Του Ιωάννη Αθ. Μπαλτζώη*
Το μακελειό της Χερσονήσου του Σινά πυροδότησε την ένταση και τον προβληματισμό στην περιοχή και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ. Οι απόψεις και οι εκτιμήσεις δεν συνέπιπταν και το ερώτημα που προέκυψε ήταν, ποιοι ήσαν πίσω από την επίθεση ενόπλων και γιατί. Οι ένοπλοι αυτοί επιτέθηκαν την Δευτέρα 6 Αυγούστου κατά Αιγυπτιακού φυλακίου στα σύνορα της Αιγύπτου με το Ισραήλ στο Σινά, σκοτώνοντας 16 στρατιώτες και αρπάζοντας δύο ΤΘ οχήματα προσπάθησαν να εισέλθουν στην λωρίδα της Γάζας, όπου οι Ισραηλινοί στρατιώτες αντέδρασαν και απέτρεψαν την προσπάθειά τους σκοτώνοντας τρεις από αυτούς.
Οι Αιγύπτιοι μετά το μακελειό αυτό, αντέδρασαν και για πρώτη φορά από το 1973, τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, μετά δηλαδή από 39 ολόκληρα χρόνια τα αιγυπτιακά όπλα ήχησαν ξανά στο Σινά, προσβάλλοντας όχι τις Ισραηλινές θέσεις και τους Ισραηλινούς στρατιώτες , αλλά Αιγυπτίους πολίτες!!. Με μια συντονισμένη επίθεση του Αιγυπτιακού στρατού , κομάντος με την υποστήριξη ελικοπτέρων κτύπησαν σε μια περιοχή του Σινά που ευρίσκοντο οι υπεύθυνοι της επίθεσης σκοτώνοντας 20 από αυτούς. Ποιοι ήταν αυτοί οι υπεύθυνοι; Κατά τους Αιγυπτίους ήσαν μαχητές της Χαμάς, που εισήλθαν στο Σινά από τα τούνελ που συνδέουν τη Γάζα με το Σινά, κατά τους Ισραηλινούς ήσαν Σαλαφίτες Ισλαμιστές με συνεργάτες τους από την περιοχή του Σινά. Θα δούμε παρακάτω τι συνέβη.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας εκτιμούν, ότι η ενεργητική δραστηριοποίηση της Αιγύπτου στο Σινά, δείχνει ότι οι Αιγύπτιοι έχουν την πρόθεση να κινηθούν με αποφασιστικότητα κατά των τρομοκρατικών πυρήνων στην περιοχή και να αναλάβουν τον έλεγχο της χερσονήσου. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν, ότι η Αίγυπτος έχει κατανοήσει τη σύνδεση μεταξύ τρομοκρατών στο Σινά και τη Γάζα και το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον το Κάιρο θα απαιτήσει από την κυβέρνηση της Χαμάς να λάβει πραγματικά μέτρα εναντίον των εξτρεμιστικών οργανώσεων που λειτουργούν στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα όμως με τον Dr. Danny Asher, που είναι στρατιωτικός ε.α. και ειδικός σε θέματα Αραβικής Πολεμικής Ιστορίας, οι τελευταίες προσπάθειες του νεοεκλεγέντος Αιγυπτίου Προέδρου να ελέγξει την κατάσταση στη χερσόνησο του Σινά εντάσσονται στο πλαίσιο ανάδειξης του νέου ηγεμόνα στην περιοχή. Στόχος του είναι η επιβολή της δημόσιας τάξης, τόσο στους Βεδουίνους, όσο και στους συμμάχους τους, στο Σινά, που αισθάνονται αισθητά αποξενωμένοι από τους Αιγυπτίους, που κατοικούν στο δέλτα του Νείλου, χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με το Ισραήλ.
Εδώ να αναφερθούμε για τους Βεδουίνους, τους "Κυρίαρχους της Ερήμου", οι οποίοι έχουν επιβιώσει για αιώνες σε αυτό τον οικονομικά δύσκολο χώρο , καθόσον ο ρόλος των και η εμπλοκή τους σε πολλά γεγονότα ήταν σημαντική, όπως και στα τελευταία γεγονότα και θα εξηγήσουμε γιατί . Για πολλά χρόνια εξασφάλιζαν τα προς το ζην κινούμενοι ελεύθερα στην περιοχή και κάνοντας λαθρεμπόριο αγαθών στα σύνορα.
Στο μακρινό παρελθόν ασχολήθηκαν με την παροχή πληροφοριών και υπηρεσιών κατασκοπείας, και αργότερα με την πώληση οπωροκηπευτικών και ναρκωτικών, αλλά και με την διακίνηση όπλων και εκδιδομένων, όπως συμβαίνει και με μια μερίδα Ελλήνων Ρομά με αντίστοιχες δραστηριότητες, με τελευταία δραστηριοποίηση στη λαθραία διακίνηση εργατών από την Αφρική. Η κατασκευή του νέου φράκτη ασφαλείας στην περιοχή από το Ισραήλ, τους έχει αποκόψει όχι μόνο από την ελεύθερη διακίνηση, αλλά και από όλα τα μέσα επιβίωσής τους. Όντας σε απόγνωση, οι Βεδουίνοι παρέχουν πλέον υπηρεσίες σε εξτρεμιστικές θρησκευτικές ομάδες, σε τρομοκρατικές Ισλαμιστικές οργανώσεις, που πληρώνουν αδρά. Οι Βεδουίνοι δεν νοιάζονται ποιοι είναι από πίσω. Μια πληρωμή online σε τράπεζα της πόλης του Εl-Arish, στο Σινά, κινητοποιεί μια τρομοκρατική επίθεση σε κάποιο αγωγό αερίου ή τη συγκέντρωση πληροφοριών για επίθεση ή ακόμα και τη φυσική παρουσία σε επίθεση κατά του ασθενούς αιγυπτιακού καθεστώτος και των «σιωνιστών» εταίρων τους στη μακρινή πλευρά του νέου φράκτη. Και είδαμε τελευταία αρκετές δολιοφθορές στον αγωγό φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στο Ισραήλ και όλες οι δολιοφθορές συνέβησαν στο Σινά, στην περιοχή των κυρίαρχων της ερήμου, των Βεδουίνων. Τυχαίο;
Η επίθεση στο Σινά είναι μια χρυσή ευκαιρία για τον Αιγυπτιακό στρατό, να αποδείξει τη δύναμή του και να θέσει την περιοχή υπό τον πλήρη έλεγχο, τον δικό του και του καθεστώτος. Η προσπάθεια αυτή δεν θα μπορέσει να επιτύχει, άμεσα, αλλά θα πρέπει να στηριχτεί σε αποτελεσματική και συστηματική πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Είναι γεγονός ότι η προϋπάρχουσα αδιαφορία των αξιωματούχων των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών και του κυβερνήτη του βόρειου Σινά, τους κόστισε τις θέσεις τους.
Το αυξανόμενο κύμα οργής στην Αίγυπτο, από το θέαμα των "μαρτύρων του Ραμαζανιού" στα φέρετρά τους, των νεκρών Αιγυπτίων στρατιωτών, θα κρατήσει αρκετά εναντίον αυτών, που ‘’κερδίζουν το ψωμί τους’’ από την τρομοκρατία, των Βεδουίνων του Σινά. Αυτοί, οι οποίοι υπήρξαν πολύ πριν από τους Άραβες και οι οποίοι ζούσαν κάτω από τους Τούρκους, τους Βρετανούς και τους Ισραηλινούς, θα παραμείνουν στην περιοχή, ακόμη και αν αναγκαστούν να βγουν από τους αμμόλοφούς της Shiekh Zuweid και μετακινηθούν στις ορεινές περιοχές της Jabal Hilal και Jabal Yaalek στην κεντρική Χερσόνησο του Σινά. Και ο Αιγυπτιακός στρατός θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές του για να ελέγξει, κατά το μέτρο του δυνατού την χερσόνησο του Σινά, καθόσον το να ελέγξεις τους Βεδουίνους είναι «Mission Impossible” .
Η περιοχή πλέον στα Αιγυπτιακά σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας μοιάζει νεκρή, καθώς οι Αιγύπτιοι έχουν σφραγίσει τις σήραγγες επικοινωνίας με τη Γάζα, αλλά και η Χαμάς έχει απομακρυνθεί από εκεί, μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση. Αποτέλεσμα είναι η κάθετη αύξηση των τιμών των αγαθών στην τοπική αγορά στην Γάζα. Σχολιάζοντας το γεγονός, ο αρθρογράφος Akram Atallah, στην παλαιστινιακή εφημερίδα Al-Ayyam, ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η Αίγυπτος πραγματικά προτίθεται να καταστρέψει όλες τις σήραγγες της Γάζας εφόσον ο Παλαιστινιακός αυτός θύλακας δεν έχει άλλη επιλογή.
Γράφει επίσης ότι εάν οι σήραγγες δημιουργούσαν πραγματική απειλή για την Αίγυπτο, ο πρώην Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, θα τις είχε κατεδαφίσει εδώ και καιρό. Με την ευκαιρία να αναφερθούμε για λίγο στις σήραγγες, τα τούνελ που συνδέουν την Γάζα με το Σινά, όπου από εκεί διέρχεται όλο το λαθρεμπόριο και γίνεται στην ουσία ο ανεφοδιασμός της Γάζας. Τα τούνελ ξεκινούν από την πόλη Ράφαχ, που βρίσκεται στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου(Σινά) και καταλήγουν εντός του Σινά . Η είσοδος- έξοδος είναι εντός των σπιτιών στην Ράφαχ, έτσι οι Ισραηλινοί που ελέγχουν τα σύνορα από την πλευρά της Γάζας δεν μπορούν να τα βρουν. Τα τούνελ είναι πολλά και διαφορετικών μεγεθών.
Παρά του ότι όσα ανακαλύπτονται , οι Ισραηλινοί τα καταστρέφουν, εν τούτοις άλλα νέα γίνονται και μάλιστα πολύ γρήγορα, σκάβοντας την άμμο. Εκτιμάται ότι ενεργά είναι αρκετές δεκάδες και είναι διαφόρων μεγεθών. Μπορούν να περάσουν περπατώντας άνθρωποι και μικρού μεγέθους προϊόντα μέχρι και αυτοκίνητα και μεγάλα μηχανήματα. Δηλαδή η τροφοδοσία της Γάζας γίνεται μέσω των σηράγγων, από την Αίγυπτο, στην πλειοψηφία είναι προϊόντα λαθρεμπορίου και κύριοι διακινητές είναι οι Βεδουίνοι. Η Αίγυπτος, αν και έχει καταστρέψει 196 από αυτά, κέρδιζε από αυτές τις δοσοληψίες , σε χρήμα, σε διπλωματία (μεταξύ των Αραβικών κρατών) αλλά και σε ησυχία, αφού όλοι ήσαν ευχαριστημένοι. Και οι Παλαιστίνιοι και οι Βεδουίνοι και οι Αιγύπτιοι, αλλά και οι Ισραηλινοί (κατά κάποιο τρόπο) , που δεν είχαν εντάσεις στην Γάζα και δεν λιμοκτονούσε η Γάζα. Το μόνο δυσάρεστο για τους Ισραηλινούς ήταν η διακίνηση οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών , προς τη Χαμάς μέσω των τούνελ αυτών. Η κατασκευή του νέου φράκτη στην περιοχή, η περισσότερη αυστηρότητα τω Αιγυπτίων, η καταστροφή η το σφράγισμα κάποιων σηράγγων και η ενίσχυση των στρατιωτικών μονάδων στο Σινά, με την έγκριση των Ισραηλινών είχε σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό του λαθρεμπορίου, δηλαδή με σύγχρονους οικονομικούς όρους είχαμε «ύφεση και αύξηση της ανεργίας» και περιορισμό των κερδών των Βεδουίνων. Και είχαμε την αντίδρασή των, για την αλλαγή αυτή.
Έτσι λοιπόν αποδεικνύεται ποιοι ήσαν πίσω από την τελευταία επίθεση. Ηθικοί αυτουργοί Ισλαμιστικές εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις , από την Αλ Κάιντα και την Χαμάς μέχρι τους Χεζμπολλάχ και τους Σαλαφιστές , που ο μόνος σκοπός των είναι η εκδίκηση (από τι;), το μίσος, ο φανατισμός, ο πόνος των άλλων. Εκτελεστές, πληρωμένοι εκτελεστές, ποιοι άλλοι οι κυρίαρχοι της ερήμου, οι Βεδουίνοι, που για την επιβίωσή των είναι ικανοί για τα πάντα. Αρκεί οι άλλοι να πληρώσουν αδρά. Και δεν μας νοιάζει ποιοι είναι ή τι θα προκληθεί από εκεί και μετά. Και ο λόγος η οικονομική ύφεση, που κτύπησε τις οικονομικές των δραστηριότητες, όπως προαναφέραμε. Οι Βεδουίνοι αντέδρασαν, έστω και αν το πλήρωσαν και θα το πληρώσουν ακόμη περισσότεροι. Κάποιοι άλλοι όμως υπομένουν και δεν αντιδρούν. Ζουν ανάμεσά μας.
* Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.) και πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ
Το μακελειό της Χερσονήσου του Σινά πυροδότησε την ένταση και τον προβληματισμό στην περιοχή και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ. Οι απόψεις και οι εκτιμήσεις δεν συνέπιπταν και το ερώτημα που προέκυψε ήταν, ποιοι ήσαν πίσω από την επίθεση ενόπλων και γιατί. Οι ένοπλοι αυτοί επιτέθηκαν την Δευτέρα 6 Αυγούστου κατά Αιγυπτιακού φυλακίου στα σύνορα της Αιγύπτου με το Ισραήλ στο Σινά, σκοτώνοντας 16 στρατιώτες και αρπάζοντας δύο ΤΘ οχήματα προσπάθησαν να εισέλθουν στην λωρίδα της Γάζας, όπου οι Ισραηλινοί στρατιώτες αντέδρασαν και απέτρεψαν την προσπάθειά τους σκοτώνοντας τρεις από αυτούς.
Οι Αιγύπτιοι μετά το μακελειό αυτό, αντέδρασαν και για πρώτη φορά από το 1973, τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, μετά δηλαδή από 39 ολόκληρα χρόνια τα αιγυπτιακά όπλα ήχησαν ξανά στο Σινά, προσβάλλοντας όχι τις Ισραηλινές θέσεις και τους Ισραηλινούς στρατιώτες , αλλά Αιγυπτίους πολίτες!!. Με μια συντονισμένη επίθεση του Αιγυπτιακού στρατού , κομάντος με την υποστήριξη ελικοπτέρων κτύπησαν σε μια περιοχή του Σινά που ευρίσκοντο οι υπεύθυνοι της επίθεσης σκοτώνοντας 20 από αυτούς. Ποιοι ήταν αυτοί οι υπεύθυνοι; Κατά τους Αιγυπτίους ήσαν μαχητές της Χαμάς, που εισήλθαν στο Σινά από τα τούνελ που συνδέουν τη Γάζα με το Σινά, κατά τους Ισραηλινούς ήσαν Σαλαφίτες Ισλαμιστές με συνεργάτες τους από την περιοχή του Σινά. Θα δούμε παρακάτω τι συνέβη.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας εκτιμούν, ότι η ενεργητική δραστηριοποίηση της Αιγύπτου στο Σινά, δείχνει ότι οι Αιγύπτιοι έχουν την πρόθεση να κινηθούν με αποφασιστικότητα κατά των τρομοκρατικών πυρήνων στην περιοχή και να αναλάβουν τον έλεγχο της χερσονήσου. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν, ότι η Αίγυπτος έχει κατανοήσει τη σύνδεση μεταξύ τρομοκρατών στο Σινά και τη Γάζα και το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον το Κάιρο θα απαιτήσει από την κυβέρνηση της Χαμάς να λάβει πραγματικά μέτρα εναντίον των εξτρεμιστικών οργανώσεων που λειτουργούν στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα όμως με τον Dr. Danny Asher, που είναι στρατιωτικός ε.α. και ειδικός σε θέματα Αραβικής Πολεμικής Ιστορίας, οι τελευταίες προσπάθειες του νεοεκλεγέντος Αιγυπτίου Προέδρου να ελέγξει την κατάσταση στη χερσόνησο του Σινά εντάσσονται στο πλαίσιο ανάδειξης του νέου ηγεμόνα στην περιοχή. Στόχος του είναι η επιβολή της δημόσιας τάξης, τόσο στους Βεδουίνους, όσο και στους συμμάχους τους, στο Σινά, που αισθάνονται αισθητά αποξενωμένοι από τους Αιγυπτίους, που κατοικούν στο δέλτα του Νείλου, χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με το Ισραήλ.
Εδώ να αναφερθούμε για τους Βεδουίνους, τους "Κυρίαρχους της Ερήμου", οι οποίοι έχουν επιβιώσει για αιώνες σε αυτό τον οικονομικά δύσκολο χώρο , καθόσον ο ρόλος των και η εμπλοκή τους σε πολλά γεγονότα ήταν σημαντική, όπως και στα τελευταία γεγονότα και θα εξηγήσουμε γιατί . Για πολλά χρόνια εξασφάλιζαν τα προς το ζην κινούμενοι ελεύθερα στην περιοχή και κάνοντας λαθρεμπόριο αγαθών στα σύνορα.
Στο μακρινό παρελθόν ασχολήθηκαν με την παροχή πληροφοριών και υπηρεσιών κατασκοπείας, και αργότερα με την πώληση οπωροκηπευτικών και ναρκωτικών, αλλά και με την διακίνηση όπλων και εκδιδομένων, όπως συμβαίνει και με μια μερίδα Ελλήνων Ρομά με αντίστοιχες δραστηριότητες, με τελευταία δραστηριοποίηση στη λαθραία διακίνηση εργατών από την Αφρική. Η κατασκευή του νέου φράκτη ασφαλείας στην περιοχή από το Ισραήλ, τους έχει αποκόψει όχι μόνο από την ελεύθερη διακίνηση, αλλά και από όλα τα μέσα επιβίωσής τους. Όντας σε απόγνωση, οι Βεδουίνοι παρέχουν πλέον υπηρεσίες σε εξτρεμιστικές θρησκευτικές ομάδες, σε τρομοκρατικές Ισλαμιστικές οργανώσεις, που πληρώνουν αδρά. Οι Βεδουίνοι δεν νοιάζονται ποιοι είναι από πίσω. Μια πληρωμή online σε τράπεζα της πόλης του Εl-Arish, στο Σινά, κινητοποιεί μια τρομοκρατική επίθεση σε κάποιο αγωγό αερίου ή τη συγκέντρωση πληροφοριών για επίθεση ή ακόμα και τη φυσική παρουσία σε επίθεση κατά του ασθενούς αιγυπτιακού καθεστώτος και των «σιωνιστών» εταίρων τους στη μακρινή πλευρά του νέου φράκτη. Και είδαμε τελευταία αρκετές δολιοφθορές στον αγωγό φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στο Ισραήλ και όλες οι δολιοφθορές συνέβησαν στο Σινά, στην περιοχή των κυρίαρχων της ερήμου, των Βεδουίνων. Τυχαίο;
Η επίθεση στο Σινά είναι μια χρυσή ευκαιρία για τον Αιγυπτιακό στρατό, να αποδείξει τη δύναμή του και να θέσει την περιοχή υπό τον πλήρη έλεγχο, τον δικό του και του καθεστώτος. Η προσπάθεια αυτή δεν θα μπορέσει να επιτύχει, άμεσα, αλλά θα πρέπει να στηριχτεί σε αποτελεσματική και συστηματική πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Είναι γεγονός ότι η προϋπάρχουσα αδιαφορία των αξιωματούχων των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών και του κυβερνήτη του βόρειου Σινά, τους κόστισε τις θέσεις τους.
Το αυξανόμενο κύμα οργής στην Αίγυπτο, από το θέαμα των "μαρτύρων του Ραμαζανιού" στα φέρετρά τους, των νεκρών Αιγυπτίων στρατιωτών, θα κρατήσει αρκετά εναντίον αυτών, που ‘’κερδίζουν το ψωμί τους’’ από την τρομοκρατία, των Βεδουίνων του Σινά. Αυτοί, οι οποίοι υπήρξαν πολύ πριν από τους Άραβες και οι οποίοι ζούσαν κάτω από τους Τούρκους, τους Βρετανούς και τους Ισραηλινούς, θα παραμείνουν στην περιοχή, ακόμη και αν αναγκαστούν να βγουν από τους αμμόλοφούς της Shiekh Zuweid και μετακινηθούν στις ορεινές περιοχές της Jabal Hilal και Jabal Yaalek στην κεντρική Χερσόνησο του Σινά. Και ο Αιγυπτιακός στρατός θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές του για να ελέγξει, κατά το μέτρο του δυνατού την χερσόνησο του Σινά, καθόσον το να ελέγξεις τους Βεδουίνους είναι «Mission Impossible” .
Η περιοχή πλέον στα Αιγυπτιακά σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας μοιάζει νεκρή, καθώς οι Αιγύπτιοι έχουν σφραγίσει τις σήραγγες επικοινωνίας με τη Γάζα, αλλά και η Χαμάς έχει απομακρυνθεί από εκεί, μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση. Αποτέλεσμα είναι η κάθετη αύξηση των τιμών των αγαθών στην τοπική αγορά στην Γάζα. Σχολιάζοντας το γεγονός, ο αρθρογράφος Akram Atallah, στην παλαιστινιακή εφημερίδα Al-Ayyam, ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η Αίγυπτος πραγματικά προτίθεται να καταστρέψει όλες τις σήραγγες της Γάζας εφόσον ο Παλαιστινιακός αυτός θύλακας δεν έχει άλλη επιλογή.
Γράφει επίσης ότι εάν οι σήραγγες δημιουργούσαν πραγματική απειλή για την Αίγυπτο, ο πρώην Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, θα τις είχε κατεδαφίσει εδώ και καιρό. Με την ευκαιρία να αναφερθούμε για λίγο στις σήραγγες, τα τούνελ που συνδέουν την Γάζα με το Σινά, όπου από εκεί διέρχεται όλο το λαθρεμπόριο και γίνεται στην ουσία ο ανεφοδιασμός της Γάζας. Τα τούνελ ξεκινούν από την πόλη Ράφαχ, που βρίσκεται στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου(Σινά) και καταλήγουν εντός του Σινά . Η είσοδος- έξοδος είναι εντός των σπιτιών στην Ράφαχ, έτσι οι Ισραηλινοί που ελέγχουν τα σύνορα από την πλευρά της Γάζας δεν μπορούν να τα βρουν. Τα τούνελ είναι πολλά και διαφορετικών μεγεθών.
Παρά του ότι όσα ανακαλύπτονται , οι Ισραηλινοί τα καταστρέφουν, εν τούτοις άλλα νέα γίνονται και μάλιστα πολύ γρήγορα, σκάβοντας την άμμο. Εκτιμάται ότι ενεργά είναι αρκετές δεκάδες και είναι διαφόρων μεγεθών. Μπορούν να περάσουν περπατώντας άνθρωποι και μικρού μεγέθους προϊόντα μέχρι και αυτοκίνητα και μεγάλα μηχανήματα. Δηλαδή η τροφοδοσία της Γάζας γίνεται μέσω των σηράγγων, από την Αίγυπτο, στην πλειοψηφία είναι προϊόντα λαθρεμπορίου και κύριοι διακινητές είναι οι Βεδουίνοι. Η Αίγυπτος, αν και έχει καταστρέψει 196 από αυτά, κέρδιζε από αυτές τις δοσοληψίες , σε χρήμα, σε διπλωματία (μεταξύ των Αραβικών κρατών) αλλά και σε ησυχία, αφού όλοι ήσαν ευχαριστημένοι. Και οι Παλαιστίνιοι και οι Βεδουίνοι και οι Αιγύπτιοι, αλλά και οι Ισραηλινοί (κατά κάποιο τρόπο) , που δεν είχαν εντάσεις στην Γάζα και δεν λιμοκτονούσε η Γάζα. Το μόνο δυσάρεστο για τους Ισραηλινούς ήταν η διακίνηση οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών , προς τη Χαμάς μέσω των τούνελ αυτών. Η κατασκευή του νέου φράκτη στην περιοχή, η περισσότερη αυστηρότητα τω Αιγυπτίων, η καταστροφή η το σφράγισμα κάποιων σηράγγων και η ενίσχυση των στρατιωτικών μονάδων στο Σινά, με την έγκριση των Ισραηλινών είχε σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό του λαθρεμπορίου, δηλαδή με σύγχρονους οικονομικούς όρους είχαμε «ύφεση και αύξηση της ανεργίας» και περιορισμό των κερδών των Βεδουίνων. Και είχαμε την αντίδρασή των, για την αλλαγή αυτή.
Έτσι λοιπόν αποδεικνύεται ποιοι ήσαν πίσω από την τελευταία επίθεση. Ηθικοί αυτουργοί Ισλαμιστικές εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις , από την Αλ Κάιντα και την Χαμάς μέχρι τους Χεζμπολλάχ και τους Σαλαφιστές , που ο μόνος σκοπός των είναι η εκδίκηση (από τι;), το μίσος, ο φανατισμός, ο πόνος των άλλων. Εκτελεστές, πληρωμένοι εκτελεστές, ποιοι άλλοι οι κυρίαρχοι της ερήμου, οι Βεδουίνοι, που για την επιβίωσή των είναι ικανοί για τα πάντα. Αρκεί οι άλλοι να πληρώσουν αδρά. Και δεν μας νοιάζει ποιοι είναι ή τι θα προκληθεί από εκεί και μετά. Και ο λόγος η οικονομική ύφεση, που κτύπησε τις οικονομικές των δραστηριότητες, όπως προαναφέραμε. Οι Βεδουίνοι αντέδρασαν, έστω και αν το πλήρωσαν και θα το πληρώσουν ακόμη περισσότεροι. Κάποιοι άλλοι όμως υπομένουν και δεν αντιδρούν. Ζουν ανάμεσά μας.
* Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.) και πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου