Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

ΟΧΗΜΑ ΦΑΝΑΤΙΚΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ! ΜΠΑΡΑΖ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ! ΒΙΝΤΕΟ

φωτό αρχείου
Με κομμένη την ανάσα βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη μετά τα...

τρομοκρατικά χτυπήματα των ισλαμιστών στην Ισπανία που στοίχισαν την ζωή σε 14 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 130 ανάμεσά τους και μια ελληνική οικογένεια με την μητέρα να χαροπαλεύει μετά από 7 ώρες κρίσιμης χειρουργικής επέμβασης στο κεφάλι.

Και μάλιστα συναγερμός έχει σημάνει ήδη στη Γαλλία, για το αν βρίσκονται στην χώρα τρομοκράτες που συνδέονται με τις πρόσφατες επιθέσεις στη Ισπανία.

Χαρακτηριστικά, η ισπανική Αστυνομία ειδοποίησε από χθες το βράδυ τις γαλλικές Αρχές για ένα ύποπτο όχημα, διαβιβάζοντας τα χαρακτηριστικά ενός λευκού αυτοκινήτου, στο πλαίσιο της έρευνας για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο μια αστυνομική πηγή από τη Γαλλία.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η γαλλική Αστυνομία αναζητεί τον οδηγό ενός λευκού βαν Renault Kangoo που ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκε από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στις επιθέσεις στο κέντρο και τα περίχωρα της Βαρκελώνης.

«Πραγματοποιούμε έρευνες για τον εντοπισμό ενός προσώπου που ενδέχεται να είναι ο οδηγός του οχήματος. Εμπλέκεται στις επιθέσεις. Την τελευταία φορά που εθεάθη ήταν εντός του οχήματος. Η ισπανική αστυνομία προώθησε τα στοιχεία του οχήματος στη γαλλική αστυνομία» σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η γαλλική εφημερίδα Le Parisien έγραψε στον ιστότοπό της ότι το Kangoo είναι ένα από τα τρία οχήματα που ενοικίασαν οι δράστες, ωστόσο δεν έχει προς το παρόν εντοπιστεί και ενδέχεται να έχει μεταφερθεί στη Γαλλία.
Οι ισπανικές δυνάμεις επιβολής του νόμου καταζητούν ακόμη τουλάχιστον 4 υπόπτους, μεταξύ αυτών, τρεις προέρχονται από το Ριπόλ, μια μικρή πόλη 10.000 κατοίκων, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βόρεια της Βαρκελώνης, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα La Vanguardia.

Οι αρχές της Καταλονίας ανακοίνωσαν εξάλλου ότι οι 14 νεκροί και οι περίπου 130 τραυματίες της επίθεσης προέρχονται από τουλάχιστον 24 χώρες, καθώς το χτύπημα έγινε σε ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της πόλης, που άλλωστε αποτελεί τουριστικό προορισμό.

Αναλυτικά: Γάλλοι, Γερμανοί, Ισπανοί, Ολλανδοί, Αργεντίνοι, Βενεζουελάνοι, Βέλγοι, Αυστραλοί, Ούγγροι, Περουβιανοί, Ρουμάνοι, Ιρλανδοί, Ελληνες, Κουβανοί, Σκοπιανοί, Κινέζοι, Ιταλοί και Αλγερινοί είναι μεταξύ των θυμάτων.

Αναζητούν ακόμη τον οδηγό του λευκού βαν
Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση του εντοπισμού του οδηγού του λευκού βαν με το οποίο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη.

Ενώ αρχικά οι ισπανικές αρχές είχαν καταλήξει στο σενάριο ότι οδηγός του οχήματος ήταν ο 17χρονος Μούσα Ουκαμπίρ, τις τελευταίες ώρες το επικρατέστερο σενάριο θέλει στο τιμόνι να βρισκόταν ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας, Τζουζέπ Λιουίς Τραπέρο, τόνισε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ανάμεσα στους πέντε τρομοκράτες που έπεσαν νεκροί από πυρά αστυνομικών στην πόλη Καμπρίλς στη δεύτερη επίθεση που ακολούθησε αυτή της Βαρκελώνης. «Παραμένει πιθανό αλλά, αντίθετα με όσα ξέραμε πριν από τέσσερις ώρες, αποδυναμώνεται», είπε ο Τραπέρο σε τηλεοπτικό δίκτυο της περιοχής.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στην «μάχη» στην Καμπρίλς νεκροί έπεσαν εκτός του Μούσα Ουκαμπίρ, ο 19χρονος Ελ Χουσείν Αμπουγιακούμπ, ο 19χρονος Σαίντ Ααλάα, ο 21χρονος Ομάρ Χιτσαμί και ο 24χρονος Μοχάμεντ Χιτσαμί.

Τις ώρες μετά το μακελειό ο 18χρονος Μουσά Ουκαμπίρ, ο οδηγός που φέρεται να σάρωσε σαν μύγες εκατοντάδες ανθρώπους στη Λας Ράμπλας, κατορθώνοντας στη συνέχεια να διαφύγει μέσα στο πλήθος.

Πρόκειται για τον μικρότερο αδελφό του 27χρονου Ντρις Ουκαμπίρ (του αρχικά φερόμενου ως δράστη), ο οποίος παρουσιάστηκε στην αστυνομία του Ριπόλ, όπου διαμένει, για να δηλώσει πως ο μικρός αδελφός του του έκλεψε την ταυτότητα, ώστε να νοικιάσει τα δύο φορτηγάκια με τα οποία οι τρομοκράτες πραγματοποίησαν τα χτυπήματά τους. Ο Ντρις Ουκαμπίρ παρέμεινε υπό κράτηση, ενώ παρουσίασε άλλοθι, ότι την ώρα της επίθεσης βρισκόταν στη Χιρόνα.

Το πρακτορείο Europa Press μετέδωσε ότι ο 18χρονος Μουσά ίσως ήταν ένας από τους πέντε τρομοκράτες που σκοτώθηκαν τα ξημερώματα στην επίθεση στο Καμπρίλς, χωρίς αυτό ως αργά χθες να έχει επιβεβαιωθεί από την αστυνομία. Τα δύο αδέλφια είχαν γεννηθεί στο Μαρόκο και μετανάστευσαν νόμιμα από τη Μασσαλία στην Ισπανία. Ο μεγαλύτερος Ντις Ουκαμπίρ φέρεται να έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για σεξουαλική επίθεση, χωρίς να έχει δώσει δείγματα ριζοσπαστικοποίησης.

Ωστόσο ο μικρός Μουσά πριν από δύο χρόνια έδωσε δείγματα θαυμασμού του ISIS μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Σε διάλογο που είχε με άλλους χρήστες στην ιστοσελίδα Kiwi, απάντησε ως εξής στην ερώτηση «Τι θα έκανες την πρώτη μέρα αν ήσουν βασιλιάς του κόσμου;»: «Θα σκότωνα όλους τους απίστους και θα άφηνα μόνο τους μουσουλμάνους που ακολουθούν τη θρησκεία». «Και σε ποια χώρα δεν θα ήθελες να ζήσεις ποτέ;» «Στο Βατικανό», ήταν μια άλλη του απάντηση.

Μια φίλη του 18χρονου δήλωσε στην καταλανική «La Vanguardia» ότι έπεσε από τα σύννεφα, αφού ο Μουσά Ουκαμπίρ ήταν «ένα καλό και συμπαθητικό παιδί που δεν δημιουργούσε ποτέ προβλήματα».

Ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ:
Ο 27χρονος Ντρις Ουκαμπίρ:
Ο αδερφός του 18χρονος Μουσά Ουκαμπίρ:


Τα παρανοϊκά σχέδια των τζιχαντιστών

Οι νεκροί και οι τραυματίες στη Λας Ράμπλας προέρχονται από 34 συνολικά χώρες, καθώς αυτή την εποχή η Βαρκελώνη και η Καταλονία αποτελούν έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Στους νεκρούς συγκαταλέγονται δύο Ιταλοί, τρεις Γερμανοί, μία 44χρονη Βελγίδα και τουλάχιστον ένας Αμερικανός, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

Οι Αρχές δεν επιβεβαίωσαν ότι δράστης της βάρβαρης επίθεσης με φορτηγάκι κατά πεζών ήταν σίγουρα ο 18χρονος Μαροκινός Μουσά Ουκαμπίρ, για τον οποίο τα ισπανικά ΜΜΕ υποστήριζαν ότι έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό σε όλη τη χώρα. Παραδέχθηκαν ωστόσο ότι εξετάζεται η εκδοχή ο οδηγός του μοιραίου λευκού Fiat να ήταν ένας από τους πέντε τρομοκράτες που σκοτώθηκαν σε μάχη με αστυνομικούς στην παραλία του Καμπρίλ, γύρω στη 1 τα ξημερώματα, τοπική ώρα.
Η γιάφκα της πόλης Αλκανάρ, περίπου 200 χλμ. δυτικά της Βαρκελώνης, φαίνεται πως ήταν το αρχηγείο του ισλαμιστικού τρομοκρατικού πυρήνα, που σύμφωνα με τις Αρχές περιλάμβανε τουλάχιστον 8-12 άτομα, στην πλειονότητά τους Μαροκινούς. Το βράδυ της Τετάρτης -λίγες ώρες πριν από το μακελειό στη Λας Ράμπλας- το συγκεκριμένο κτίριο ισοπεδώθηκε από έκρηξη, την ώρα που οι τρομοκράτες έφτιαχναν βόμβες βουτανίου, με πιθανό σκοπό -σύμφωνα με τις Αρχές- να τις χρησιμοποιήσουν στη Βαρκελώνη. Ισως μάλιστα το ατύχημα να επιτάχυνε την επιχείρηση στον πεζόδρομο.


Ενα άτομο σκοτώθηκε στο Αλκανάρ και έξι τραυματίστηκαν, ενώ ως αργά χθες η αστυνομία είχε συλλάβει τρεις Μαροκινούς κι έναν Ισπανό. Στο τρομοκρατικό δίκτυο φέρεται να ανήκει και ο οδηγός ενός Ι.Χ. που βρέθηκε νεκρός μέσα στο όχημά του, λίγο αφότου προσπάθησε να σπάσει αστυνομικό μπλόκο σε προάστιο της Βαρκελώνης πέφτοντας επάνω στα όργανα της τάξης – ευτυχώς, χωρίς να τους τραυματίσει σοβαρά.

Στο μεταξύ από την επίθεση στο Καμπρίλ μία γυναίκα από τους 7 τραυματίες υπέκυψε αργότερα στα τραύματά της, με συνέπεια να προστεθεί στους 13 νεκρούς της Βαρκελώνης, οι οποίοι δυστυχώς μπορεί να αυξηθούν.

«Δεν φοβόμαστε»

«Δεν φοβόμαστε», ήταν το μυριόστομο σύνθημα που φώναξαν χθες στη Βαρκελώνη χιλιάδες Ισπανοί που συγκεντρώθηκαν στη Λας Ράμπλας για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατίας, καθώς η χώρα έμπαινε σε τριήμερο πένθος. Η παρουσία του βασιλιά Φελίπε ένωσε τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, με τον ομόλογό του της Καταλονίας, Κάρλες Πουιγδεμόντ, ο οποίος προωθεί μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας με «αντισυνταγματικό» δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου (άγνωστο πλέον αν θα διεξαχθεί).

Η κυβέρνηση ανέβασε το επίπεδο αντιτρομοκρατικής επιφυλακής από 4 σε 5 (δηλαδή στο ανώτατο), ενώ οι ξένοι ηγέτες εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην Ισπανία. Ιδιαίτερα φορτισμένο ήταν το μήνυμα του Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς 26 από τους τραυματίες είναι Γάλλοι – οι 11 σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να ενισχύσει τη φύλαξη των αμερικανικών συνόρων και την εσωτερική ασφάλεια, η Άγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε πως «οι τρομοκράτες δεν θα μας νικήσουν» και ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε τις επιθέσεις «τυφλή πράξη βίας, που συνιστά βαριά προσβολή στον Δημιουργό». Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας, Μάριους Μπάζακ, είπε ότι το περιστατικό της Βαρκελώνης απέδειξε την ανεπάρκεια του ευρωπαϊκού συστήματος μετεγκατάστασης μεταναστών, υποστηρίζοντας ότι «ζούμε πόλεμο πολιτισμών».
pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου