επόμενη πρωθυπουργό μας», είπε ο Γκόουβ.

Από την άλλη, ο πρωτεργάτης της καμπάνιας υπέρ του Brexit και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, σε δηλώσεις του είπε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως η Μέρι θα είναι μία εξαιρετική επικεφαλής κόμματος και πρωθυπουργός και κάλεσε σε άμεση τοποθέτησή της. 

«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το ξεκαθάρισε πως το Brexit σημαίνει Brexit, ότι θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό να σεβαστούμε τη βούληση του λαού και να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε νέες ευκαιρίες για αυτή τη χώρα», πρόσθεσε ο Τζόνσον. 

Από την άλλη, ο πρώην επικεφαλής του UKIP και κεντρική φιγούρα της καμπάνιας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Νάιτζελ Φάρατζ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση της Λίντσομ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «Απογοητευμένος που η Άντρεα Λίντσομ αποφάσισε να αποσυρθεί από την κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών».

Πράγματι, η Μέι σε δηλώσεις της νωρίτερα επανέλαβε ότι το «Brexit σημαίνει Brexit» και τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται «δυνατή και αποδεδειγμένη ηγεσία», ενώ πρόσθεσε ότι δε θα γίνει καμία απόπειρα να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ανακοίνωση απόσυρσης της Λίντσομ δήλωσε: «Το συντομότερο μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε αυτή την -ας το θέσω διπλωματικά- προβληματική κατάσταση, το καλύτερο». Την ίδια ώρα, πρόσθεσε πως αναμένει να συνεργαστεί με όποιον αναδειχθεί από αυτή τη δημοκρατική διαδικασία καθώς και «να βρούμε λύσεις για το Brexit που προκαλεί πολλά προβλήματα ειδικά για τη Βρετανία, αλλά και για την Ευρώπη». 

Οι Εργατικοί ζητούν γενικές εκλογές

Την ίδια ώρα, οι Εργατικοί ζητούν γενικές εκλογές με τον βουλευτή Τζον Τρίκετ, να δηλώνει: «Είναι τώρα πιθανό ότι θα έχουμε την τοποθέτηση ενός νέου Συντηρητικού πρωθυπουργού. Είναι κρίσιμο, δεδομένης της αστάθειας που έχει προκληθεί από την ψήφο υπέρ του Brexit ότι η χώρα πρέπει να έχει ένα δημοκρατικά εκλεγμένο πρωθυπουργό».

Παράλληλα, ο Τρίκετ πρόσθεσε ότι έφτασε η στιγμή το κόμμα των Εργατικών να ενωθεί και να διαβεβαιώσει ότι εκατομμύρια πολιτών σε αυτή τη χώρα που έχει μείνει πίσω από την αποτυχημένη οικονομική πολιτική των Συντηρητικών, τώρα έχουν την ευκαιρία να εκλέξουν μία κυβέρνηση Εργατικών.

Κάμερον: Η νέα πρωθυπουργός μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης

Ο Κάμερον σε ανακοίνωσή του έξω από τον αριθμό 10 της οδού Ντάουνινγκ έκανε λόγο για την ταχύτητα με την οποία επισπεύδεται η διαδικασία επιλογής νέου πρωθυπουργού.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δήλωσε πως αναμένεται ο διάδοχός του να έχει τοποθετηθεί μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης.

«Δεν θα έχουμε παρατεταμένη εκλογική καμπάνια για την ηγεσία. Πιστεύω ότι η Άντρεα Λίντσομ πήρε την απόλυτα σωστή απόφαση να αποσυρθεί. Είναι ξεκάθαρο ότι η Τερέζα Μέι έχει την συντριπτική στήριξη του κοινοβουλευτικού κόμματος των Συντηρητικών. Επιπλέον, είμαι χαρούμενος που η Τερέζα Μέι θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός. Είναι δυνατή, είναι ικανή, είναι περισσότερο από ικανή να παρέχει την ηγεσία στη χώρα που χρειάζεται τα επόμενα χρόνια και θα έχει την πλήρη στήριξή μου. Προφανώς με αυτές τις αλλαγές τώρα δεν χρειάζεται μία παρατεταμένη περίοδος μετάβασης. Την Τετάρτη θα παραβρεθώ στη Βουλή των Κοινοτήτων για τα ερωτήματα στον πρωθυπουργό. Και έπειτα από αυτό αναμένεται να μεταβώ στο παλάτι και να υποβάλω την παραίτησή μου, έτσι θα έχουμε νέα πρωθυπουργό μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης», είπε ο Κάμερον.

Πρώτο Θέμα

1 σχόλιο:

  1. H εν λογω κυρια ειναι εναντιον του Brexit!!!!Γιατι δεν γινονται Εκλογες¿????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή