Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

Ο Οδυσσέας Αγγελής απολογείται
(αυτοκτόνησε στο κελί του το 1987)
Στις 24 Αυγούστου του 1975 έληξε στο Πενταμελές Εφετείο η δίκη των πρωταιτίων της δικτατορίας (1967-1974). Στους 20 κατηγορουμένους αποδόθηκαν τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας και της στάσης.

Οι δεκαπέντε από αυτούς, δήλωσαν εξαρχής ότι δε συμμετέχουν στη διαδικασία και ότι αρνούνταν να απολογηθούν.


Στους
Γεώργιο Παπαδόπουλο, Νικόλαο Μακαρέζο και Στυλιανό Παττακό επιβλήθηκε η ποινή του θανάτου και η στρατιωτική καθαίρεση για το αδίκημα της στάσης και η ισόβια κάθειρξη με ισόβια στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας.

Σε άλλους οκτώ κατηγορουμένους (
Γρ. Σπαντιδάκης, Γ. Ζωϊτάκης, Δ. Ιωαννίδης, Ι. Λαδάς, Αντ. Λέκκας, Μ. Ρουφογάλης, Κ. Παπαδόπουλος, Μ. Μπαλόπουλος) επεβλήθη ισόβια κάθειρξη για την εσχάτη προδοσία, 10ετής κάθειρξη για τη στάση και 5ετής στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

Στον
Οδυσσέα Αγγελή (σκίτσο), 20ετής κάθειρξη και 5ετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Ομοίως στο Ν. Ντερτιλή, ενώ σε μικρότερες ποινές καταδικάστηκαν ακόμη πέντε από τους πραξικοπηματίες και απαλλάχθηκαν δύο.

Η κυβέρνηση αποφάσισε, αυθημερόν, τη
μετατροπή των θανατικών ποινών των τριών πρωτεργατών σε ισόβια δεσμά. Ωστόσο, δεκαπέντε χρόνια αργότερα ελάχιστοι από τους καταδικασθέντες παρέμεναν έγκλειστοι, καθώς οι περισσότεροι είχαν αποφυλακιστεί λόγω δήθεν "ανηκέστου βλάβης" της υγείας τους. 
 πηγή: itansansimera.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου