Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

ΠΑΜΕ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ! ΤΑ ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ-ΠΑΠΑΓΟΥ!

ρεπορτάζ Κώστας Δεληγιάννης (αναδημοσίευση από τον Αντίλο Χολαργού)
Ειλημμένη απόφαση θεωρείται πια από όλους η εφαρμογή του...

συστήματος της απλής αναλογικής στις επόμενες δημοτικές εκλογές αφού όχι μόνο ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης το αναφέρει κατηγο-ρηματικά και σε όλους τους τόνους στην περιοδεία που κάνει σε όλη την Ελλάδα και στην επίσκεψη του σε όλους τους δήμους και στις συνεντεύξεις του, αλλά και οι δια-φωνούντες δείχνουν πια να το έχουν αποδεχθεί πλήρως.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πλη-ροφορίες της εφημερίδας ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ το Υπουργείο έχει στα χέρια του δημοσκόπηση που δεί¬χνει ότι το 58% του κόσμου θέλει την Απλή Αναλογική αλλά και πρό¬σφατη έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία OpinionPoll για λογαρια¬σμό του Συλλόγου των Γενικών Γραμματέων των Δήμων της Ελλά¬δας σε πανελλαδικό δείγμα 1002 νοικοκυριών, το 50,18% συμφωνεί με την Απλή αναλογική και μόνο το 32,67% διαφωνεί.
Πολύ σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης το οποίο κοιτάει με μεγάλο ενδιαφέρον το Υπουργείο, είναι ότι το 60,05% θέλει να εκλέγε¬ται ο δήμαρχος από τον 1ο Γύρο με απλή αναλογική και μόνο το 27,76% επιθυμεί 2ο γύρο. Αυτό μπορεί να σημαίνει και ότι το δημοτικό συμ¬βούλιο, ανάλογα με τον συσχετι¬σμό των δυνάμεων που θα έχουν οι παρατάξεις και με τις συνεργασίες, θα εκλέγει το δήμαρχο.
Πέραν της ιδεολογικής πεποίθη-σης που έχει για την απλή αναλογι-κή η σημερινή Κυβέρνηση, την οποία ψήφισε ήδη και για την κεντρική πολιτική σκηνή, η άποψη της κοινής γνώμης που μετρήθηκε βαρύνει πολύ όπως φαίνεται στην άποψη του Υπουργείου Εσωτερι-κών και η απόφαση θεωρείται ειλημμένη για να κατατεθεί και επι-σήμως στην βουλή τον Ιούνιο.
Ας δούμε όμως τι σημαίνει πρα-κτικά η Απλή Αναλογική και στον δικό μας δήμο και ας δούμε το πρώτο σενάριο με δεδομένα τα αποτελέσματα που έχουμε από τις προηγούμενες εκλογές.
Στις δημοτικές εκλογές του 2014
Και αντίστοιχα σε

έπαιρναν οι ίδιες παρατάξεις με ίδια ποσοστά αν εφαρμοστεί η Απλή αναλογική. 
ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ  ΣΥΣΤΗΜΑ 2014

Για να έχει μια παράταξη την πλειοψηφία του δημοτικού συμβου­λίου 50%+1 χρειάζεται 17 έδρες αφού όλες οι έδρες είναι 33. Αυτό σημαίνει ότι στο Δημοτικό Συμβού­λιο σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2014 θα χρειαζόντουσαν του­λάχιστον τρεις παρατάξεις να συνεργαστούν σε ένα κοινό πρό­γραμμα για να διοικηθεί ο δήμος.
Σημαντικό όμως στοιχείο του νέου εκλογικού συστήματος είναι και οι φυγόκεντρες δυνάμεις που μπορούν να δημιουργηθούν από μία παράταξη καθώς με το σύστη­μα της Απλής Αναλογικής κάθε 643 ψήφους βγαίνει μία έδρα. Υπάρ­χουν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι που θα μπορούσαν να κατέβουν μόνοι τους, να πάρουν την έδρα και να διεκδικήσουν και την δημαρχία αν εφαρμοστεί το σύστημα εκλο­γής δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο ή τα διαφορετικά ψηφο­δέλτια που θα επιτρέπουν και ανε­ξάρτητες υποψηφιότητες. Στην περίπτωση αυτή θα δούμε τα ποσο­στά των παρατάξεων και οι έδρες να μειώνονται ακόμη περισσότερο και να απαιτούνται πολύ ευρύτερες συνεργασίες.
Στην περίπτωση αυτή είναι σαφές βέβαια ότι αυτό το σύστημα είναι πολύ πιο δίκαιο αφού στις περασμένες εκλογές παρουσιάστη­κε το φαινόμενο, να εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη της πλειοψηφίας με 250 ψήφους και να μένουν απ' έξω υπο­ψήφιοι με 850 ψήφους.
Αλλο ένα σημαντικό στοιχείο του νέου εκλογικού συστήματος είναι  το να καταργηθούν τα διαφορετικά ψηφοδέλτια σε κάθε δημοτική κοι­νότητα και να μετράνε ενιαία οι έδρες. Αλλο ένα σημείο που φαίνε­ται πολύ πιο δίκαιο αφού στις περα­σμένες εκλογές υπήρξε το φαινό­μενο, πολλοί υποψήφιοι να μείνουν εκτός με πολύ περισσότερους σταυρούς και να εκλεγούν κάποιο άλλοι από τηνίδια παράταξη με λιγότερους σταυρούς, διότι δεν υπήρχαν διαθέσιμες έδρες στην κοινότητά τους.
Η Κυβέρνηση, αλλά και ο κόσμος όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θεωρούν ότι η κουλτούρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξει και να μπουν όλοι στην αντίληψη των συνεργασιών και όχι των διαχωρισμών στην διοίκηση του δήμου. Εξάλλου όπως έδειξε και το πόρισμα της Αρμόδιας Επι­τροπή του Υπουργείου Εσωτερικών για την Αναθεώρηση του Καλλικρά-τη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εφαρμόζεται η απλή αναλογική.

4 σχόλια:

  1. Είτε με απλή είτε με διπλή είτε με τριπλή ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΝ ΛΙΑΚΟΥΡΑ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα εγκαταλείψει αν δει οτι κινδυνεύει να μη βγει δήμαρχος.

      Διαγραφή
  2. Μην ασχολείσαι με τους τελειωμένους.
    Να δούμε τι θα κάνει ο Κουκής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας φανεί έξυπνος με ικανούς συνεργάτες και χωρίς δεκανίκια των "πρώην".

    ΑπάντησηΔιαγραφή