Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

ΑΝΕΙΠΩΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ! ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ, ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΡΒΟΥΝΟ!!!

Στις φλόγες το Καπανδρίτι
Η καταστροφή της πυρκαγιάς στην Αττική, όπως φαίνεται δεν έχει λάβει ακόμη τις οριστικές διαστάσεις της. Η φωτιά επεκτείνεται ανεξέλεγκτη και περνά στο Καπανδρίτι. Εκφράζονται πλέον φόβοι ότι μπορεί να...

περάσει στο απέναντι μέρος της εθνικής οδού και να πιάσει την πλευρά της Πάρνηθας! Δεν θα μείνει τίποτε όρθιο. Το παρακάτω ρεπορτάζ είναι από το zougla.gr:
Παρά τις τεράστιες προσπάθειες των πυροσβεστών και τις ρίψεις νερού από αέρος, τα τεράστια πύρινα μέτωπα παραμένουν και συνεχίζεται το καταστροφικό τους έργο στην Ανατολική Αττική. 

Το κυρίως μέτωπο εκτείνεται σε περίπου 25 χιλιόμετρα με το ένα του άκρο στην ακτή Αγίων Αποστόλων Καλάμου και με το άλλο του άκρο στην περιοχή Καπανδριτίου. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις και η μεγάλη διασπορά των πυροσβεστικών δυνάμεων κατά μήκος του μετώπου δυσχεραίνουν την οριοθέτηση της πυρκαγιάς ώστε στη συνέχεια να τεθεί υπό έλεγχο. Η περιοχή που κινδυνεύει αυτή τη στιγμή είναι το Καπανδρίτι, ενώ ισχυρό μέτωπο μαίνεται και στην παραλία του Γραμματικού.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τουλάχιστον 12.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη και τα σπίτια που κάηκαν υπερβαίνουν τα 20.

Συγκεκριμένα το Μικροχώρι και το Μετόχι, είναι δε η «γραμμή άμυνας» των δυνάμεων πυρόσβεσης. «Είναι πολύ κρίσιμη ώρα- δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τους επιτελείς όλων των φορέων.

Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ θεωρείται καθοριστική, καθώς αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμω«Το Μικροχώρι και το Μετόχι -τόνισε- είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει μέχρι το βράδυ». Το μεγάλο βάρος των προσπαθειών του μηχανισμού, έχει πέσει εκεί, με στόχο να μην περάσει η πυρκαγιά τον λόφο προς το Καπανδρίτι, κάτι που απειλεί εδώ και ώρα, γιατί σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ θεωρείται καθοριστική, καθώς αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων. Τον ίδιο αγώνα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και προς την πλευρά του Βαρνάβα, καθώς και προς το Σέσι Γραμματικού, όπου όμως φαίνεται η κατάσταση είναι καλύτερη από το Καπανδρίτι.

Η φωτιά πάντως είναι εκτός ελέγχου, καθώς, εκτός από τα τρία βασικά μέτωπα, οι φλόγες έχουν ανοίξει σε πολύ μεγάλη περίμετρο και υπάρχουν συνεχείς και μεγάλες αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο και το υπόλοιπο κομμάτι από το οποίο πέρασε η πυρκαγιά.

Σε συνδυασμό της μεγάλης θερμότητας που αναπτύσσεται με τις ριπές αέρα που φουντώνουν την πυρκαγιά, η εικόνα γίνεται εφιαλτική και είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσουν οι πυροσβέστες τις εστίες της πυρκαγιάς.

Δείτε φωτογραφίες από την κατασκήνωση της Ευαγγελικής Εκκλησίας στον Κάλαμο, μετά την πυρκαγιά...

Πέρα από το κύριο πρόβλημα της πυρκαγιάς, λόγω της μεγάλης έκτασης της, δημιουργείται πρόβλημα και στην Αθήνα, όπου ήδη έχει γίνει αποπνικτική η κατάσταση από τον καπνό, που καλύπτει σαν πέπλο την πόλη, ενώ άρχισαν ήδη να μεταφέρονται και αποκαΐδια από τους βόρειους ανέμους που πνέουν στην Αττική.

​Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις και η μεγάλη διασπορά των πυροσβεστικών δυνάμεων κατά μήκος του μετώπου δυσχεραίνουν την οριοθέτηση της πυρκαγιάςΤο εφιαλτικό σκηνικό συνθέτουν τουλάχιστον 20 καμμένα σπίτια, ενώ απειλούνται πολλά περισσότερα, με τις αρχές Πολιτικής Προστασίας να διατάσσουν την εκκένωση ολόκληρων οικισμών, και την τροχαία να λαμβάνει έκτακτα μέτρα. 

Πρόκειται για το ενεργό μέτωπο που ξέσπασε στον Κάλαμο και πέρασε στον Βαρνάβα. Οι φλόγες συνεχίζουν να κατακαίνε τα πάντα στο πέρασμά τους καταστρέφοντας τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής, ενώ στο έλεος της φωτιάς παραδόθηκε ο περίβολος του στρατοπέδου. 

Στο σημείο έσπευσαν 4 με 5 ερπυστριοφόρα του στρατού τα οποία βοήθησαν την Πυροσβεστική φτιάχνοντας αντιπυρικές ζώνες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου